Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπαλάφας: Η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και το τριετές πρόγραμμα τον Αύγουστο - Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο

Μπαλάφας: Η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και το τριετές πρόγραμμα τον Αύγουστο - Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο
Η υπόθεση της ονομασίας της πΓΔΜ πιστεύουμε ότι θα καταλήξει θετικά μέσα στους επόμενους μήνες, τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μπαλάφας
«Η υπόθεση της ονομασίας πιστεύουμε ότι θα καταλήξει θετικά μέσα στους επόμενους μήνες, εφόσον δεν υπάρχει υπαναχώρηση από την πλευρά των γειτόνων μας», ανέφερε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα «η δυνατότητα να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό μετά την κυβερνητική αλλαγή στη γειτονική μας χώρα, η οποία ονομάστηκε την εποχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει ενισχυθεί» και μάλιστα, «μας εξυπηρετεί σαν χώρα να φτιάξουμε τη σχέση μας με τους βόρειους γείτονές μας, γιατί έτσι εμποδίζουμε τη διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια, η οποία είναι μεγάλη».
Ο ίδιο αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος το 2008 καθόρισε μια σωστή εθνική γραμμή, ότι μπορούμε να αποδεχθούμε μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με τη γειτονική χώρα, προσθέτοντας ότι «σε αυτό επιμένουμε και εμείς και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση εφόσον δεν υπαναχωρήσουν οι γείτονές μας».
Όπως είπε ο υφυπουργός,  «το δίλημμα σήμερα δεν είναι αν θα ονομαστεί η χώρα οτιδήποτε άλλο ή σκέτο "Μακεδονία"», αλλά «εάν θα αφήσουμε το θέμα να χρονίζει ώστε σταδιακά όλες οι χώρες του πλανήτη να την αποκαλούν Μακεδονία ή θα βρούμε μια σύνθετη ονομασία».
Σχετικά με τα θέματα της οικονομίας και αν θα ακολουθήσουν μέτρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε πως «η χώρα μας βγαίνει από το μνημόνιο, από τη σκληρή εποπτεία και το τριετές πρόγραμμα τον Αύγουστο και δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, όπως έλεγαν πολλοί.
Αυτή είναι μια εξέλιξη ιστορικής σημασίας, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση και όχι από τις προηγούμενες, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης».
Συμπλήρωσε ότι «καμία χώρα στην ευρωζώνη δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς κάποιο έλεγχο, πόσο μάλλον οι χώρες που έχουν βγει πρόσφατα από μνημόνιο.
 Αλλά η διαφορά ανάμεσα στο πριν και το μετά θα είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορούμε να το υποβαθμίζουμε».
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, είπε ότι  «όταν γινόταν οι διαπραγματεύσεις, θεωρώντας ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους μας και τους δείκτες που λέγαμε στο επίπεδο του πλεονάσματος, για να είναι σίγουροι ως δανειστές επέβαλαν μέτρα από 1/1/2019, μέσω του επαναϋπολογισμού των συντάξεων.
Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ δεν επαληθεύθηκαν.
Αυτήν τη στιγμή επειδή δεν θέλουμε να δώσουμε σε κανένα το πρόσχημα να δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία της εξόδου της χώρας μας από το μνημόνιο, έχουμε βάλει όλες τις δυνάμεις μας σε αυτόν το στόχο.
Όταν βγούμε από το πρόγραμμα, θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά σε συνεννόηση με τους θεσμούς».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης