Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη καμπή στο Σκοπιανό: Συμβιβασμός των ΥΠΕΞ, ο λόγος σε Τσίπρα - Zaev για οριστική συμφωνία - Πιθανό το «Βόρεια Μακεδονία»

Κρίσιμη καμπή στο Σκοπιανό: Συμβιβασμός των ΥΠΕΞ, ο λόγος σε Τσίπρα - Zaev για οριστική συμφωνία - Πιθανό το «Βόρεια Μακεδονία»
Ψυχραιμία και υπομονή έως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου συστήνουν κυβερνητικές πηγές
(upd) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Τσίπρας και Zaev θα καταλήξουν άμεσα στην οριστική συμφωνία, αφού διαλευκανθούν τα τεχνικά και νομικά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα τελευταία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με επικρατέστερη την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών.
Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nicola Dimitrov εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα (28/5/2018) το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Dimitrov εξέφρασε την ελπίδα πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου να έχει βρεθεί λύση ενώ υποστήριξε πως είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα (28/5/2018) με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Dimitrov είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κυβερνητικές πηγές για Σκοπιανό: Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας Σκοπίων αναφορικά με το ονοματολογικό έχουν παγώσει, ξαφνικά από το πρωί της Δευτέρας οι εξελίξεις έρχονται καταιγιστικές στη χώρα μας και τα μηνύματα που στέλνουν από τις Βρυξέλλες Κοτζιάς και Dimitrov κάνουν λόγο για ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία.
Το έργο των υπουργών Εξωτερικών τελείωσε, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο ειδικών καθώς «τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα αναλάβουν οι δύο πρωθυπουργοί οι οποίοι και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία.
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαβουλεύσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, επισημαίνουν ωστόσο ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους.
Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι.
Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα τελευταία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με επικρατέστερο αυτό με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
Η Ελλάδα δεσμεύεται να αναγνωρίσει το νέο όνομα με την κύρωση της συμφωνίας η οποία θα περάσει από τη Βουλή και με την αίρεση ότι η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.
Τα Σκόπια από την πλευρά τους, θα δεσμευτούν ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα προηγηθεί σχετικό δημοψήφισμα στη χώρα.

Έκκληση από το Βερολίνο σε Αθήνα - Σκόπια για λύση στο ονοματολογικό

Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, αύριο, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.
Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Σύμφωνα με την 'Αντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα προγράμματα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016, επισήμανε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι ακόμη διεθνή θέματα όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.
«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», τόνισε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας.
Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν.
(Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας.
Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κυρία 'Αντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει αύριο και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.

Mogherini (EE): Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματολογικό

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Federica Mogherini.
Μετά και το πρόγευμα που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τον ομόλογό τους N. Dimitrov, της πΓΔΜ, η Mogherini δήλωσε: «Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας».
«Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε προσερχόμενη στη Συνοδο των υπουργών της Ε.Ε.

Πιέσεις πανταχόθεν για το Σκοπιανό αλλά λύση δε βρίσκεται

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Την ίδια ώρα, έντονη παρατηρητικότητα παρατηρείται και στα Σκόπια, προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία με τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του επόμενου μήνα και να καταφέρουν να συζητήσουν αναφορικά με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία καθώς όλα δείχνουν οδεύει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το φθινόπωρο.
Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έχει διασαφηνίσει ότι εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει μέλος.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε επικοινωνία έτσι ώστε να μη σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή αναφορικά με το ονοματολογικό.
Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev, έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά τουλάχιστον μία φορά, όπως λένε οι πληροφορίες, μετά από την ενημέρωση που έκαναν το προηγούμενο Σάββατο στους προέδρους της Δημοκρατίας των δύο χωρών και στα κόμματα της αντιπολίτευσης αντίστοιχα.
Τα διπλωματικά γραφεία των δύο πρωθυπουργών, ωστόσο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.
Από την ελληνική πλευρά σημείο αιχμής αποτελεί το  erga omnes και συγκεκριμένα με ποιον τρόπο μπορεί να προκριθεί κάποιο όνομα από το πακέτο Nimetz το οποίο να έχει χρήση τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Για τον Zoran Zaev, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς παραμένει με τα «χέρια δεμένα» εξαιτίας της αφόρητης πίεσης που δέχεται από την αντιπολίτευσή του.
Πάντως, το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς πραγματοποιείται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εκεί οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov, έχουν την ευκαιρία για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων στο τετ α τετ που θα έχουν μεταξύ τους.
Μάλιστα, από τις Βρυξέλλες, στη συνάντηση που πραγματοποίησε την Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας».
Ακόμη, εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τόνισε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο νέο ραντεβού Κοτζιά - Dimitrov στο περιθώριο του Συμβουλίου, όπου έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης