Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων Ισπανίας, εν μέσω πολιτικής κρίσης - Στο -1,51% το 10ετές, στο 2,51% η Ιταλία

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων Ισπανίας, εν μέσω πολιτικής κρίσης - Στο -1,51% το 10ετές, στο 2,51% η Ιταλία
Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας
Σημαντική άνοδο σημειώνουν σήμερα (25/5/2018) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στη χώρα, μετά την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ενώ ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις στην Ιταλία, λόγω της επίμονης πολιτικής αβεβαιότητας.
Λίγα 24ωρα μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, που μπορεί να έβαλε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο μηνών, αλλά που δημιουργεί ανησυχίες στην ΕΕ για την πολιτική που θα ακολουθήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα του ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, μια νέα εστία κρίσης διαμορφώνεται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση του Mariano Rajoy είναι αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής από την αντιπολίτευση και το σενάριο των πρόωρων εκλογών επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής βλάπτει την Ισπανία.
Αιτία για αυτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις η απόφαση ειδικού δικαστηρίου που καταδίκασε το Λαϊκό Κόμμα και κορυφαία στελέχη του για την εμπλοκή τους στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που είναι γνωστό ως υπόθεση Γκουρτέλ.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε το Λαϊκό Κόμμα ότι διέθετε μαύρο ταμείο από το δίκτυο που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005 και του καταλόγισε πρόστιμο ύψους 245.000 ευρώ, ενώ καταδίκασε με 351 χρόνια φυλάκισης 29 από τους 37 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.
Περί τις 16:15, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας σημείωνε άνοδο στο 1,51%, όντας σε τροχιά να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάστημα άνω των τριών μηνών.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο 35 μονάδων βάσης, στο 0,66%, σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε διάστημα πέντε ετών και για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την κρίση χρέους του 2012.


Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ανέρχεται στο 2,54%, με το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να ξεπερνά τις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2017.


Το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας ανήλθε στις 106 μ.β.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης