Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Global: Κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης στην Τουρκία, εάν δεν αντιμετωπιστεί η πίεση σε λίρα, ομόλογα

S&P Global: Κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης στην Τουρκία, εάν δεν αντιμετωπιστεί η πίεση σε λίρα, ομόλογα
Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ταχύτατα αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα πίεση στο νόμισμα, προειδοποίησε η S&P Global
Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ταχύτατα αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα πίεση στο νόμισμα και στο κόστος δανεισμού της χώρας, προειδοποίησε στις 22/5/2018 η S&P Global.
Η S&P ήδη αξιολογεί την Τουρκία χαμηλότερα σε σχέση με τη Fitch και τη Moody’s, στο «ΒΒ-», αλλά ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Frank Gill δήλωσε στο «Reuters» ότι μπορεί ενδεχομένως να υποβαθμίσει εκ νέου το τουρκικό αξιόχρεο αν συνεχιστεί η αναταραχή στις αγορές.
Ερωτηθείς εάν η S&P θα επανεξετάσει τις «σταθερές» προοπτικές στην αξιολόγηση της Τουρκίας εάν δεν υπάρξει κάποια χαλάρωση στην τρέχουσα πίεση της αγοράς, ο Gill δήλωσε: «πιθανώς».
«Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται και ότι αυτό αρχίζει να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στα δημοσιονομικά σχετικά γρήγορα, και στις τράπεζες», τόνισε ο Gill.
O ίδιος πρόσθεσε πως οι τράπεζες έχουν χορηγήσει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνεται πιο δύσκολο να αποπληρωθούν καθώς διολισθαίνει η λίρα.
«Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν κάνει τίποτα», συνέχισε ο Gill.
Πάντως, ο αναλυτής της S&P υπογράμμισε πως η Άγκυρα διαθέτει κάποια «σημαντικά μαξιλάρια ασφαλείας και πιστεύουμε ότι υπάρχει σίγουρα μια διέξοδος από αυτό», ενώ απηύθυνε έκκληση στις αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης