Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg, Goldman Sachs, AXA, Moody's: Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία

Berenberg, Goldman Sachs, AXA, Moody's: Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία
Με την πάροδο του χρόνου, οι επενδυτές αναμένεται να αξιολογήσουν θετικά την απόφαση του Mattarella να μην αποδεχθεί έναν ευρωσκεπτικιστή για το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας
Αναπόφευκτες θεωρούνται πλέον οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, καθώς η νέα κυβέρνηση υπό τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, Carlo Cottarelli, δεν αναμένεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα τόσο της ίδιας χώρας όσο και των γειτονικών, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Το Reuters έχει συγκεντρώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία.

Berenberg

Ακόμα και αν ο άμεσος κίνδυνος για έναν ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών στην Ιταλία έπαψε να υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- η ιταλική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επιβαρύνει το κλίμα στην Ιταλία και -σε μικρότερο βαθμό- τους γείτονες στην ευρωζώνη, τους επόμενους μήνες.
Στις επόμενες εκλογές, οι ριζοσπάστες πιθανότατα θα κινηθούν ακόμη πιο δυνατά κατά του παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ και της υποτιθέμενης γερμανικής ηγεμονίας.
Καθώς η βούληση να αποδεχθούν -ή να μην αποδεχθούν- τους κανόνες του ευρώ ήταν το βασικό ζήτημα του Mattarella κατά την απόρριψη του Savona (στο υπουργείο Οικονομικών), οι ριζοσπάστες -και κυρίως η Λέγκα- μπορούν να βασιστούν σε μια ακόμα πιο ισχυρή εκστρατεία κατά του ευρώ.
Στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα.
Ειδικά η Λέγκα μπορεί να παρουσιάσει τις νέες εκλογές ως ένα de facto δημοψήφισμα για τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη.

Goldaman Sachs

Αναμένουμε ότι μια προσωρινή κυβέρνηση δεν θα κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και ότι νέες εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.
Πιστεύουμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει αυξημένη.
Από τη μία πλευρά, δεν έχει διαμορφωθεί μια κυβέρνηση όπου θα προκαλούσε στις αγορές την εντύπωση ότι τίθεται σε αμφισβήτηση η παραμονή της Ιταλίας στην ΕΕ, ενώ από την άλλη πλευρά οι νέες εκλογές, πιθανότατα τον Οκτώβριο, θα ήταν απίθανο να θεωρηθούν ως θετική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία.

AXA Investments Managers

Πρόκειται για ακόμα μια στιγμής αβεβαιότητας.
Δεν είναι ξεκάθαρο τόσο πόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται.
Από ότι φαίνεται ο Salvini δεν ενδιαφερόταν να συνεχίσει στην κυβέρνηση.
Όπως ήταν αρχικά αναμενόμενο, η Ιταλία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Είναι πιθανή μια ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει κυβέρνηση.
Αλλά η ανάκαμψη αυτή δεν θα διαρκέσει.
Τώρα πρέπει να καταλάβουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των νέων εκλογών, αλλά είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Moody's

Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.
Αναμένεται ότι οι επενδυτές θα είναι νευρικοί και μπερδεμένοι.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα ενισχυθούν όπως και η μεταβλητότητα.
Θα είναι μια χαοτική κατάσταση.
Ωστόσο, καθώς περνούν οι μέρες, οι επενδυτές αναμένεται να δουν θετικά την επιλογή του Mattarella, καθώς έβαλε φρένο στον συνασπισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, μη δεχόμενος έναν ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης