Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed): Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων - Ίσως να μην είναι απαραίτητες

Bullard (Fed): Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων - Ίσως να μην είναι απαραίτητες
Ο πρόεδρος της St. Louis Fed τόνισε ότι υπάρχουν «ορισμένοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί» απέναντι στις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εμφανίστηκε σήμερα (29/5) ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard, τονίζοντας ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν ήδη φθάσει στο «ουδέτερο» επίπεδο που ούτε ενθαρρύνει ούτε αποθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, ο Bullard, μέσω ομιλίας του που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία, επαναδιατύπωσε την άποψή του ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν ελαφρώς κάτω από το στόχο του πληθωρισμού στο 2%, καθώς και ότι τα επιτόκια παγκοσμίως παραμένουν χαμηλότερα από τις μακροπρόθεσμες οικονομικές και δημογραφικές τάσεις.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο και να συνεχίσει τη σταδιακή αύξηση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Bullard, «υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», ενώ προηγούμενος είχε υπογραμμίσει ότι η Fed θα πρέπει διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων μέχρι να γίνει σαφές ότι η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός έχουν μετατοπιστεί σε υψηλότερη ταχύτητα.
«Εάν το τρέχον επιτόκιο είναι σε ουδέτερο επίπεδο ίσως να μην είναι απαράιτητο να αλλάξουμε την πολιτική, προκειμένου να διατηρήσουμε την οικονομία κοντά στον στόχο της Fed«, σχολίασε μεταξύ άλλων ο Bullard.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η διακοπή στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων «θα συμβάλει στη βελτίωση των αγοροκεντρικών μέτρων των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και θα καταστήσει πιο αξιόπιστη τη δέσμευση της Fed να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό».
«Θα μειωνόταν επίσης ο κίνδυνος να αυξηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πάνω από τα μακροπρόθεσμα, μία αντιστροφή της καμπύλης αποδώσεων που συχνά προηγήθηκε της ύφεσης», καταλήγει ο πρόεδρος της St. Louis Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης