Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την ονομασία των Σκοπίων - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την ονομασία των Σκοπίων - Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Αντιφατικά μηνύματα για τις εντατικές διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τη σκιά διεθνών πιέσεων προς Αθήνα και Σκόπια
Τα ηνία της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό των Σκοπίων βρίσκονται πλέον στα χέρια των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev.
Έχοντας ως  βάση τα τρία από τα πέντε ονόματα που συγκαταλέγονταν στο πακέτο Nimetz, Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Τσίπαρς και Zaev καλούνται να φέρουν εις πέρας, αυτή τη φορά τη συμφωνία, υπό το άγρυπνο βλέμμα και τις ασφυκτικές πιέσεις του Βερολίνου.
Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς και πολλά τα στάδια που πρέπει να ξεπεράσουν.
Κομβικής σημασίας είναι το επόμενο τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς που θα γίνει αφού ολοκληρωθούν την Τρίτη οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες για τα τεχνικά και νομικά θέματα.
Ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται μάλλον, στη σκοπιανή πλευρά, καθώς ο Zoran Zaev είναι αυτός που επωμίζεται το βάρος να εξασφαλίσει τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα του όπως και το erga omnes.
Αν καταφέρει να κρατήσει το κλειδί, τότε, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα οριστεί και το ραντεβού τους στις Πρέσπες.
«Το συντομότερο δυνατόν», λένε κυβερνητικές πηγές χωρίς να μπορούν να το προσδιορίσουν, γιατί όλα εναπόκεινται στο τι θα αποφασίσει ο Zoran Zaev.
Στην περίπτωση που η συνάντηση καταστεί εφικτή, μετά το πέρας της, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα υποβάλει στη Βουλή της χώρας του τη συμφωνία για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές, τους οποίους άλλωστε, έχει με το μέρος του.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, έχει την υποχρέωση να στείλει μια επιστολή στο ΝΑΤΟ που θα λέει ναι, στην ένταξη - συμμαχία, με ρητή υποσημείωση ότι η αποδοχή προϋποθέτει την συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα.
Στη συνέχεια, ο Zoran Zaev θα κληθεί στη Σύνοδο Κορυφής, 28- 29 Ιουνίου, όπου θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ακολούθως, θα δεχτεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για την ένταξη της ΠΓΔΜ.
Από εκείνο το σημείο, θα ξεκινήσουν τα δύσκολα για τον Zoran Zaev καθώς θα πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο του δημοψηφίσματος στη χώρα του όπου θα επιδιώξει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενώ στη συνέχεια να εξασφαλίσει το ναι, στην συνταγματική αναθεώρηση με τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής δύναμης, το οποίο μέχρι σήμερα, αδυνατεί να επιτύχει.
Στην περίπτωση που ευοδωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, μόνο τότε, η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στην ελληνική βουλή.
Πάντως είναι υψηλές οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από αμφότερα τα μέρη της διαπραγμάτευσης σε συνδυασμό με τη διεθνή πίεση τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από το Βερολίνο, και δη προς τον Zoran Zaev που καλείται να πείσει τους πολίτες της χώρας του να δεχτούν το νέο όνομα με εσωτερική και διεθνή χρήση καθώς και αναθεώρηση του συντάγματος. Μένει να δούμε αν όλα αυτά, θα αποδώσουν καρπούς και θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης