Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δ. Ζακοντίνος (οικονομολόγος): H Ιταλία σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ - Η Ευρώπη «κρύβεται» από την πραγματικότητα

Δ. Ζακοντίνος (οικονομολόγος): H Ιταλία σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ - Η Ευρώπη «κρύβεται» από την πραγματικότητα
Κάποιοι στην Ε.Ε. δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να αποδεχθούν την διεθνή πρακτική
Η ανοικτή επίθεση που έκανε το Γερμανικό περιοδικό SPIEGEL στην συμμαχία μεταξύ του "Κινήματος των 5 αστέρων" και  Εθνικιστικής "Λέγκας του Βορρά" είχε αφετηρία αλλά και αιτία την Οικονομική πολιτική που είχε εξαγγελθεί  και αφορούσε την καθιέρωση, ενιαίου φόρου, το εγγυημένο βασικό εισόδημα, αλλά και τις αυξημένες κοινωνικές δαπάνες.
Κύριος στόχος αυτής της επίθεσης, ο υποψήφιος για την θέση του Υπουργού των Οικονομικών καθηγητής Πάολο Σαβόνα που εδώ και χρόνια αντιστρατεύεται φανερά, την κυρίαρχη πολιτική  της Ε.Ε. και το ενιαίο νόμισμα, συνιστώντας ένα πρώτης τάξεως κίνδυνο για το διαφυλαττόμενο ως κόρη οφθαλμού από τις Γερμανικές κυβερνήσεις, "συμφωνο σταθερότητος."
Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του "Σαν εφιάλτης και σαν όνειρο" έρχεται  σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη Γερμανική σκέψη του "ORDOLIBERALISMUS"που ερμηνεύεται ως ο "φιλελευθερισμός της τάξης" προϊόν της σχολής του  "FREIBOURG".
Σύμφωνα με το περιοδικό  η σχεδιασθείσα, από την υπό σχηματισμό νέα Ιταλική Κυβέρνηση  Πολιτική, δεν θα κινείτο στον περαιτέρω περιορισμό των Δημοσιονομικών δαπανών και θα αποτελούσε μια πιό  θρασύτερη και πιό επικίνδυνη απειλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προηγούμενη ήταν η Ελληνική.
Επίσης είχε εκτιμήσει ότι αυτή η πολιτική θα οδηγούσε στην ανάγκη να στηριχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) που ωστόσο  δεν θα μπορούσε να διαρκέσει παραπάνω από 2 χρόνια παρασύροντας στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό νόμισμα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση που θα συμπαρέσυρε Τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, παρομοιάζοντας την Ελλάδα ως κροτίδα, μπροστά στη πυρηνική βόμβα της Ιταλίας.
Αυτή η απίστευτη κινδυνολογία  δείχνει ότι κάποιοι στην Ε.Ε. δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να αποδεχθούν την διεθνή πρακτική που έχει επιλύσει πολύ οξύτερα προβλήματα από το δυνητικό πρόβλημα της ιταλίας, ενώ η μόνιμη αρνητική στάση της Γερμανικών κυβέρνησεων απέναντι στην αδήριτη ανάγκη για αλλάγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής Λιτότητας  σηματοδοτεί  ότι δημιουργούνται οι  προϋποθέσεις για την περαιτέρω απορρόφηση  μιας ακόμα Ευρωπαϊκής οικονομίας από τα Γερμανικά κεφάλαια, αν κρίνουμε ότι ήδη, το 30% των ιταλικών επιχειρήσεων ανήκει σ' αυτά. (Δήλωση Πέπε Γκρίλλο 2017).
Ωστόσο ηθελημένα ή αθέλητα η συγκεκριμένη επίθεση αποκαλύπτει και τον παράλληλο σκοπό της, καθώς έχει αξιολογηθεί ότι  τα περιουσιακά στοιχεία των Ιταλών  είναι περισσότερα από αυτά των Γερμανών, ενώ είναι κατά πολύ πλουσιότεροι των κατοίκων της Λεττονίας και Σλοβακίας κ.α. κάνοντας προσπάθεια να ενεργοποιηθεί εν τω άμα ο Ευρωπαϊκός "κοινωνικός αυτοματισμός".
Η παραπάνω τακτική αναμφίβολα δεν αποτελεί πρωτοτυπία καθόσον αντίστοιχη, είχε εκδηλωθεί μια 10ετία νωρίτερα κατά της Ελλάδος όταν σε όλα τα ΕυρωπαΪκά αλλά και Ελληνικά  ΜΜΕ σχολιάζετο το "απίστευτο" ποσοστό ιδιόκτητης στέγης των Ελλήνων.
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση, η επιβληθείσα υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, και η μείωση των εισοδημάτων τους, η μεγάλη ανεργία, οδηγούν σταδιακά αλλά σταθερά στην αποδόμηση της αξίας των ακινήτων και στην αναγκαστική πώλησή τους από ένα πολύ μεγάλο μέρος των  ιδιοκτητών τους.
Ανεξάρτητα όμως αν  η συμμαχία μεταξύ του "Κινήματος των πέντε Αστέρων" και της Εθνικιστικής "Λέγκας του Βορρά" για σχηματισμό κυβέρνησης απέτυχε, μετά την άρνηση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα να συμφωνήσει στον διορισμό του καθηγητή Πάλο Σαβόνα στην θέση του Υπουργού των οικονομικών, για τον οποίο ειχε ξεθηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από όλη την ΕυρωπαΪκή χρηματοπιστωτική  ELITE και να διορίσει τεχνοκράτη Π/Θ περιoρισμένης διάρκειας, κρίνεται ότι στις εκλογές του Φθινοπώρου θα ενισχυθούν τα αντι  ELITE κόμματα.
Επιπροσθέτως μπορούμε να υποθέσουμε με σιγουριά ότι η επιμονή στο όνομα του καθηγητή Πάολο Σαβόνα παρά τις έντονες πανευρωπαϊκές αντιδράσεις δείχνει ότι κάποιοι στην Ιταλία και κυρίως η "Λέγκα του Βορρά" επιζητούν σύγκρουση με το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημήτρης Α. Ζακοντίνος
Οικονομολόγος
Μέλος & τ. Αντιπρόεδρος "ΕΛΙΣΜΕ"
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης