Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέδωσαν τα κέρδη οι ευρωαγορές - Απώλειες -1,18% για FTSE MIB στο Μιλάνο μετά την ομιλία Conte

Παρέδωσαν τα κέρδη οι ευρωαγορές - Απώλειες -1,18% για FTSE MIB στο Μιλάνο μετά την ομιλία Conte
Με απώλειες έκλεισαν τελικά τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα
Με απώλειες έκλεισαν τελικά τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα στη σημερινή (5/6/2018) συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά στην ομιλία του νέου ιταλού πρωθυπουργού.
Οι μετοχές είχαν βρει στήριξη νωρίτερα στην άνοδο του τεχνολογικού κλάδου, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,45%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, βρίσκοντας στήριξη στη χθεσινή (4/6) άνοδο του δείκτη Nasdaq στη Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,31% χαμηλότερα, στις 386,89 μονάδες.


Στο Μιλάνο, με πτώση 1,18% στις 21.750,15 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB, «σβήνοντας» τα κέρδη του μετά την ομιλία του νέου πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης.


Η κυβέρνηση του Conte βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την πρώτη της δοκιμασία, καθώς η Γερουσία καλείται να εγκρίνει τόσο το υπουργικό της συμβούλιο όσο και το κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Ο Conte υποσχέθηκε δραστικές αλλαγές, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στην Ευρώπη, δηλώνοντας σίγουρος για τη διαπραγματευτική ισχύ της Ιταλίας.
Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να γίνει δικαιότερο, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική πολιτική αλλά και οι κρατικές δαπάνες πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα σχόλια του Conte έδειξαν ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα επιμείνει στις προεκλογικές δεσμεύσεις για αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και μειώσεις φόρων, ασκώντας πιέσεις στην ιταλική αγορά.
Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν αρνητικά πρόσημα, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 3,8% και την Banco Bpm να σημειώνει πτώση 2,4%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε οριακά κατά 0,13% στις 12.787,13 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακά σημειώσει άνοδο άνω του 1%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,22% χαμηλότερα στις 5.460,95 μονάδες.



Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις 9.686,40 μονάδες με πτώση 0,66%.
Υπό πίεση βρέθηκε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, υποχωρώντας κατά 0,70% στις 7.686,80 μονάδες, λόγω της σημαντικής πτώσης 5,3% στη μετοχή της Royal Bank of Scotland (RBS), μετά την πώληση μεριδίου 7,7% από το βρετανικό δημόσιο.


Η ομιλία Conte ώθησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,80% και του 2ετούς να ξεπερνά το 1,1%.
Σε επίπεδο μακροοικονομικών, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε εκ νέου τον Μάιο.
Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών, στις 54,1 μονάδες τον Μάιο, από τις 55,1 μονάδες τον Απρίλιο.
Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων είκοσι μηνών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο από τα πολυετή υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,4 μονάδες, έναντι 54,6 μονάδων του προηγούμενου μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης