Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Δραστική μείωση 25% - 43% των τιμών στόχων των Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς - Αυξάνει για Eurobank στα 1,05 ευρώ

Morgan Stanley: Δραστική μείωση 25% - 43% των τιμών στόχων των Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς - Αυξάνει για Eurobank στα 1,05 ευρώ
Ο κλάδος θα εμφανίσει μεταβλητότητα με την Morgan Stanley να συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν ουδέτεροι
Σε δραστική μείωση των τιμών στόχων των Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς προχώρησε η Morgan Stanley, ενώ για την Eurobank προχώρησε αύξηση της τιμής στόχου.
Ειδικότερα, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι στα 2,10 ευρώ, από 2,90 ευρώ προηγουμένως (-28%), για την Eurobank στα 1,05 ευρώ, από 0,90 ευρώ προηγουμένως (+17%), για την Εθνική στα 0,30 ευρώ από 0,40 ευρώ προηγουμένως (-25%), ενώ για την Πειραιώς η νέα τιμή στόχος είναι στα 2,95 ευρώ από 5,20 ευρώ προηγουμένως (-43%).
Σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι τιμές στόχοι είναι κατά 13% - 28% χαμηλότεροι, ενώ η σύσταση είναι equalweight, ήτοι για αποδόσεις παρόμοιες με εκείνες της αγοράς.
 


Ειδικότερα, στην τελευταία 35σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Loan book clean up priced in, remain Equal-weight" (Η εκκαθάριση των δανειακών χαρτοφυλακίων έχει αποτιμηθεί, παραμείνετε equalweight), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley τονίζει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η αγορά έχει ενσωματώσει την ιστορία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Γι' αυτό το λόγο θεωρεί ότι ο κλάδος θα εμφανίσει μεταβλητότητα και συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν ουδέτεροι.
Μετά την ολοκλήρωση των stress tests και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, η εστίαση τώρα μετατοπίζεται σε μακροπρόθεσμες διορθωτικές στρατηγικές και στις προσπάθειες μείωσης των των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πιο βιώσιμα επίπεδα.
Ωστόσο, η Morgan Stanley πιστεύει ότι το κόστος είναι αυξημένο με τον δείκτη ROTE να διαμορφώνεται στο 3-6% με βάση τις εκτιμήσεις του 2020, με τους τίτλους να διαπραγματεύονται σε 0,2-0,4x σε όρους P / TBV (2020), αντικατοπτρίζοντας την πρόοδο εκκαθάρισης των βιβλίων δανείων.



Οι τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν να βασίζονται σε «ακριβές» διαγραφές και εκποιήσεις για την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs.
Αυτή είναι «δαπανηρή» επιλογή, καθώς η κάλυψη των διαγραφών σε μετρητά ανέρχεται σχεδόν στο 100% και η τιμολόγηση στη δευτερογενή αγορά για τα ΝΡΕ είναι μειωμένη στην Ελλάδα.
Η αξιοπιστία των διαγραφών / πωλήσεων οδηγεί σε υψηλότερο κόστος κινδύνου (+ 30 μ.β. / έτος κατά μέσο όρο έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων).
Εάν, ωστόσο, οι τράπεζες κατορθώσουν να αναδιαρθρώσουν περισσότερα NPEs ή η δευτερογενής αγορά NPEs γίνει πιο ανταγωνιστική, το κόστος του κινδύνου μπορεί να μειωθεί.



Η Morgan Stanley εκτιμά ότι κατά μέσο όρο το κόστος κινδύνου θα αυξηθεί κατά 25% το 2020.
Ένα άλλο ζήτημα που θίγει η Morgan Stanley είναι ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κεφαλαιοποίηση μεταξύ των τραπεζών, με την Alpha Bank να διαθέτει CET1 κατά 7,3 π.μ. υψηλότερο από την Πειραιώς (2018 εκτιμήσεις με εφαρμογή B3).
"Δεδομένης της δαπανηρής φύσης των αποσβέσεων / πωλήσεων NPE και την ευαισθησία των κερδών στο κόστος κινδύνου (~ 50% σε Πειραιώς ανά αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης), δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Πειραιώς έχει περιγράψει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης κατά 200 μ.β. στο εγγύς μέλλον", αναφέρει η Morgan Stanley.



Τι νέο υπάρχει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο;

Η Morgan Stanley αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το κόστος απομείωσης και στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες για να αντικατοπτρίσει την υψηλή εξάρτηση από τις διαγραφές και τις πωλήσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2019.
Επίσης, ενισχύονται οι προσπάθειες απομόχλευσης των δανειακών χαρτοφυλακίων, ώστε να αντανακλώνται μικρότερες επιδόσεις στην βελτίωση των NPEs, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τις εκτιμήσεις εσόδων από τόκους.



Τα εμπόδια στην ανάκαμψη είναι υπαρκτά

Οι προβλέψεις μας για τα καθαρά έσοδα ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τη συναίνεση για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι δίκαιες, δεδομένου ότι τα κέρδη θα πρέπει να παραμείνουν υποτονικά μεσοπρόθεσμα.
Εκτιμά ότι οι τρέχουσες τιμές προσφέρουν ελάχιστο περιθώριο για σφάλμα για την πλήρη συμμόρφωση με τους στόχους μείωσης NPE είναι ήδη διαθέσιμη.
Επιπλέον, οι επιδόσεις παραμένουν στενά ευθυγραμμισμένες με τις διαπραγματεύσεις διάσωσης και ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, και περιμένουμε περαιτέρω εναλλασσόμενες περιόδους κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης.



Πού θα μπορούσαμε να κάνουμε λάθος;

Στους υπολογισμούς της η Morgan Stanley υποθέτει ότι το 75% της μείωσης του NPE θα προέλθει από διαγραφές και εκποιήσεις.
Εάν οι τράπεζες κατορθώσουν να αναδιαρθρώσουν περισσότερα δάνεια ή τιμές για τις πωλήσεις NPE, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος κινδύνου.
Κατά μέσο όρο, χαμηλότερο κόστος κατά 25 μ.β το 2020 θα συνεπάγεται αύξηση 34% σε σχέση με τους στόχους τιμών.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης