Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Εθνικό μας συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ - Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία

Κοτζιάς: Εθνικό μας συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ - Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία
Κοτζιάς: Εθνικό μας συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ - Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία
«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς «η ηγεσία των Σκοπίων τώρα που πρέπει να τελειώνουμε συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν.
Έχω την πεποίθηση πως αυτά θα ξεπεραστούν.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν πάνω και κάτω.
Ο διαπραγματευτής πρέπει να έχει νηφαλιότητα».
Ελπίζω και κατανοώ ότι θα έχουμε τη συμφωνία, που θα είναι ένας καλός συμβιβασμός. Ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύτηκε σε κανένα σημείο.
Ακολουθήσαμε ενεργητική εξωτερική πολιτκή, πήραμε πρωτοβουλίες».
Για τις δηλώσεις του τούρκου κυβερνητικού εκπορσώπου ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «δυστυχώς μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει η σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου.
Το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο.
Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές όσων κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό.
Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά δεν είμαστε από τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια».
«Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας" συμπλήρωσε «κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει».
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στην δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια.
Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε».
Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση, «δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής».
Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία.  
Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης