Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Προτεραιότητες η επιλογή νέου CEO και η κατάρτιση καινούργιου επιχειρησιακού σχεδίου

Εθνική Τράπεζα: Προτεραιότητες η επιλογή νέου CEO και η κατάρτιση καινούργιου επιχειρησιακού σχεδίου
Εντός των επόμενων εβδομάδων η πώληση «πακέτου» NPLs ονομαστικής αξίας δύο δισ. ευρώ
Τους βασικούς στόχους της ανέλυσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών α' τριμήνου 2018 στους αναλυτές.
Όπως τονίστηκε η τράπεζα θα καταρτίσει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο θα ενταχθούν οι πολιτικές που θα εφαρμόσει για τη μείωση των NPEs, αλλά και τους κόστους λειτουργίας της, καθώς και τα έσοδά της.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιλογή του νέου CEO, μετά την παραίτηση του κ. Λ. Φραγκιαδάκη, η οποία θα είναι μία διαδικασία που θα διαρκέσει μερικούς μήνες.
Επίσης η ΕΤΕ επεσήμανε ότι εντός των επόμενων μηνών θα έχει ολοκληρωθεί και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ έχει ανοίξει εκ νέου η διαδικασία για την πώληση της Banca Romaneasca στη Ρουμανία, αλλά και της Stopanska Banka και της NBG Κύπρου.
Οι πωλήσεις όλων των ανωτέρω θυγατρικών θα ενισχύσουν περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειαςκατά 200 μονάδες βάσης.
Ο στόχος για μείωση των NPEs κατά 1,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018 παραμένει, ενώ η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι μπορεί να μειώσει τα NPEs στα 13,1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 από 21,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2015.
Όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα θα υλοποιήσει δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs.
Η πρώτη, ονομαστικής αξίας δύο δισ. ευρώ, ανεξασφάλιστων δανείων (project Earth) θα καταλήξει (ανακοίνωση αγοραστή) την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Η δεύτερη πώληση που αναμένεται προς τα τέλη του έτους, θα αφορά μη εξυπηρετούμενα εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα είναι ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ εντός ισολογισμού.
Αναφορικά με τα NPEs σημειώθηκε ότι η Εθνική διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη στον κλάδο με τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Σε επίπεδο ρευστότητας αναφέρθηκε ότι η ΕΤΕ έχει μερίδιο 36% στην αγορά καταθέσεων και αυτές απαρτίζουν το 68% της χρηματοδότησης της Τράπεζας.
Η αποδέσμευση από τον ELA τον περασμένο Νοέμβριο έχει δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης