Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τέλειο άλλοθι για τους λαϊκιστές το «μπλόκο» Mattarella σε Λέγκα - Πέντε Αστέρια

Τέλειο άλλοθι για τους λαϊκιστές το «μπλόκο» Mattarella σε Λέγκα - Πέντε Αστέρια
H παρέμβαση του Sergio Mattarella ήταν λανθασμένη και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου
Προδότης ή θαρραλέος πατριώτης;
Οι αντιδράσεις για την ριψοκίνδυνη απόφαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας να μπλοκάρει τον διορισμό του εκλεκτού Λέγκας - Πέντε Αστέρων στο υπουργείο Οικονομικών ποικίλουν και οπωσδήποτε χαρακτηρίζονται από έλλειψη ψυχραιμίας.

Ωστόσο το τελευταίο διήμερο έχει καταγραφεί μια σειρά γεγονότων, η οποία, κατά την άποψή μας, αποδεικνύει ότι η παρέμβαση του Sergio Mattarella ήταν λανθασμένη,  άνοιξε τον ασκό του Αιόλουσε Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσε το τέλειο άλλοθι στους λαϊκιστές.
Ο Mattarella απέρριψε τον Paolo Savona ως θιασώτη της επιστροφής στη λιρέτα και επικριτή της Γερμανίας, φοβούμενος την αντίδραση των αγορών.
Ωστόσο με αυτή την κίνηση πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε να αποφύγει.
Η ανακούφιση στις αγορές ήταν πρόσκαιρη, καθώς η πολιτική κρίση κλιμακώθηκε μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, με την αγορά ομολόγων και τις μετοχές να καταρρέουν.
Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, φαίνεται ωστόσο ότι η επιλογή του Savona προκάλεσε δεύτερες σκέψεις στον Mattarella, ο οποίος κατηγορείται ότι εκτελούσε εντολές των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Η πολιτική αβεβαιότητα εντείνεται και συμπαρασύρει την Ευρωζώνη, καθώς η Ιταλία οδεύει σε νέες εκλογές το φθινόπωρο, με ισχυρό ενδεχόμενο την περαιτέρω ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Μοιραία, η νέα εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει ένα «δημοψήφισμα» υπέρ ή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, καθώς Salvini και di Maio κατηγορούν τον Ιταλό πρόεδρο για πραξικόπημα και εσχάτη προδοσία.
Και ακριβώς αυτό θα είναι το προεκλογικό τους αφήγημα.
Στην περίπτωση μάλιστα που επιλέξουν να κατέβουν μαζί στις εκλογές, εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές ότι θα σαρώσουν, με «όχημα» και το περίπλοκοπ εκλογικό σύστημα της Ιταλίας.

Η κοντόφθαλμη Ευρώπη και η... άτυχη Ελλάδα

Κοντόφθαλμη ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως συνήθως, καθώς έσπευσε να συγχαρεί τον Mattarella για το θάρρος του να μπλοκάρει τον εκλεκτό Λέγκας - Πέντε Αστέρων για το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να υπολογίζει το χάος και τον διχασμό που θα προκαλέσουν οι νέες εκλογές.
Θαρραλέο χαρακτήρισε τον πρόεδρο Mattarella o Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ενώ ο Γερμανός Επίτροπος G. Oettinger ξεπέρασε τα εσκαμμένα, δηλώνοντας ότι οι αγορές θα δώσουν ένα μάθημα στους Ιταλούς ψηφοφόρους...ωστόσο εν συνεχεία ζήτησε συγνώμη. 
Τι κι αν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, έσπευσε να μαζέψει τα ασσυμάζευτα, απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό των ψηφοφόρων;
Η ζημιά έχει γίνει.
Η διαφωνία με ένα εκλογικό αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και η ηθική νομιμοποίηση να αλλοιωθεί, ακόμη και αν υπάρχει κάλυψη από το Σύνταγμα, όπως στην περίπτωση Mattarella.
Μοιραία, η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία θα αποτελέσει «δημοψήφισμα» υπέρ ή κατά της Ευρωζώνης, μια κόντρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας, όπως διαμηνύουν ήδη οι ηγέτες των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, οι οποίοι βρήκαν το τέλειο άλλοθι ώστε να ρίξουν νερό στον μύλο της αμφισβήτησης απέναντι στο ευρώ και την Ε.Ε.
Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, τόσο για την Ιταλία, όσο για την  Ευρωζώνη αλλά και την Ελλάδα, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αναταραχή στις αγορές, στη χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία, εξέλιξη η οποία «θολώνει» την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης