Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί το ισχυρό δολάριο απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Γιατί το ισχυρό δολάριο απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Το ισχυρό δολάριο θα μπορούσε να εκτροχιάσει την κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών, ασκώντας πιέσεις και στις μετοχές
Με το δολάριο να βρίσκεται σε… ασταμάτητη τροχιά ανόδου από το ξεκίνημα του β’ τριμήνου του 2018, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να ανησυχούν ότι μια νέα κρίση θα μπορούσε να είναι προ των πυλών.
Το ισχυρό δολάριο δεν είναι ιδιαίτερα «ευπρόσδεκτο» στις αναδυόμενες αγορές, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.
Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος δημιουργεί αρκετή αβεβαιότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των αναδυόμενων αγορών, ενώ αυξάνει τους κινδύνους στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Αν πάμε πίσω στο 2015 - 2016, θα θυμηθούμε ένα sell-off στις αγορές των αναδυόμενων αγορών, που σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και στη συνεπακόλουθη άνοδο του δολαρίου.
Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, είχε «εκτοξευθεί» περισσότερο από 25% μέσα σε έναν χρόνο από το 2014 που ξεκίνησε το λεγόμενο tapering.
Το αποτέλεσμα ήταν το 2015 να ξεκινήσουν οι επενδυτές να αποσύρουν μαζικά κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές.
Το δολάριο δείχνει αυτή τη στιγμή έντονα σημάδια αντιστροφής της καθοδικής τάσης - που διήρκησε 14 μήνες -, ενώ ένας αριθμός παραγόντων υποδηλώνουν ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται στο β’ εξάμηνο του έτους.
Η ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ και οι αυξανόμενες προσδοκίες για μια επικείμενη άνοδο του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, κάτι που θα ασκούσε ανοδικές πιέσεις στο δολάριο.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed ισχυρίζονται ότι θα υπάρξουν μόνο δύο ακόμη αυξήσεις εντός του 2018, όμως η αγορά αρχίζει ήδη να προεξοφλά μία τρίτη.
Σίγουρα, οι αναδυόμενες οικονομίες, θα μπορούσε να πει κανείς, βρίσκονται τώρα σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς οικονομικών δομών και συναλλαγματικών διαθεσίμων, και ενδεχομένως να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μια νέα οικονομική κρίση.
Ωστόσο, είναι ακόμη ευάλωτες στις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων, των οποίων αποτελούν καθαρούς εξαγωγείς.
Μια άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να ωθήσει υψηλότερα και τις τιμές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του πετρελαίου, αλλά μακροπρόθεσμα θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις, πλήττοντας τις αναδυόμενες οικονομίες.
Επιπλέον, στοιχεία δείχνουν ότι οι αναδυόμενες αγορές καταγράφουν μια ταχεία πιστωτική επέκταση, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους χρεοκοπιών.
Η άνοδος του δολαρίου δημιουργεί, εξάλλου, προβλήματα και στους εκδότες ομολόγων σε δολάρια, καθώς όταν το δολάριο ανεβαίνει, αυξάνεται και το εγχώριο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε δολάρια.
Ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις αναδυόμενες αγορές, σε μεγάλο βαθμό λόγω και των μη ανεπτυγμένων τοπικών κεφαλαιαγορών.
Η χρηματοδότηση σε δολάρια ήταν φτηνή και άφθονη όλα αυτά τα χρόνια, και οι αναδυόμενες αγορές το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.
Σύμφωνα με την BIS, στα τέλη του 2015 υπήρχαν 9,7 τρισ. δολ. σε χρέος σε δολάρια εκτός ΗΠΑ και το ένα τρίτο αυτών είχε εκδοθεί στις αναδυόμενες αγορές.
Αν συνεχιστεί η άνοδος του δολαρίου, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια κρίση στις αγορές συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών.
Το ισχυρό δολάριο είναι όμως κακό και για τις ίδιες τις ΗΠΑ, καθώς καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικά τα αμερικανικά αγαθά στις διεθνείς αγορές.
Ένας «κανόνας» λέει ότι μια άνοδος 10% στο δολάριο διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες θέσεων εργασίας.
Ήδη οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν ότι το ισχυρό δολάριο θα μπορούσε να εκτροχιάσει την κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών, ασκώντας πιέσεις και στις μετοχές.
Από τις αρχές Απριλίου, ο δείκτης δολαρίου έχει ενισχυθεί περίπου κατά 4%.
Την ίδια περίοδο, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,4%, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 2,5%.
Το ράλι στο δολάριο πυροδοτήθηκε εν μέρει και από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, που, με τη σειρά της, αυξάνει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, και άρα του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, ασκώντας έτσι πιέσεις στις μετοχές.
Οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν σημαντική έκθεση σε οικονομίες εκτός ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, στα νομίσματά τους και στην ισοτιμία με το δολάριο.
Όπως είναι φυσικό, εταιρείες που σημειώνουν κέρδη στο εξωτερικό, επωφελούνται όταν το δολάριο είναι αδύναμο, καθώς η άνοδος των ξένων νομισμάτων ωθεί υψηλότερα τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από την άνοδο του δολαρίου είναι οι πρώτες ύλες και η ενέργεια, λόγω των καθοδικών πιέσεων που ασκεί το αμερικανικό νόμισμα στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και οι τράπεζες.
Ωστόσο, η άνοδος του δολαρίου δεν ανησυχεί τόσο τις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς αυτές είθισται να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους εντός ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης