Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέες διαπραγματεύσεις Κοτζιά – Dimitrov για το Σκοπιανό – Παραμένουν οι διαφορές και η απόσταση … αλλά και η αισιοδοξία

Νέες διαπραγματεύσεις Κοτζιά – Dimitrov για το Σκοπιανό – Παραμένουν οι διαφορές και η απόσταση … αλλά και η αισιοδοξία
Πιθανότερα ονόματα προβάλλουν το Άνω ή το Νέα Μακεδονία
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα ένας ακόμα πολύωρος – διάρκειας 7 ωρών – διαπραγματευτικός μαραθώνιος των Ν. Κοτζιά και N. Dimitrov, οι οποίοι θα ξαναπιάσουν σήμερα το πρωί το νήμα των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η χθεσινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ υπό την παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz, ολοκληρώθηκε με τους Κοτζιά και Dimitrov να μην κάνουν δηλώσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, αλλά το γεγονός ότι οι δύο ΥΠΕΞ θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες και την αισιοδοξία για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Άλλωστε είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι οι πιέσεις που δέχονται και οι δύο πλευρές από ΗΠΑ και ΕΕ για την εύρεση λύσης είναι ασφυκτικές.
Πιέσεις, που όπως είπε και ο κ.Κοτζιάς, αφορούν κυρίως την πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία κρατά στο χέρι της το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, όσον αφορά τα πιθανά ονόματα, αυτά είναι το «Νέα Μακεδονία» και το «Άνω Μακεδονία» ενώ στο τραπέζι φέρεται να βρίσκεται και το «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει η χρήση της όποιας ονομασίας να είναι erga omnes, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται και την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, προϋποθέσεις που η Αθήνα θεωρεί απαραίτητες για την εύρεση λύσης.
Σε κάθε περίπτωση η νέα συνάντηση Κοτζιά – Dimitrov θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
Αν για παράδειγμα θα ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια και θα φανούν σημάδια λύσης που θα φέρουν Τσίπρα και Zaev στις Πρέσπες ή αν οι διαφορές θα παραμείνουν, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν πως προχωράνε, πως υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και δυσκολίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης