Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μυστικές συνομιλίες Ιράν - Ισραήλ - Τι σηματοδοτεί η επαναπροσέγγισή τους για τη Συρία

Μυστικές συνομιλίες Ιράν - Ισραήλ - Τι σηματοδοτεί η επαναπροσέγγισή τους για τη Συρία
Μυστικές συνομιλίες Ιράν - Ισραήλ - Τι σηματοδοτεί η επαναπροσέγγισή τους για τη Συρία
Μετά τη συνέχιση της κλιμάκωσης στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία η Δαμασκός κατηγόρησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ για τη διεξαγωγή δύο ξεχωριστών αεροπορικών επιδρομών στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, υπάρχουν νέες αναφορές για άνευ προηγουμένου έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Και οι σχετικές ανεπιβεβαίωτες αναφορές δείχνουν ότι η συριακή κυβέρνηση μπορεί να έχει ζητήσει από τις ιρανικές δυνάμεις να αποσύρουν την παρουσία τους από βάσεις που βρέθηκαν στο παρελθόν στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Παρόλο που καμία πλευρά (Ιράν, Ισραήλ) δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις συνομιλίες, οι συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ αναφέρθηκαν για πρώτη φορά σε μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια αναπαράχθηκαν από κάποια ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τα νέα αυτά έρχονται μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της 10ης Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η «πιο άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εδώ και δεκαετίες» και αφού ο ρώσος πρόεδρος Putin στον πρόεδρος της Συράις Assad ότι είναι αναγκαίο να αποσυρθούν «όλες οι ξένες δυνάμεις» από τη Συρία, παρόλο που δεν ήταν σαφές εκείνη τη στιγμή αν ο ρώσος πρόεδρος εννοούσε τους ξένους τζιχάντες και τις δυτικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή (όπως ανέφεραν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ) τη στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία.
Ο ιστότοπος ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Elaph αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι έμμεσες συνομιλίες Ιράν-Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο (26/27/5) σε ξενοδοχείο στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Ο ιστόποτος Elaph έγινε πρόσφατα γνωστός για το εκπληκτικό επίπεδο πρόσβασης που έχει αποκτήσει σε Ισραηλινούς αξιωματούχους, δίνοντάς του μια φήμη ως πηγή ειδήσεων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να επικοινωνήσει το μήνυμά του σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.
Το Middle East Eye συνοψίζει την ιστορία ως εξής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν δήλωσε ότι θα απέχει από στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοδυτική Συρία, στις οποίες λαμβάνουν μέρος δυνάμεις του συριακού στρατού και ομάδων ανταρτών, ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε μάχες κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του  Γκόλαν ή στα σύνορα Ισραήλ - Ιορδανίας, εφόσον δεν εμπλέκονται η Χεζμπολάχ και ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Για τις διαπραγματεύσεις, ο Πρεσβευτής του Ιράν στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο Mostafa Moslehzadeh, παρέμεινε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με ιρανικό προσωπικό ασφαλείας, δίπλα σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ανώτερα στελέχη της ισραηλινής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Mossad, ανέφερε ο ιστότοπος Elaph.
Ιορδανοί αξιωματούχοι πήραν μέρος ως μεσολαβητές, μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ των δύο δωματίων, σύμφωνα με την έκθεση.
Προφανώς, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.
Ένας συμμετέχων στις συνομιλίες είπε στον ιστότοπο Elaph ότι οι Ιρανοί «κατέληξαν σε μια γρήγορη συμφωνία» ότι οι δυνάμεις τους δεν θα επέμβουν στην μάχες κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν και τα σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας, εκπλήσσοντας τους Ισραηλινούς εκπροσώπους.
Επί του παρόντος, η Δαμασκός προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αναμέτρηση στο νότο, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις της για να πάρει πίσω τις επαρχίες Ντέραα και Κούνιτριρα, όπου ξεκίνησαν οι μάχες το 2011.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι κυβερνητικά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην περιοχή, προειδοποιώντας τις δυνάμεις εναντίον του Assad ότι πρέπει να καταθέσουν τα όπλα ή να αντιμετωπίσουν μια στρατιωτική επίθεση.
Η Ντέραα και η Κούνιιτρα είναι περιοχές στο νότο και νοτιοδυτικό μέρος της Συρίας, όπου οι μαχητές κατά του Assad οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονται με την Αλ Κάιντα, έχουν λάβει ισχυρή υποστήριξη από τον συνασπισμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Όπως έχει αναγνωρίσει εδώ και πολύ καιρό η Wall Street Journal, το Ισραήλ έχει δώσει άμεση στήριξη στις δυνάμεις της Αλ Κάιντα καθώς βλέπει την τρομοκρατική ομάδα ως «μικρότερο κακό» σε σύγκριση με τον Assad και το Ιράν.
Και ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι τόσο οι σημερινοί όσο και οι πρώην Ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την προτίμησή τους για το ISIS στα σύνορα τους, σε αντίθεση με τις δυνάμεις υπέρ των Σιιτών του Ιράν.
Wall Street Journal: Κύριο μέλημα του Ισραήλ είναι το Ιράν, όχι το ISIS.





Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Assad εδώ και καιρό δεσμεύεται να ανακτήσει «κάθε ίντσα» της Συρίας.
Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβεί χωρίς τη στενή στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των συμμάχων του, του Ιράν και της Ρωσίας.
Τη Δευτέρα (28/5), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu επανέλαβε τη θέση του Ισραήλ ότι δεν θα ανεχτεί την παρουσία  του Ιράν κατά μήκος των συνόρων του όπου βρίσκονται τα υψίπεδα του Γκολάν.
«Η θέση μας στη Συρία είναι σαφής», δήλωσε.
«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε ιρανική στρατιωτική παρουσία, οπουδήποτε στη Συρία».
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα μακρόχρονη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιορδανίας που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2017, η οποία μεταξύ άλλων πρότεινε τις προσπάθειες για «μείωση και τελική εξάλειψη ξένων δυνάμεων και ξένων μαχητών από τη Συρία, για μια βιώσιμη ειρήνη».
Συγκεκριμένα, μια έκθεση του Reuters αναγνωρίζει ότι η προειδοποίηση των ΗΠΑ που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή έρχεται ως εξής:
1) Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τα τελευταία προπύργια του ISIS στο νότο της χώρας και
2) Η Δαμασκός είναι τώρα «στην ισχυρότερη θέση της από τους πρώτους μήνες του πολέμου το 2011».
Το Reuters σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση της Συρίας «έχει ανακαταλάβει όλες τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται σε εξέγερση κοντά στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της πυκνοκατοικημένης περιοχής της Ανατολικής Γκούτα, καθώς και των μεγάλων θυλάκων στην κεντρική Συρία».
Ουσιαστικά προειδοποιώντας για τις παραβιάσεις του καθεστώτος Assad και την επέκτασή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει τη θέση των ΗΠΑ ότι η Συρία δεν μπορεί να «επεκταθεί» στα δικά της κυριαρχικά σύνορα (τα σύνορα προφανώς αναγνωρίζονται διεθνώς και από τα Ηνωμένα Έθνη).
Αν όμως οι νέες αναφορές για τις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ-Ιράν είναι αληθινές, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την προθυμία του Ισραήλ να αποσυρθεί από την επικίνδυνη και μακρόχρονη πορεία της κλιμάκωσης της έντασης στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης