Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στο Αιγαίο και ισχυρός σύμμαχος

Νέο μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στο Αιγαίο και ισχυρός σύμμαχος
Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη έγιναν λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ (4/6/2018)
Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα.
Για ακόμα μία φορά, ο Pyatt ανέδειξε σε δηλώσεις του τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ δεν δίστασε να φωτογραφηθεί μπροστά από τα drones, που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα-Trump για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Ειδικότερα, ο Pyatt ευχαρίστησε για τη συνεργασία που υπάρχει με το προσωπικό της 110 Πτέρυγας Μάχης, ενώ σχετικά με την υπόθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ9 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση, σημείωσε πως πρόκειται «για μία επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, όπως είχαν συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump τον περασμένο Οκτώβριο».
Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε «αναδεικνύεται, επίσης, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος αλλά και ως χώρα που έχει δυνατότητες και άριστη γεωγραφική θέση» για να συμπληρώσει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους Έλληνες συμμάχους με όρους βοήθειας διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ (4/6/2018).

Καμμένος: Νέες δυνατότητες για την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος , σε δήλωσή του, αναφέρθηκε στην σημασία της παρουσίας του Αμερικανού πρέσβη στις εγκαταστάσεις της 110 Πτέρυγας Μάχης, λέγοντας πως «αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρόκειται για έναν άξονα συνεργασίας όπου «η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο προς τα νότια με στενές σχέσεις μέσω Κύπρου με το Ισραήλ, την Ιορδανία την Αίγυπτο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Επίσης ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στον ρόλο της βάσης της Σούδας, τονίζοντας πως είναι το κύριο λιμάνι της συμμαχίας στη Μεσόγειο, ενώ μίλησε και για την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας επισημαίνοντας πως «μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που όχι μόνο έχει σαν στόχο την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακαιρεώτητας, αλλά και τη στήριξη της συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος είπε πως ο ίδιος άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια επεκτείνεται με τις χώρες της Βαλκανικής, «με τις οποίες η Ελλάδα στήνει στενές σχέσεις σε επίπεδο στρατιωτικό, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα η ειρήνη και η σταθερότητα να επεκταθεί στις περιοχές που υπάρχει αστάθεια».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας «δίνει νέες δυνατότητες για τη χώρα» και πρόσθεσε πως «σε λίγο καιρό η Ελλάδα γίνεται χώρα παραγωγός φυσικού αερίου και αργότερα ίσως πετρελαίου, γι' αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των ΗΠΑ».

Hulusi Akar (Τούρκος ΓΕΕΘΑ): Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας σε Αιγαίο, Κύπρο, Μεσόγειο

Νωρίτερα σήμερα (31/5/2018), ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, Hulusi Akar, τόνισε την αποφασιστικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα σε Αιγαίο και Κύπρο.
«Ο τουρκικός στρατός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο.
Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν με την ίδια αποφασιστικότητα τις απαραίτητες δραστηριότητες, ώστε να προστατεύσουν τα δίκαια και συμφέροντα της χώρας, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες» υποστήριξε ο Akar κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε στους αρχηγούς των σωμάτων του τουρκικού στρατού.
Πάντως, ο Akar υποστήριξε ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης