Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος για Μακεδονικό: Προτιμότερη μια καλή λύση αργότερα, παρά μια κακή σήμερα

Κουμουτσάκος για Μακεδονικό: Προτιμότερη μια καλή λύση αργότερα, παρά μια κακή σήμερα
"Η κυβέρνηση οφείλει να πετύχει λύση που υπηρετεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα", τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
«H κυβέρνηση, σε μία πολύ καλύτερη συγκυρία και ενισχυμένη από τις αποφάσεις του 2008, οφείλει να πετύχει λύση που υπηρετεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εκχωρήσεις, χωρίς εκκρεμότητες και «δόσεις», αναφέρει για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
Όπως αναφέρει «λύση δεν είναι μια οποιαδήποτε λύση.
Λύση είναι μόνον μια πλήρης, οριστική και τελική λύση χωρίς «ουρές».
Δεν είναι ανεκτό να δεσμεύσει ο κ. Τσίπρας σήμερα την Ελλάδα, καταθέτοντας «μετρητοίς» τα διπλωματικά της όπλα για να πάρει μελλοντικές καταβολές σε «δόσεις» από τα Σκόπια.
Και δεν είναι νοητό να το πράξει για έναν ακόμα πολύ σοβαρό λόγο.
Δεν έχει την υποστήριξη ούτε καν του συνόλου της κυβέρνησής του.
Ούτε τα μέλη της κυβέρνησής του, με πρώτο τον Πάνο Καμμένο, δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
 Επομένως σωστά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτιμότερη μια καλή λύση αργότερα, παρά μια κακή σήμερα».
 Εκτιμά ότι «η κυβέρνηση είναι πελαγωμένη και σε σύγχυση», ενώ για τα Σκόπια εκτιμά ότι ο «φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ ή δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις του ή δεν θέλει να επιμείνει ή σκοπίμως υπαναχωρεί» και εκφράζει την ελπίδα «με όλα αυτά να μην παγιδεύσει την Ελλάδα. Να μην την οδηγήσει σε άλλες υποχωρήσεις».
Μάλιστα, ο κ. Κουμουτσάκος ζητά από τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά να μην ξεχνούν ότι «εκείνοι που βιάζονται για λύση δεν είμαστε εμείς», αλλά «είναι τα Σκόπια. Με λύση, θα κοιμηθούν ένα μικρό κράτος των Βαλκανίων και την επομένη θα ξυπνήσουν μέλος του ΝΑΤΟ, και μελλοντικός εταίρος στην ΕΕ».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «ο πήχης είναι ψηλά, πολύ ψηλά, για τον κ. Τσίπρα. Και να μην ξεχνά ότι μπορεί σήμερα να διαπραγματεύεται επειδή παρέλαβε από τη δική μας παράταξη την πολιτική ισχύ του «μη λύση - μη πρόσκληση - μη ένταξη», ενώ «η συγκυρία είναι πολύ καλύτερη από εκείνη, την ιδιαίτερα αρνητική και δύσκολη που αντιμετώπισε η ΝΔ το 2008 απέναντι στον σκληρό εθνικιστή Γκρουέφσκι».
Κληθείς να απαντήσει για το αν η ΝΔ θα θέσει θέμα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση, σε ενδεχομένη αρνητική στάση του κ. Καμμένου, στην περίπτωση που το θέμα έλθει στη Βουλή, τονίζει ότι  «το θέμα πρέπει να έλθει στη Βουλή και η κυβέρνηση χωρίς ενιαία θέση σε ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα δεν μπορεί να συνεχίσει».
Αναφερόμενος στο «Βουκουρέστι», ο κ. Κουμουτσάκος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι «δεν υπήρχαν προαπαιτούμενα, υπήρχαν διαπραγματευτικές θέσεις στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ» και προσθέτει πως «παρά τις τότε πολύ αντίξοες συνθήκες και τις ασφυκτικές πιέσεις, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν δέχτηκε έναν κακό συμβιβασμό».
Κάνοντας αναφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κουμουτσάκος αφού σημειώνει ότι η Τουρκία δεν είναι μια νευρική, παρορμητική δύναμη, αλλά λειτουργεί με στρατηγικούς στόχους, συμφέροντα και σχέδιο, υπογραμμίζει πως η σχεδόν βέβαιη επανεκλογή Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε μια ηπιότερη ρητορική και φρασεολογία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει άλλη πλεύση στην πολιτική του.
Όπως εκτιμά, «η αναθεωρητική της αντίληψη για Αιγαίο και Κύπρο δεν προβλέπεται να αλλάξει, και τα μέσα που διαθέτει είναι ενισχυμένα. Υπό αυτήν την έννοια θα παραμείνει ένας δύσκολος γείτονας. Όμως με αυτόν τον γείτονα οφείλουμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά αλλά και χωρίς εκπτώσεις στα συμφέροντά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης