Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ΥΠΕΞ προϊδεάζει για λύση στο Σκοπιανό αλλά… «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Το ΥΠΕΞ προϊδεάζει για λύση στο Σκοπιανό αλλά…  «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»
Αντιφατικά μηνύματα για το πόσο κοντά σε συμβιβασμό βρίσκονται Αθήνα και Σκόπια με επικρατέστερη ονομασία το «Βόρεια Μακεδονία»
Όλα ή σχεδόν όλα, δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση στην υπόθεση με το Σκοπιανό καθώς η διαπραγμάτευση φαίνεται να οδεύει προς την τελική ευθεία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών από το Βερολίνο, να κάνει λόγο για συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί και μεταφέρεται πλέον στα χέρια των δύο πρωθυπουργών.
Ωστόσο, οι δύο κυβερνήσεις, δεν ανακοινώνουν συμφωνία. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόταν σε συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για προοπτικές λύσης. Το erga omnes, δηλαδή η χρήση του ονόματος τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων όσο και διεθνώς, αποτελεί το μεγάλο σκόπελο που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει μόνος του στις διαπραγματεύσεις ο Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς απαιτούνταν η έγκριση του Ζάεφ.
Στο τηλεφώνημα που αναμένει τις επόμενες ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Σκοπιανό ομόλογό του, ενδεχομένως και μέχρι την Παρασκευή, θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα, όπως προσδοκούν στην κυβέρνηση για να κλειδώσει και το ραντεβού των δύο ανδρών στις Πρέσπες.
   
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επτά κεφάλαια στα οποία περικλείονται τα ανταλλάγματα για τις δύο χώρες. Το πρώτο κεφάλαιο, αφορά, το όνομα. Από το αρχικό πακέτο Nimetz, τρία είναι τα ονόματα που έχουν μείνει στο τραπέζι.
Άνω Μακεδονία (Gorna Macedonija) , Νέα Μακεδονία (Nova Macedonija) και βεβαίως, Bόρεια Μακεδονία (Severna Makedonia), όνομα το οποίο, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές.
Κρίσιμο κεφάλαιο της συμφωνίας το πολυπόθητο για την Ελλάδα, erga omnes και η εφαρμογή της νέας ονομασίας στο εσωτερικό των Σκοπίων καθώς επίσης και αποτύπωση αυτής της αλλαγής στο σύνταγμα της χώρας.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια θολά σημεία στη συμφωνία που περικλείονται σε τρία κεφάλαια. Ένα από αυτά, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές,  αφορά τη γλώσσα, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ το 1977 στην Αθήνα.
Άλλο κρίσιμο ζήτημα αποτελούν οι εμπορικές χρήσεις, δηλαδή, ποιος θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονικό; Τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια; Ποιος θα κρατήσει το πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ποιος το αεροδρόμιο κ.ο.κ.
Τα παραπάνω ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και μένει να δούμε πως θα διαμορφωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.  
Όλα αυτά, όπως έλεγε χαρακτηριστικά διπλωμάτης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι  «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», εκφράζοντας έτσι προβληματισμό για το πόσο θα ευοδωθεί η αισιοδοξία που επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης