Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Fairfax: Κίνηση «χρυσάφι» η απόκτηση της Eurolife και η σημαντική έκθεση στα ελληνικά ομόλογα

tags :
Fairfax: Κίνηση «χρυσάφι» η απόκτηση της Eurolife και η σημαντική έκθεση στα ελληνικά ομόλογα
Η Fairfax απέκτησε το 80% της Eurolife ERB Insurance, που ελέγχει το 100% των Eurolife ΑΕΑΖ και ΑΕΓΑ στις αρχές Αυγούστου του 2016
Οι επενδύσεις στα κρατικά ελληνικά ομόλογα και πως βοήθησαν τον όμιλο να διευρύνει κερδοφορία, παραγωγή και μερίδιο αγοράς.
Μοίρασε, σε ενάμιση χρόνο, το ποσό των 82,75 εκατ. ευρώ στους μετόχους.  
Κίνηση «χρυσάφι» έχει αποδειχθεί, ως τώρα, η απόκτηση του 80% του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife για τη Fairfax καθώς μέσα σε ενάμιση χρόνο οι ασφαλιστικές διεύρυναν σημαντικά την κερδοφορία, την παραγωγή και το μερίδιο αγοράς τους, επιστρέφοντας στους μετόχους το ποσό των 82,75 εκατ., χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το μέρισμα χρήσης 2017.
Η Fairfax απέκτησε το 80% της Eurolife ERB Insurance, που ελέγχει το 100% των Eurolife ΑΕΑΖ και ΑΕΓΑ στις αρχές Αυγούστου του 2016.
Αμέσως μετά τη μεταβίβαση του ποσοστού, οι δύο ασφαλιστικές προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου.  
Ειδικότερα, πώλησαν στη Fairfax Financial Holdings κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωπαικής περιφέρειας, ενώ προχώρησαν σε ρευστοποίηση θέσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια.
Ήταν δύο καθοριστικές κινήσεις, όχι τόσο λόγω της εγγραφής καθαρών κερδών της τάξης των 62 εκατ. ευρώ, όσο λόγω του capacity, που δημιούργησαν, για την δραστική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων.
Η εταιρεία Ζωής ( Eurolife AEAZ) και δευτερευόντως η Ζημιών ( Eurolife ΑΕΓΑ) χρησιμοποίησαν τα έσοδα, που προήλθαν από τις δύο παραπάνω κινήσεις, για να «κτίσουν» θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Έτσι, αφενός πρόλαβαν το …τρένο, πριν ξεκινήσει το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αφετέρου μπήκαν οι βάσεις για το πρόγραμμα «εξασφαλίζω πλεονέκτημα για το εφάπαξ», το οποίο εκτίναξε το 2016 την παραγωγή της Eurolife ΑΕΑΖ.
Στο τέλος του 2017 η Eurolife ΑΕΑΖ είχε στην κατοχή της ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 1,19 δις ευρώ, έναντι 858,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016 και ακόμη μικρότερης θέσης στο τέλος του 2015.
Τα επενδυτικά έσοδα, που προήλθαν από ομόλογα, ανήλθαν πέρσι στα 84 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα από μετοχές ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ.  
Την ίδια στιγμή, μόνο από το swap κρατικών ομολόγων πέρσι τον Νοέμβριο η ασφαλιστική εμφάνισε υπεραξία 106 εκατ. ευρώ, που, όμως, δεν την πέρασε από τα αποτελέσματα χρήσης, λόγω του κοινού λογιστικού χειρισμού, που αποφάσισαν οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες.
Η Eurolife AEAZ συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής, με μέρος των ομολόγων PSI, που κατείχε στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων διαθέσιμων προς πώληση.
Συγκεκριμένα, αντάλλαξε τίτλους ονομαστικής αξίας 790 εκατ. ευρώ, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του swap, είχαν αναπόσβεστο κόστος ποσού 542 εκατ. ευρώ και μη πραγματοποιημένη υπεραξία 106 εκατ. ευρώ.
Τέλος, διατήρησε στα βιβλία της ομόλογα PSI, ονομαστικής αξίας περίπου 465 εκ. ευρώ, τα οποία, επειδή δεν υπάρχει πλέον ενεργή αγορά, τα αποτιμά με σύνθετη μέθοδο.  
Τα κέρδη προ φόρων της Eurolife AEAZ διαμορφώθηκαν το 2017 σε 49,6 εκατ. ευρώ, έναντι 72,7 εκατ. ευρώ το 2016, με σημαντικά μικρότερη, όμως, συνεισφορά των εσόδων από επενδύσεις, ενώ η παραγωγή διατηρήθηκε στα 396 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στο να διατηρηθεί το μερίδιο αγοράς της στο 21,3%.
Μοίρασαν σε ενάμιση χρόνο μερίσματα 82,75 εκατ. !
Η εντυπωσιακή πορεία των Eurolife ΑΕΑΖ και δευτερευόντως της Eurolife ΑΕΓΑ, επίτρεψε τη διανομή μερισμάτων «μαμούθ» στη μητρική τους Eurolife ERB Insurance μέσα σε σχεδόν ενάμιση χρόνο!
Κατά το διάστημα από τον Αύγουστο του 2016 ως τις 17 Ιανουαρίου 2018, απέδωσαν μερίσματα, αθροιστικού ύψους 82,75 εκατ. ευρώ, τροφοδοτώντας πιθανώς με αντίστοιχου ύψους ανταμοιβές τους απώτερους μετόχους Fairfax και Eurobank (20%).
Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017 Eurolife ΑΕΑΖ και Eurolife ΑΕΓΑ προχώρησαν από τον Αύγουστο του 2016, όταν και μεταβιβάστηκε το 80% του ομίλου Eurolife από την Eurobank στην Costa Luxemburg στις εξής διανομές μερισμάτων:  
-    η Eurolife ΑΕΑΖ διένειμε στη Eurolife ERB Insurance το ποσό των 39,78 εκατ. από κέρδη παρελθουσών χρήσεων και φορολογημένα αποθεματικά καθώς και 22,47 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2016.
Σύνολο 62,25 εκατ. ευρώ. 
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας την 31 Δεκεμβρίου 2017 ανερχόταν σε 462,1 εκατ. ευρώ έναντι 269,2 εκατ. ευρώ, το 2016.
-    η Eurolife ERB ΑΕΓΑ διένειμε στην Eurolife ERB Insurance από τις 13 Φεβρουαρίου 2017 ως τις 17 Ιανουαρίου 2018 το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ.
Τα 13,9 αφορούσαν σε μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων ως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Τα 5 εκατ. από κέρδη προηγουμένων του 2016 χρήσεων και μόλις 1,6 εκατ. ευρώ ήταν το μέρισμα χρήσης 2016.
Τα 82,75 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του τιμήματος (324,7 εκατ. ευρώ), που κατέβαλε η  Fairfax για να αποκτήσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurolife ERB Insurance.
Στο παραπάνω ποσό, δεν συμπεριλαμβάνεται το μέρισμα χρήσης 2017, η οποία έκλεισε με προ φόρων κέρδη 49,6 εκατ. ευρώ για την Eurolife AEAZ και με 25,1 εκατ. ευρώ για την ΑΕΓΑ.
Η Eurolife ERB Insurance Group  αποτελεί εταιρεία συμμετοχών χωρίς απευθείας δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν τα μερίσματα που εισέπραξε να αποδόθηκαν στους μετόχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης