Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Ζητά πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων και αλλαγή διεύθυνσης για την ZTE για να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της

tags :
Trump: Ζητά πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων και αλλαγή διεύθυνσης για την ZTE για να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της
Trump: Ζητά πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων και αλλαγή διεύθυνσης για την ZTE για να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump αποκάλυψε το σχέδιό του για επιβολή προστίμου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αλλαγή της διεύθυνσης της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE Corp, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πεκίνο σε ό,τι αφορά την ZTE.
Εκτός από το υψηλό πρόστιμο, ο Trump είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποκτήσει νέα διεύθυνση και να ορίσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την 4η σε μέγεθος κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ότι παραβίασε το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Σε αντίποινα, η κυβέρνηση Trump αποφάσισε στα μέσα Απριλίου 2018 να απαγορεύσει για επτά χρόνια τις εξαγωγές αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως μικροεπεξεργαστών, απαραίτητων για τα smartphones που κατασκευάζει η ZTE.
Λόγω της οικονομικής ζημίας και του κινδύνου να χαθούν θέσεις εργασίας, κατόπιν αιτήματος του Κινέζου προέδρου Xi Jiping, ο Trump ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών W. Ross να εξετάσει την υπόθεση ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.
Τον Μάρτιο του 2017 είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στην ZTE.
Οι κυρώσεις του Απριλίου την ανάγκασαν να διακόψει σχεδόν το σύνολο της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα 75.000 θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα της ίδιας της εταιρείας.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά η πώληση κινητών τηλεφώνων και μόντεμ της ZTE από τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, επικαλούμενο πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, με την προτεινόμενη εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα αρθεί το επταετές εμπάργκο σε βάρος της ZTE.
Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα άρει τους δεσμούς στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ή θα συμφωνήσει να αγοράζει περισσότερα από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης