Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Ελληνική Λαϊκή Παροιμία: «Στον καταραμένο Τόπο Μάη μήνα βρέχει»

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Ελληνική Λαϊκή Παροιμία: «Στον καταραμένο Τόπο Μάη μήνα βρέχει»
Άγνωστο και αν υπάρχει προθεσμία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την κατάθεση στοιχείων και αναμένουμε με αγωνία την εξέλιξη του δράματος…
Το «Ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα τις αγορές ομολόγων, αλλά και τους συμμετέχοντες στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα, με μειωμένους όγκους  και πίεση στις τιμές αρκετών εισηγμένων.    
Ο συνδυασμός των πολλών ανοικτών θεμάτων, που ταλανίζουν εδώ και καιρό την Ελληνική οικονομία και κρυβόντουσαν με διάφορες δικαιολογίες, προστέθηκε και η αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων μεγάλων Ελληνικών εταιριών, με διεθνή παρουσία και ξένους μετόχους.
Μετά από τόσες μέρες η διοίκηση της ΦΦΓΚΡΠ δεν έχει παράσχει ακόμα αναλυτικά και πειστικά στοιχεία για την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων της.
Άγνωστο και αν υπάρχει προθεσμία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την κατάθεση στοιχείων και αναμένουμε με αγωνία την εξέλιξη του δράματος…
Η γεωπολιτική αναταραχή αναζωπυρώνεται με διαφορά φάσης κάθε φορά σε άλλα πεδία και η νευρικότητα που προκαλεί η συγκυβέρνηση λαϊκιστών στην Ιταλία, δεν λέει να κοπάσει.  
Η άνοδος των spread κρατικών ομολόγων του Νότου αλλά και η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση του επιτοκίου των  Αμερικάνικων ομολόγων συντηρούν την ανησυχία.
 Η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια, τελικά δεν φαίνεται τόσο εύκολη και καθαρή όσο την φανταζόταν η Ελληνική κυβέρνηση, αφού τα προαπαιτούμενα δεν έχουν κλείσει, το ΔΝΤ συνεχίζει να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και οι Γερμανοί θέλουν πρόσθετη εποπτεία χωρίς λεφτά, ενώ κανείς δεν μας εξηγεί ποίο θα είναι το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης από τις Αγορές…
Οι επιπτώσεις στην καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή, παραμένοντας το 10 –έτος ομόλογο πέριξ του 4,30%.
Η πολιτική όξυνση δεν βοηθά ιδιαιτέρως , αλλά ακόμα και η εκλογολογία δεν δημιούργησε αντανακλαστικά αντίδρασης.
 Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων εξ Ανατολών, καλά κρατεί και αναμένουμε πέραν της επανεκλογής του νέο- Σουλτάνου και τις επιπτώσεις στη Τουρκική Οικονομία, που αρχίζουν να γίνονται μη ελέγξιμες και επώδυνες για τους γείτονες.
Το σοκ της χρηματιστηριακής αγοράς από την  ιστορία της ΦΟΛΙ, θα πάρει χρόνο και προσπάθεια από όλους τους συντελεστές της, ώστε να ξεπεραστεί χωρίς περαιτέρω απώλειες.
Εξάλλου όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατα σχόλια μας, οι αποτιμήσεις αρκετών εταιριών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές ή ευκαιρίες, ως αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά και τα εκτιμώμενα κέρδη του 2018.
Ο τραπεζικός κλάδος και ο δείκτης τραπεζών, έλυσε καθοδικά και επιβεβαίωσε τον σχηματισμό ώμο –κεφάλι ώμο και η έγκυρη διάσπαση του δίνει στόχους μεταξύ 845 & 800 μονάδων. Τεχνικά για αναίρεση του καθοδικού σεναρίου πρέπει να δοθούν πειστικά κλεισίματα με όγκο άνω των 935 μον.
O Γενικός Δείκτης χάνοντας τις 795 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 770 μονάδων.  
Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των  200 ημερών (794,64) μας δημιουργεί ανησυχία και απώλεια των 770 μον. ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 730 και 700 μον. Αντιδράσεις μέχρι τις 830 μον. πρέπει να εκλαμβάνονται ως τεχνικές αντιδράσεις.
Αντίστοιχα έγκυρη διάσπασης των 2050 στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25  μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση  των  2030 μον., με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2000 και 1970 μονάδες.
Η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου 200 ημερών (2064,20)επιβαρύνει την τεχνική εικόνα του δείκτη.
Συμπερασματικά, η Ελληνική οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη, να κάνει τα απαραίτητα άλματα εκμεταλλευόμενη το καλό Διεθνές περιβάλλον.
Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής οικονομίας όσο και της χρηματιστηριακής αγοράς μπαλώθηκαν  και δεν λύθηκαν.
Με εξαίρεση την προσπάθεια μεμονωμένων Ελληνικών εξωστρεφών εταιριών η πλειοψηφία δεν έχει μεταλλαχτεί απλώς έχει καλυφθεί πίσω κυρίως από την μείωση του λειτουργικού κόστους και την βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων.
Διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά και υπομονή, επιλέγοντας να ασχοληθούμε με εταιρίες που παρουσιάζουν  διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία και εξωστρέφεια, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι (Πολιτικό και κρατικό προσωπικό – Επιχειρηματίες και κοινωνία), πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο δρόμος μπορεί να γίνει πολύ δύσκολος, αν δεν προσέξουμε τόσο τις παρενέργειες στην Ελληνική οικονομία, από καιροσκοπικές πολιτικές κινήσεις, όσο και την αστάθεια που εμφανίζει το Διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Ελπίζουμε δε να μην έχει εφαρμογή στη περίπτωση μας η παραφρασμένη Λαϊκή Παροιμία « Στον καταραμένο (χρηματιστηριακά) τόπο Μάη μήνα βρέχει (πωλήσεις)»…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης