Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πόλωση περί βίας αντί συζήτηση για την μετα-μνημονιακή εποχή από τους 2 μονομάχους

Πόλωση περί βίας αντί συζήτηση για την μετα-μνημονιακή εποχή από τους 2 μονομάχους
Συζήτηση στη Βουλή στη σκιά της επίθεσης κατά Μπουτάρη και της «δράσης» του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ
Ακριβώς τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο - έστω και τυπικά - οι πολιτικοί αρχηγοί αντί να συζητούν την επόμενη μέρα  ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για ένα θέμα που διχάζει όπως αυτό για τα τελευταία περιστατικά βίας.
Στη Βουλή επικεντρώνεται την Τετάρτη 23/5 το πολιτικό ενδιαφέρον όπου αναμένεται μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το έναυσμα για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αναφορικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές.
Αντί λοιπόν να εστιάσουν στο ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθει η μεταμνημονιακή εποχή με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, οι δύο μονομάχοι περί άλλων τυρβάζουν καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν τη συζήτηση για μικροκομματική στόχευση.
Βεβαίως καθοριστική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη, στο Eurogroup, το οποίο θα εξετάσει το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με δεδομένο μέχρι τώρα ότι έχουν κλείσει μόλις τα 12 από τα 88 προαπαιτούμενα, με το Δημόσιο και τις ιδιωτικοποιήσεις να παραμένουν τα μεγάλα ερωτηματικά.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συζητούν ότι πάμε για οριστική λύση στο Eurogroup της 21 Ιουνίου όπου θα συζητηθεί και το θέμα του χρέους, ωστόσο πάντα υπάρχει ένα περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις και στο επόμενο Eurogroup, μετά τη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου) που προγραμματίζεται για τις 9 Ιουλίου.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου η Γερμανία θα καθορίσει τη στάση της και με βάση τις εκλογές στη Βαυαρία το ερχόμενο φθινόπωρο.
Είναι προφανές, ότι η τραυματισμένη από τις τελευταίες εκλογές Άνγκελα Μέρκελ, επιθυμεί την ενίσχυση του τοπικού συμμάχου της στο γερμανικό αυτό κρατίδιο, δηλαδή των χριστιανοκοινωνιστών.
Το θέμα λοιπόν που την ενδιαφέρει είναι η άποψη των συντηρητικών Βαυαρών ψηφοφόρων για το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης οι Γερμανοί συντηρητικοί και ακόμα περισσότερο οι συντηρητικοί Βαυαροί, αφενός δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αφετέρου θεωρούν ότι η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι απαραίτητη για να μην χαλαρώσουν οι Ευρωπαίοι τα λουριά προς τους«άσωτους» Έλληνες.
Έτσι, λοιπόν ο προβληματισμός του Βερολίνου είναι γι αυτήν την υπαρκτή αντίφαση καθώς το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Αθήνας για το κομβικό ζήτημα της απομείωσης του χρέους.
Από τη συζήτηση στη Βουλή οι δύο μονομάχοι δείχνουν την πρόθεσή τους - κόντρα στις απαιτήσεις της κοινωνίας - να οδηγήσουν την πολιτική αντιπαράθεση σε μια οξύτατη πόλωση θεωρώντας ότι αυτό εξυπηρετεί την τόνωση του ηθικού των προβληματισμένων οπαδών τους ώστε να αυξήσουν στο μέγιστο βαθμό την κομματική συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Την Τετάρτη αναμένεται να κυκλοφορήσει το ευρωβαρόμετρο που είναι η επίσημη δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς σε ένα χρόνο ακριβώς, είναι η πρώτη μέρα των ευρωεκλογών.
Αυτό θα δείξει τις προθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών και φυσικά των Ελλήνων.
Με βασικό ερώτημα κατά πόσον εμπιστεύονται ή αποστασιοποιούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ε.Ε.
Μεγαλύτερη αξία έχει αυτό για τους Έλληνες ψηφοφόρους, οι επισημάνσεις των οποίων θα δείξουν αν συμμερίζονται τις δικές τους αγωνίες τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που δείχνουν όμως να στοχεύουν στις εθνικές κάλπες οψέποτε κι αν στηθούν.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης