Τελευταία Νέα

Χ.A: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για δείκτες και μετοχές πρώτης κατηγορίας.(29/5)

tags :
Χ.A: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για δείκτες και μετοχές πρώτης κατηγορίας.(29/5)
  • Έντονη αλλαγή σκηνικού μόνο με κλείσιμο άνω των 775 μονάδων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Ριψοκίνδυνο φλερτ με καθοδικές διασπάσεις επίμαχων μεσοπρόθεσμων σημείων στήριξης έχουν πραγματοποιήσει στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι τρεις «επιφανείς» δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου αφήνοντας επικίνδυνο περιθώριο για περαιτέρω κατωφερή πίεση.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Αναλυτικότερα για το ΓΔ το επίπεδο των 770 με 767 μονάδων δείχνει να έχει διαρραγεί ανοίγοντας το κατηφορικό πεδίο για τη ζώνη στήριξης των 740 με 730 μονάδων.
  • Έντονη αλλαγή σκηνικού μόνο με την αποτύπωση ενός άμεσου ανοδικού στροφέα με κλείσιμο άνω των 775 μονάδων.
  • FTSE25: Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 η προσοχή των αγοραστών εστιάζεται στο ψυχολογικό επίπεδο των 2000 μονάδων.
FTSE 25052018
  • Επιτυχής καθοδική λύση των 2000 μονάδων θα «ξυπνήσει» μετά από 6 μήνες την περιοχή στήριξης των 1955 με 1930 μονάδων.
  • Εδώ το σημείο, που θα φέρει βραχυχρόνια χαλάρωση πωλήσεων είναι η επάνοδος του FTSE 25 άνω των 2045 μονάδων.
=== === ===

ΔΤΡ: Σοβαρή διαγραμματική επιβάρυνση έχει υποστεί και ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς μετά τις 900 μονάδες χάνει και τις 830 μονάδες και ανοίγει κατηφορικά το βήμα του για τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου στις 760 μονάδες. Επιστροφή των αγοραστών μόνο με την αρπαγή των 880 μονάδων.

Τραπεζικός Δείκτης 25052018=== ==== ===

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού στην αντίδραση της περασμένης Τετάρτης δεν κατάφερε να νικήσει την αντίσταση των 800 μονάδων έδωσε ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους τα οποία σημειώθηκαν την Παρασκευή. Σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι είναι πουλημένοι, έχοντας καθοδική φορά.
  • Επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μαίο του 2017.
  • Εφόσον η αγορά συνεχίσει προς το εν λόγω επίπεδο τιμών η σύγκλιση των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες τιμών θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες για μια ουσιαστική
    αντίδραση χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις.
  • Συμπερασματικά και αυτή η εβδομάδα αναμένεται να παραμείνει νευρική ενδεχομένως και λόγω των εκροών MSCI.
  • ΕΧΑΕ, AEGEAN, INTRACOM, ΑΒΑΞ: Σκέψεις – σημειώσεις
 27/5/2018

Μια ματιά σε μετοχές που δεν έχουν συχνά αναρτήσεις να δούμε πως συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια της διόρθωσης που βρίσκεται στον 4ο μήνα της. Παρατηρήσεις και σημειώσεις αναφέρονται στα διαγράμματα.


ΒΙΟΧΑΛΚΟ, CENERGY, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Εβδομαδιαία ανασκόπηση –
ΓΔ: Με την ματιά των φίλων του soltrade

 

Η πτώση της αγοράς δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις μετοχές του ομίλου που ακολούθησαν τις πτωτικές επιλογές που κατά καιρούς είχαν παρουσιασθεί στις αναρτήσεις μας με την ΒΙΟ και την ΕΛΧΑ να έχουν πιάσει ήδη και τους πρώτους από τους καθοδικούς τους στόχους και να έχουν διασπάσει καθοδικά κρίσιμα επίπεδα αλλάζοντας τυπικά την εβδομαδιαία τους τάση σε καθοδική. Λίγο καλύτερα τα πάει η CENERGY η οποία δεν έχει ακόμα διασπάσει τα αντίστοιχα δικά της επίπεδα. Στα διαγράμματά τους που ακολουθούν έχουν επισημανθεί τα σημαντικά σημεία που θα μας απασχολήσουν αν το κλίμα στην αγορά διατηρηθεί σε τέτοιο χάλι ακόμα μερικές συνεδριάσεις.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ, CENERGY, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Εβδομαδιαία ανασκόπηση – ΓΔ: Με την ματιά των φίλων του soltrade
  • ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ακόμα ψάχνουμε τον πάτο

Η αλλαγή της ημερήσιας τάσης επιτάχυνε τελικά την πτώση με αποτέλεσμα να αποδειχθεί πολύ ασθενής στήριξη και η Κ, όπως άλλωστε έγινε και με τους άλλους δείκτες.– ΖΕ

Το ζητούμενο είναι τώρα να αντέξει το προηγούμενο χαμηλό στις 761,12 μονάδες. Ο ένας ταλαντωτής έχει ήδη ξεπεράσει τα αντίστοιχα επίπεδα ενώ και ο RSI είναι έτοιμος να δοκιμάσει την υπερπωλημένη ζώνη χωρίς να έχει αντίστοιχη κρυφή απόκλιση από τς τιμές.

Το τρέχον πτωτικό κύμα πλησιάσει το 161,8% του προηγούμενου οπότε το λογικό είναι να δούμε κάπου εδώ κοντά την πρώτη αντίδραση. 

Ακόμα ψάχνουμε τον πάτο..


Όπως βλέπουμε στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τυχόν παραβίαση των 761 μονάδων ενεργοποιεί τον μεγάλο σχηματισμό διπλής κορυφής που θέτει στόχους τιμές κάτω από τις βασικές γραμμές τάσης – στηρίξεις S & V, ενώ αν το επίπεδο αυτό δεν παραβιαστεί είναι ενδεχόμενο να δούμε κάποια στιγμή ένα ακόμα υψηλότερο τοπικό χαμηλό (ΥΧ) και να έχουμε να λέμε για πιθανό σχηματισμό διπλού πυθμένα.

Στην ΑΛΦΑ φθάσαμε 4 σεντς από τον στόχο της διπλής κορυφής ενώ ξεπεράσαμε το 162% του πρώτου κύματος και θα ήταν καλό να μην χαθούν και τα 1,676 ευρώ αφού κάτω από εκεί η εβδομαδιαία τάση γίνεται τυπικά καθοδική και η επιστροφή στην βάση των 1,32 ευρώ θα αρχίσει να μας περνάει από το μυαλό. Στους ταλαντωτές παρατηρούμε ότι ακριβώς και στον ΔΤΡ κατά συνέπεια ισχύουν κι εδώ τα ίδια.

Στην ΕΤΕ είχαμε επίσης καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης και δεν θέλουμε να χαθούν τα 0,252 ευρώ αφού κάτω από εκεί ενεργοποιείται ο μεγάλος σχηματισμός Δ.Κ με στόχο που τρομάζω και να τον αναφέρω. Μοναδικό ελπιδοφόρο σημάδι η ανοδική απόκλιση στον κάτω ταλαντωτή που βλέπουμε στο διάγραμμα. Αν έχουμε αλλαγή κλίματος βέβαια στην αγορά θα αρχίσω δειλά δειλά να σκέφτομαι κι εδώ διπλούς πυθμένες και άλλα τέτοια εξωτικά…

Και στην ΕΥΡΩΒ που πάντως είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες έχουμε κρυφή απόκλιση και σοβαρό ενδεχόμενο να σταματήσει κάπου εντός του κύκλου που βλέπουμε στο διάγραμμα αφού είναι πολύ κοντά αρκετά επίπεδα διόρθωσης που θα μπορούσαν να δώσουν αντίδραση.

Στη χειρότερη κατάσταση είναι ως συνήθως η ΠΕΙΡ. Η τελευταία στήριξη κατέρευσε με τη 2η προσπάθεια και ο στόχος του ΩΚΩ αποδείχτηκε πολύ … ρηχός για τις πτωτικές διαθέσεις των πωλητών. Κάποιες οριακές ανοδικές αποκλίσεις αφήνουν κάποιες ελπίδες να μην χαθεί τουλάχιστον η S.

Ανοδικές αποκλίσεις παρατηρούνται και στο ημερήσιο διάγραμμα με την επιφύλαξη που ισχύει και στο εβδομαδιαίο, ότι δεν γνωρίζουμε αν θα υφίσταται και όταν θα δούμε την πρώτη ανοδική αντίδραση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο. Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές. 

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.
  • ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Backtesting: Ποιός είναι ο πιο κερδοφόρος δείκτης Τεχνικής ανάλυσης;

Σίγουρα οι περισσότεροι νέοι traders (αλλά και πολλοί πιο έμπειροι) έχουν σε κάποια στιγμή απηυδήσει με την τεράστια ποικιλία και τις διάφορες κατηγορίες δεικτών. Έτσι φτάνει η στιγμή που όλοι αναρωτιούνται για το ποιος είναι τελικά ο δείκτης (τεχνικής ανάλυσης) με τα πιο επιτυχημένα-κερδοφόρα σήματα;
  • Ναι σωστά θυμάστε, μπορεί πάντα να υπογραμμίζουμε και να τονίζουμε ότι οι δείκτες τεχνικής ανάλυσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνοι τους και αποκομμένοι από τα υπόλοιπα μεγέθη, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να αξιολογήσουμε τα σήματα που δίνουν και να δημιουργήσουμε μια εικόνα για το ποιος θα ήταν ο τελικός απολογισμός για εμάς αν ακολουθούσαμε πιστά κάθε σήμα που μας έδιναν.
Σε τελική ανάλυση, αν οι δείκτες δίνουν αποτυχημένα σήματα και μας ζημιώνουν μακροπρόθεσμα, ποιος ο λόγος να τους χρησιμοποιούμε! Σκοπός τους είναι να μας βοηθούν να αποφασίσουμε το σωστό timing και τα καταλληλότερα σημεία εισόδου/εξόδου για επιτυχημένες συναλλαγές. 
  • Ας τεστάρουμε λοιπόν ακριβώς αυτό…
Η αξιολόγηση των σημάτων μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας το λεγόμενο Backtesting. Αυτό που ουσιαστικά κάνει το backtesting είναι να προσομοιώνει τις στρατηγικές μας -όπως εμείς τις έχουμε ορίσει- χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα και να μας βοηθά να τις αξιολογήσουμε χωρίς να χρειάζεται να τις εφαρμόσουμε στο παρόν και να αναμένουμε να μάθουμε για την αποτελεσματικότητά τους στο μέλλον, εκθέτοντας το κεφάλαιό μας σε ρίσκο.

Έτσι λοιπόν, προκαθορίζονται οι προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου – ανάλογα με τα σήματα που δίνει ο κάθε δείκτης μεμονωμένα – και εφαρμόζονται σε ιστορικά δεδομένα. Πιο απλά, με το backtesting εξετάζουμε αν στην περίπτωση που ακολουθούσαμε πιστά τα σήματα των δεικτών στο παρελθόν – με συγκεκριμένες παραμέτρους και στρατηγικές – θα ήμασταν κερδισμένοι ή χαμένοι;  

Στο τεστ υποβλήθηκαν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς δείκτες:
  1. Bollinger Bands
    Αρχικοποίηση παραμέτρων:(30,2,2)
    Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση long όταν η ημερήσια τιμή κλεισίματος ξεπεράσει την κάτω λωρίδα, θέσηshort, όταν η ημερήσια τιμή κλεισίματος περάσει πάνω από την άνω λωρίδα.
  2. MACD
    Αρχικοποίηση παραμέτρων:(12,26,9)
    Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση long όταν η γραμμή MACD1 (γρήγορη) διασταυρωθεί με την MACD2 (αργή) και περάσει από πάνω. Θέση Short, όταν η γραμμή MACD1 διασταυρωθεί και περάσει κάτω από την MACD2.
  3. Parabolic SAR
    Αρχικοποίηση παραμέτρων: (.02,.02,.2)
    Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση Long όταν η ημερήσια τιμή κλεισίματος περάσει πάνω από τον ParSAR.
  4. StochasticΑρχικοποίηση παραμέτρων: (14, 3, 3)
    Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση Long όταν η γραμμή Stoch% περάσει το oversold επίπεδο(20). ΘέσηShort όταν η γραμμή Stoch % περάσει στα επίπεδα overbought (80).
  5. RSI 
    Αρχικοποίηση παραμέτρων: (9)Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση Long όταν ο RSI περάσει πάνω από το όριο oversold (30) . Θέση Short όταν ο RSI περάσει κάτω από το επίπεδο overbought (70).
  6. Ichimoku Kinko Hyo
    Αρχικοποίηση παραμέτρων: (9,26,52,1)
    Κανόνες «εμπλοκής»: Χρησιμοποιούμε μόνο τα σήματα διασταύρωσης. Θέση Long όταν η γραμμή Μετατροπής διασταυρωθεί και περάσει πάνω από την γραμμή Βάσης. Θέση Short όταν η γραμμή Μετατροπής διασταυρωθεί και περάσει κάτω από την γραμμή Βάσης.
Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω παραμέτρους για κάθε δείκτη, υπεβλήθησαν σε τεστ της απόδοσής τους (για κάθε δείκτη ξεχωριστά), σε ημερήσιο πλαίσιο για τα περασμένα 5 χρόνια, με εφαρμογή πάνω στα ιστορικά δεδομένα της ισοτιμίας EUR/USD. Κάθε συναλλαγή πραγματοποιείται ύστερα από υπόδειξη ενός δείκτη και είναι μεγέθους ενός lot(100.000 μονάδες). Οι συναλλαγές δεν περιορίζονταν από εντολές S/L(stop loss) ή T/P(take profit). Αυτό σημαίνει ότι η θέση άνοιγε όταν το υποδείκνυαν οι κανόνες του κάθε δείκτη και παρέμενε ανοιχτή έως ότου ληφθεί μια αντίστροφη ένδειξη.

Ως αρχικό διαθέσιμο κεφάλαιο ορίστηκε το ποσό των 100.000$.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα από το backtest:

Στρατηγική Δείκτη

Αριθμός ΣυναλλαγώνΚέρδος/Ζημία σεpipsΚέρδος/Ζημία %
Αγορά και Κράτηση ανοιχτής θέσης

1

-3,416.66

-3,42%

Bollinger Bands

20

-19,535.97

-19,54%

MACD

110

3,937.67

3,94

Parabolic SAR

128

-9,746.26

-9,75

Stochastic

74

-20,716.40

-20,72

RSI

8

-18,716.69

-18,72

Ichimoku Kinko Hyo

53

30,341.22

30,34

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αδιαφιλονίκητος «πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο δείκτης Ichimoku Kinko Hyo. Ο δείκτης θα απέφερε κέρδη 30.340$ (30,34%) αν εφαρμοζόταν πιστά τα σήματά του στα προηγούμενα 5 χρόνια. Όποιος έχει εργαστεί και δοκιμάσει τον συγκεκριμένο δείκτη θα γνωρίζει ότι στην ουσία συνδυάζει 3-4 δείκτες και τρόπους παραγωγής σημάτων ταυτόχρονα.

Παρ’ότι στην προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε μόνο ένας τρόπος αξιοποίησης των σημάτων η ανάδειξη αυτού του δείκτη ώς νικητή, μας υπενθυμίζει τον κανόνα για συνδυαστική χρήση των δεικτών τεχνικής ανάλυσης. Αυτό που ίσως να προκάλεσε έκπληξη σε μερικούς είναι η απογοητευτική εικόνα των υπόλοιπων δεικτών, με τον Stochastic να σημειώνει αρνητικές αποδόσεις της τάξης του 21%, αλλά και τους υπόλοιπους να έχουν αρνητικό πρόσημο (με εξαίρεση τον MACD).
  • Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι δείκτες τεχνικής ανάλυσης είναι “άχρηστοι”, περιττοί ή «αναποτελεσματικοί», απλά επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αυθαίρετα, μεμονωμένα και αποκομμένοι από τα υπόλοιπα δεδομένα(θεμελιώδη, τεχνικά, momentum).
  • Ο κάθε δείκτης έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένη χρήση και μετράει συγκεκριμένες ποιότητες του τίτλου, άλλοι μετρούν την μεταβλητότητα, άλλοι την τάση κτλ.
  • Ο επιτυχημένος τεχνικός αναλυτής και trader θα πρέπει να λοιπόν να ξέρει να αναγνωρίζει τα έγκυρα και αυξημένης βαρύτητας σήματα, να καταλαβαίνει το χαρακτήρα των δεικτών (υπολογισμός, χρήση κτλ) αλλά και να καλλιεργήσει συνδυαστική σκέψη.
Μπαλής Α.


http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης