Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος +0,7% στη Wall Street, εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, στο +1,22% ο IBEX 35

Συγκρατημένη άνοδος +0,7% στη Wall Street, εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, στο +1,22% ο IBEX 35
Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων
(upd) Συγκρατημένα κέρδη καταγράφει σήμερα (4/6/2018) η Wall Street, με τους δείκτες να διευρύνουν τη σημαντική άνοδο της Παρασκευής (1/6), στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων που είχαν ανακοινωθεί για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,7% στις 24.804 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 2.747 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,5% υψηλότερα στις 7.594 μονάδες.
Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι τον Μάιο του 2018 δημιουργήθηκαν 223.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για μια αύξηση κατά 200.000 θέσεις εργασίας.
Εν τω μεταξύ, ήπια άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση ενδυνάμωσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο ακόμη φορές εντός του 2018, μετά την αύξηση του Μαρτίου, αυξάνοντας, παράλληλα, τις πιθανότητες για μια τέταρτη αύξηση στο 40%.
Την ίδια ώρα, επιμένουν οι ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με την κυβέρνηση Trump να επιμένει στους δασμούς, παρά τις εκκλήσεις των G7, και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας να μην καταλήγουν σε συμφωνία. 
Οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα κατέρρευσαν το σαββατοκύριακο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να προχωρήσει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Microsoft ενισχύεται κατά 0,7%, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την εταιρεία ανάπτυξης πλατφόρμων solftware, GitHub έναντι του ποσού των 7,5 δισ. δολ.
Η εταιρεία GitHub έχει περισσότερους από 23 εκατ. χρήστες και συνεργάζεται με 1,5 εκατ. οργανισμούς.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,2%, διαπραγματευόμενο στα 9,38 δολ. 

Συγκρατημένη άνοδος και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εν τω μεταξύ, με ήπια άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του ιταλικού, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία, αν και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και εν αναμονή της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα ιταλική κυβέρνηση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,31% υψηλότερα, στις 388,11 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικά πρόσημα.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 1,22% και έκλεισε στις 9.750,30 μονάδες, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,45% στις 22.009,95 μονάδες.


Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Unicredit έκλεισε κατά 0,8% χαμηλότερα, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα, στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» που ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας φέρεται να εξετάζει συγχώνευση με τη γαλλική τράπεζα Societe Generale, η μετοχή της οποίας σημείωσε κέρδη 0,7%.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη.
Προς το παρόν δεν έχουν πραγματοποιηθεί επίσημες επαφές, ωστόσο οι διευθυντές της SocGen διερευνούν τις πιθανότητες συγχώνευσης με την ιταλική τράπεζα.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 12.770,75 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 7.741,29 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,14% υψηλότερα στις 5.472,91 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Bayer υποχώρησε κατά 0,6%, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Monsanto, έναντι 63 δισ. δολ., αλλά και της υποβάθμισής της κατά δύο βαθμίδες -από «Α-» σε «ΒΒΒ»- από την Standard & Poor’s.
Με ισχυρή άνοδο 5,5% έκλεισε η μετοχή της Air France KLM, καθώς η AccorHotels ανακοίνωσε την Κυριακή εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μεριδίου στην αεροπορική εταιρεία.
Η μετοχή της AccorHotels υποχώρησε σχεδόν κατά 7%.
Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,54%, ενώ του 2ετούς σημειώνει πτώση στο 0,76%.


Ασία

Με κέρδη έκλεισαν κατά την έναρξη της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη της Wall Street, καθώς τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας παρείχαν στήριξη στις αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε «άλμα» 1,37% στις 22.475,94 μονάδες, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας, καθώς το ασθενέστερο γιεν ενίσχυσε τις μετοχές των εταιρειών που πραγματοποιούν εξαγωγές.
Μάλιστα, τόσο η μετοχή της Toyota όσο και η μετοχή της Sony κατέγραψαν άνοδο άνω του 3%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 6.025,50 μονάδες, ενώ άνοδο σημείωσε και ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα, κλείνοντας συγκεκριμένα στο +0,36% και στις 2.447,76 μονάδες.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 3.091,19 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,66% στις 30.997,98 μονάδες.
Η άνοδος στις ασιατικές αγορές ήρθε παρά τις νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις δύο πλευρές να μην καταφέρνουν να επιτύχουν συμφωνία κατά τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών.
Μάλιστα, η πλευρά της Κίνας δήλωσε ότι «εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αύξηση των δασμών, όλες οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύονται από τις δύο πλευρές θα ακυρωθούν».
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν πραγματοποίησε «άλμα» 1,47% κλείνοντας στις 11.109,50 μονάδες, γεγονός που αποτελεί νέο υψηλό τριών μηνών.

Πετρέλαιο

Με απώλειες ξεκινάει την τρέχουσα εβδομάδα το πετρέλαιο, το οποίο απομακρύνεται από τα υψηλά 3,5 ετών στα οποία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα, καθώς η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ και οι προοπτικές ανόδου στην παραγωγή του ΟΠΕΚ ασκούν πιέσεις στον μαύρο χρυσό.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά -1,8% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 75,4 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση 1,5% στα 64,8 δολ. ανά βαρέλι.
«Το πετρέλαιο παρέμεινε υπό πιέσεις καθώς οι αγορά επικεντρώνεται στις συζητήσεις μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ σχετικά με το εάν πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους αργότερα εντός του έτους», αναφέρει σε σημείωμά της η τράπεζα ANZ, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία στις ΗΠΑ παρουσίασαν επίσης μία «ζοφερή εικόνα».
Η παραγωγή στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο του 2018 ανήλθε στα 10,47 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την ίδια στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα οι εταιρείες εξόρυξης πρόσθεσαν ακόμα δύο εξέδρες, με τον συνολικό αριθμό τους πλέον να ανέρχεται σε 861 εξέδρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης