Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Σκωτσέζικο ντους» με την καθαρή έξοδο για την κυβέρνηση

«Σκωτσέζικο ντους» με την καθαρή έξοδο για την κυβέρνηση
Συνεχίζονται στο κυβερνητικό παρασκήνιο οι έντονες συζητήσεις για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ
Aνοιχτή την προσδοκία της καθαρής εξόδου κρατά η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει, επίσημα, το καλοκαίρι, από τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), να εξηγεί, γιατί τώρα πλέον, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε πιο χαρούμενοι και πιο ευδιάθετοι.
«Γιατί αν ο ένας λόγος είναι η εικόνα μας και η καλή φιλοξενία μας στους ξένους επισκέπτες, ο άλλος είναι ότι τα καταφέραμε, αντέξαμε και επιτέλους βγαίνουμε από τα μνημόνια»σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Λίγες, μόνο ώρες νωρίτερα, οι δηλώσεις του επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, ήταν σαν «σκωτσέζικο ντους» για την κυβέρνηση.
Ο κ. Κοστέλο, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, έκανε λόγο για εύθραυστη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ενώ διεμήνυσε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της, και να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη.
«Είναι σημαντικό και οι εταίροι να κάνουν τις προσπάθειές τους.
Η Ελλάδα έχει χτίσει το ταμειακό απόθεμα που μειώνει την έκθεση στις αγορές και βρίσκεται στον διάδρομο για να απογειωθεί, αλλά η κατάσταση δεν βοηθά την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυβερνητική πολιτική, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι προσεκτική.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα οχτώ χρόνια».
Πάντως, κοινή είναι η ανησυχία Αθήνας και πιστωτών για το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη ακόμη και διεθνής, που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Όπως η Ιταλία, το Ιράν, (με δεδομένο ότι τα καύσιμα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη) ή ακόμη και κάποια εμπλοκή, όχι απαραίτητα στρατιωτική, με την Τουρκία.  
Την ίδια ώρα, οι έντονες κουβέντες στο κυβερνητικό παρασκήνιο για τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δίνουν και παίρνουν.
Επισήμως, η κυβέρνηση διατείνεται πως η Ελλάδα μπορεί και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή του.
Ωστόσο, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κατά κύριο λόγο, αλλά ενίοτε και δημοσίως, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούν για την ανάγκη απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να καταστεί εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση τόσο για το θέμα της μείωσης των συντάξεων όσο και για το αφορολόγητο.
«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ μπορούμε να συζητήσουμε και πάλι το θέμα και να αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων.
Είναι μείζων ζήτημα για να μπορέσουμε να πάμε σε εκλογές», δηλώνουν βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος εκφράζοντας την έκδηλη αγωνία τους για το πολιτικό τους μέλλον αλλά και του κόμματος που εκπροσωπούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, με επιστολή τους, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν την ταχύτερη δυνατή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς και για το σχετικό πολυνομοσχέδιο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές στην Ελλάδα που ζητούν να μη συμμετέχει το ταμείο καθώς θεωρούν πως στη συγκεκριμένη περίοδο το ΔΝΤ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ελλάδας για το καυτό θέμα της επίλυσης του χρέους.
Κατά τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ είναι αυτό που μπορεί να ασκήσει ασφυκτική πίεση στη Γερμανία η οποία ως τώρα δεν θέλει να ακούσει κουβέντα γι’ αυτό το θέμα καθώς έχει μπροστά της και το σκόπελο των πολύ σημαντικών εκλογών στη Βαυαρία.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης