Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι αγορές τρομάζουν επειδή η ΕΚΤ είναι φοβική στο σχέδιο απόσυρσης του QE

Phoenix Capital: Οι αγορές τρομάζουν επειδή η ΕΚΤ είναι φοβική στο σχέδιο απόσυρσης του QE
Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ρίξει στην πετσέτα σε οποιαδήποτε σχέδιο αλλαγής νομισματικής πολιτικής και θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου
Οι αγορές τρομάζουν επειδή η ΕΚΤ είναι φοβική στο σχέδιο απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης αναφέρει σε ανάλυση της η Phoenix Capital
Εάν δούμε την στρατηγική των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της Κεντρικής Τράπεζας, από τα μέσα του 2016 παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εστιαστεί στην ποσοτική χαλάρωση ή QE σε μια εποχή κατά την οποία οι αντίστοιχες οικονομίες των χωρών άρχισαν να αυξάνονται.

2) Ο πληθωρισμός δεν έχει αντιμετωπιστεί στο σύνολο του.

3) Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης με τις τιμές να υποχωρούν παρά τις αγορές 1,5 τρισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ.

4) Οι Κεντρικές Τράπεζες επιλέγουν να επιμηκύνουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτά συνέβησαν στο παρελθόν, τι γίνεται σήμερα;

Τον Απρίλιο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Bank of Japan ουσιαστικά ανακοίνωσαν ότι δεν θα βιαστούν σε κάθε είδους νομισματική σύσφιξη.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi προέβλεψε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ μπορεί να έχει «κορυφωθεί».
Στη συνέχεια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα περιμένει μέχρι τον Ιούλιο 2018 για να ανακοινώσει πώς σκοπεύει να τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση με στόχο να εξακριβώσει πώς αντιδρούν οι αγορές πριν λάβει την τελική απόφαση της.
 Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ουσιαστικά θα περιμένουν μέχρι τη συνάντησή τους τον Ιούλιο 2018 για να ανακοινώσουν πώς θα τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θέλουν χρόνο για να κρίνουν εάν η οικονομία μπορεί να ξεπεράσει την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου 2018.
Με απλά λόγια, η ΕΚΤ τρομάζει στην ιδέα ότι οι αγορές δεν μπορούν να χειριστούν το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης. Συνεπώς, θα συνεχίσουν να "κινούν τη γραμμή τερματισμού" όσο πιο μακριά.
Η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη.
Η Bank of Japan χρησιμοποιεί ανάλογη στρατηγική.
Η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας πρέπει να παραμείνει χαλαρή έως ότου η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου η Ιαπωνία επιτύχει υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας  Haruhiko Kuroda.
«Προκειμένου να επιτευχθεί στόχος πληθωρισμού 2%, νομίζω ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να συνεχίσει για αρκετό καιρό την ευνοϊκή νομισματική πολιτική", δήλωσε ο Kuroda.
Είναι απαραίτητο.
Τον Μάρτιο ρου 2018, η BOJ δήλωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο αρνητικό -0,1% και με στόχο η απόδοσης των 10 ετών ομολόγων περίπου στο 0%.
Οι κεντρικές τράπεζες παραιτούνται από οποιαδήποτε προσποίηση για να τερματίσουν τα νομισματικά κίνητρα.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αλλάξει την στρατηγική της καθώς οι αγορές θα δείξουν σημάδια πανικού ειδικά τώρα που η Νότια Ευρώπη βρίσκεται σε ταραχή.
Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, θα συνεχίσει να εκτυπώνει χρήμα και να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία έως ότου η μέση τιμή του πληθωρισμού φθάσει σε ένα στόχο που ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί π.χ. στην Ευρώπη γιατί είναι 2%.
Με απλά λόγια: οι Κεντρικές Τράπεζες "έχουν ρίξει στην πετσέτα" σε οποιαδήποτε σχέδιο αλλαγής νομισματικής πολιτικής και θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης