Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία κόντρα στη λιτότητα της ΕΕ - Μείωση χρέους θέλει να διαπραγματευτεί ο Conte - Διαψεύδει σχέδια για Italexit - Στο 2,93% το 10ετές

Η Ιταλία κόντρα στη λιτότητα της ΕΕ - Μείωση χρέους θέλει να διαπραγματευτεί ο Conte - Διαψεύδει σχέδια για Italexit - Στο 2,93% το 10ετές
Εάν μειωθούν οι ανησυχίες για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, οι αγορές θα αποτιμήσουν και τις θετικές παραμέτρους των μέτρων όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στην Ιταλία.
(upd7) Η κρίση στην Ιταλία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς οι αγορές αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια για το νέο πρόγραμμα της Ιταλικής κυβέρνησης που αμφισβητεί την λιτότητα, προκρίνει μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, με τον νέο ιταλό πρωθυπουργό να εκφράζει σήμερα την επιθυμία να διαπραγματευτεί η κυβέρνησή του μια σταδιακή μείωση του χρέους της χώρας του.
«Θέλουμε να διαπραγματευθούμε στο μέτωπο αυτό, εκείνο της σταδιακής μείωσης του χρέους», δήλωσε ο Giuseppe Conte, κατά τη δευτερολογία του στη βουλή της Ρώμης, πριν την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.
Ωστόσο η βασική ανησυχία των αγορών είναι μήπως η Ιταλία θέσει θέμα παραμονής στο ευρώ, που όμως έχει διαψευστεί επίσημα από την νέα Ιταλική κυβέρνηση Conte και Salvini.
Σήμερα 6 Ιουνίου κυκλοφόρησαν σενάρια περί σχεδίου εξόδου από το ευρώ από την Lega - σχέδιο που είχε καταρτιστεί πολύ πριν έρθει στην εξουσία - ωστόσο τόσο η Lega όσο και η Κυβέρνηση αναφέρουν ότι η θέση της Ιταλίας είναι στο ευρώ.
Είναι αληθές ότι σε δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι της Lega North του εθνικιστικού κινήματος της Ιταλίας που καλπάζει δημοσκοπικά στο 25% με 28% τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.
Όμως η νέα Ιταλική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αμφισβητεία η παρουσία της Ιταλίας στο ευρώ, προέρχουν τα συμφέροντα της Ιταλίας είπε με νόημα όμως ο νέος πρωθυπουργός ο Conte.
Σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας για την πορεία της Ιταλικής οικονομίας, η αγορά ομολόγων είναι παλμογράφος της αβεβαιότητας.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 2,93%, με το υψηλό ημέρας στο 2,97%, και του 2ετούς στο 1,35%, με υψηλό στο 1,46%.
Ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατάφερε να «σβήσει» τις απώλειες και να κλείσει με κέρδη της τάξεως του 0,3%.
Πάντως σε αυτή την συγκυρία η ΕΚΤ έχει μειώσει τις αγορές Ιταλικών ομολόγων ενώ...προετοιμάζεται για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του 2018, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τα ομόλογα ειδικά της Νοτίου Ευρώπης.

Conte: Θα διαπραγματευτούμε μια σταδιακή μείωση του χρέους

Την επιθυμία να διαπραγματευτεί η κυβέρνησή του μια σταδιακή μείωση του χρέους της χώρας του, εξέφρασε σήμερα (6/6/2018) ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, κατά τη δευτερολογία του στη βουλή της Ρώμης, πριν την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.
«Θέλουμε να διαπραγματευθούμε στο μέτωπο αυτό, εκείνο της σταδιακής μείωσης του χρέους.
Θα πρέπει να δούμε πώς θα το πετύχουμε», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.
«Θα πάμε στην Ευρώπη θέλοντας να εκφραστούμε και επί μιας πολιτικής προσέγγισης του θέματος», πρόσθεσε ο Conte, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του «θέλει να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων διαρθρωτικών επενδύσεων το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του ελλείμματος, αλλά χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας».

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Η αύξηση των κρατικών δαπανών δεν θα πλήξει τη βιωσιμότητα του χρέους

Η αύξηση των κρατικών δαπανών την οποία προετοιμάζει η νέα κυβέρνησης της Ιταλίας, δεν θα βλάψει τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria.
Ο νέος τσάρος της ιταλικής οικονομίας, επιχείρησε να κατευνάσει τις αγορές, καθώς επέστρεψε η ανησυχία για τις επιπτώσεις του νέου κυβερνητικού προγράμματος, μετά τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες ανέγνωσε ο πρωθυπουργός Conte.

Το πρόγραμμα της νέας Ιταλικής κυβέρνησης
 
Συνεπής με το πρόγραμμα που είχε ήδη ανακοινώσει εμφανίστηκε η νέα Ιταλική κυβέρνηση του Κινήματος 5 Αστέρων και της Lega North του εθνικιστικού κινήματος.
Σε γενικές γραμμές ο νέος πρωθυπουργός ο Conte και ο επικεφαλής της Lega ο Salvini υποστήριξαν
-Το 2019 ο φορολογικός συντελεστής στην Ιταλία των επιχειρήσεων θα μειωθεί από 24% σε 15%.
-Στα νοικοκυριά η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος θα ξεκινήσει από το 2019
-Δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ
-Η Ιταλία θα επιμείνει στο αυστηρό πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής
-Η Ιταλία θα κάνει άνοιγμα προς την Ρωσία, λάθος οι κυρώσεις.
-Οι φορολογικές διαφορές στην Ιταλία φθάνουν τα 50 δισεκ.
-Η Ιταλία υποστηρίζει το ευρώ, ζητάει αλλαγές στην οικονομική πολιτική
Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 2,23 τρισεκ. ευρώ ή 132% του ΑΕΠ το δεύτερο χειρότερο μετά την Ελλάδα ως ποσοστό προς το ΑΕΠ.
Οι Ιταλικές τράπεζες κατέχουν 600 δισεκ. Ιταλικού χρέους
Οι ξένες τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους στο Ιταλικό χρέος και διαθέτουν 133 δισεκ. ευρώ
Η ΕΚΤ κατέχει Ιταλικό χρέος ύψους 344 δισεκ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πλήττει τις Ιταλικές τράπεζες και την ΕΚΤ λογιστικά.
Με αφορμή τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές καθώς στα ομόλογα οι αποδόσεις στο 10ετές από 2,55% εκτινάχθηκαν στο 2,90%.
Το υψηλό της πρόσφατης κρίσης ήταν στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο 3,38%.
Ωστόσο η πολιτική της νέας κυβέρνησης είναι πολύ φιλικές προς τις επιχειρήσεις.
Εάν μειωθούν οι ανησυχίες για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, οι αγορές θα αποτιμήσουν και τις θετικές παραμέτρους των μέτρων όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στην Ιταλία.


https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-06-05_8-32-48.jpg?itok=yIhcNtNY

Οι Ιταλοί σε ποσοστό 59% θέλουν το ευρώ και 29% την λιρέτα

Σε μεγάλη δημοσκόπηση στην Ιταλία το 59% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του ευρώ και 29% υπέρ της λιρέτας.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 57% των οπαδών του Κινήματος 5 Αστέρων, το 41% της Lega, το 52% της Forza Italia, και το 86% των σοσιαλδημοκρατών είναι υπέρ του ευρώ.
Αντιθέτως το 29% των οπαδών του Κινήματος 5 Αστέρων, το 52% της Lega, to 43% της Forza Italia και το 11% των  σοσιαλδημοκρατών είναι κατά του ευρώ και υπέρ της επιστροφής στην λιρέτα.





Το σχέδιο Savona για έξοδο από το ευρώ - Τι υποστήριζε η Λέγκα πριν έρθει στην εξουσία

Το σχέδιο που είχε υιοθετήσει η Λέγκα του Βορρά για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, πριν έρθει στην εξουσία, παρουσιάζει το CEPS.
Βασικός συντάκης του σχεδίου οκτώ σημείων είναι ο Paolo Savona, νέος υπουργός υποθέσεων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη νέα κυβέρνηση Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Η επιμονή της Λέγκας να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Paolo Savona οδήγησε σε ναυάγιο την πρώτη προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης, μετά το βέτο του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Matarrella.
Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο στο κοινό, περιλαμβάνει οκτώ βασικά σημεία του σχεδίου για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

1.Plan B;

Στην εισαγωγή υποστηρίζεται ότι η Ιταλία χρειάζεται ένα Plan B ως «αποτρεπτικό» μέσο και ως μέσο διαπραγμάτευσης.
Στη συνέχεια ωστόσο καταδεικνύει ότι η Ιταλία χρειάζεται μια μεγάλη υποτίμηση νομίσματος σε κάθε περίπτωση.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για «παραχωρήσεις«, οι οποίες θα μπορούσαν να απαιτηθούν ως αντάλλαγμα για την εκπόνηση του σχεδίου.
Φαίνεται περισσότερο ως πρόταση που θα εφαρμοζόταν ανεξαρτήτως τυχόν μεταρρυθμίσεων του ευρώ, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν.

2. Μια... περίεργη αντίληψη για τη δημοκρατία

Με βάση εγχώριους νομικούς όρους, το Σχέδιο δίνει έμφαση στο Lex monetae ως μια εξουσία της κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου δεν πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Μια απλή απόφαση από την κυβέρνηση θα ήταν αρκετή (δεν αναφέρεται ψηφοφορία στο κοινοβούλιο).

3. Όχι στα ευρωομόλογα!

Το Σχέδιο αντιτίθεται επίσης σε κάθε ευρωομόλογο επειδή δεν θα ήταν υπό την ιταλική δικαιοδοσία αποκλειστικά, γεγονός που  θα καθιστούσε τη στάση πληρωμών πιο δύσκολη.
Αυτό σημαίνει ότι ο συγγραφέας επίσης θα ήταν αντίθετος σε κάθε μία από τις πολλές παραλλαγές των κοινών ομολόγων που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής, σχολιάζει το CEPS.

4. Παραμονή στην ΕΕ

Η εισαγωγή αναφέρει γενικά την ανάγκη να διατηρηθούν καλές σχέσεις με τους εταίρους της ΕΕ και τη σημασία της παραμονής της Ιταλίας στην ΕΕ. Αλλά αυτό φαίνεται αδύνατο, δεδομένης της προγραμματισμένης στάσης πληρωμών στο επίσημο χρέος.

5. Capital controls

Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι αρκετά συνηθισμένο: Επιβολή αυστηρών κεφαλαιακών και τραπεζικών ελέγχων με την ανακοίνωση της πρόθεσης αποχώρησης από την Ευρωζώνη, προγραμματισμένη για ένα Σαββατοκύριακο, με την αλλαγή του νομίσματος να ακολουθεί σχεδόν αμέσως.
Ο Savona θεωρεί ότι η ισοτιμία του νέου νομίσματος με το ευρώ αρχικά θα ήταν ένα προς ένα αλλά στη συνέχεια θα υποτιμούνταν.

6. Στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος

 Μόνο το δημόσιο χρέος θα μετατρεπόταν στο νέο νόμισμα -το οποίο θα υποτιμούνταν κατά περίπου 15%-25%, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα έναντι της Γερμανίας, όχι με βάση το μέσο σταθμισμένο όρο.
 Θα πρέπει να ακολουθήσει ένα κούρεμα στο δημόσιο χρέος, προκειμένου ο λόγος χρέους/ΑΕΠ να υποχωρήσει στο 60%-80%.
Στο έγγραφο δεν αναφέρεται, αλλά το ονομαστικό κούρεμα θα έπρεπε να είναι περίπου στο μισό προκειμένου ο λόγος του χρέους να φθάσει στο 65% από το 130% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
Δεδομένου ότι η χαμηλότερη ονομαστική αξία θα πληρωνόταν με τη "νέα λιρέτα”, η συνολική απώλεια αξίας για τους επενδυτές θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από 50%.
Ο Savona δεν το αναφέρει αυτό,  καθώς από το 2012 όλα τα νέα ομόλογα έχουν μια ρήτρα συλλογικής δράσης που απαιτεί τη συμφωνία της πλειοψηφίας των τριών-τετάρτων όλων των πιστωτών σε οποιαδήποτε αλλαγή των όρων.

7. Στάση πληρωμών στο επίσημο χρέος και Target2

 Το σχέδιο αναφέρει ότι οι ξένοι πιστωτές του επίσημου τομέα (εκτός του ΔΝΤ) θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν ένα κούρεμα, αναφέροντας ρητά τις Target 2 balances, τα οποία θα πρέπει να μετατραπούν σε νέο νόμισμα (και να υποστούν κούρεμα).
Το Σχέδιο αναφέρεται στο βίβλιο του Sinn που υποστηρίζει ότι η νομική βάση για την εφαρμογή του Target 2 είναι ασθενής.

8. Δώστε στους πλούσιους, πάρτε από τους φτωχούς

Το Σχέδιο προβλέπει ρητά την αναδιανομή του πλούτου.
Τα ξένα assets του ιδιωτικού τομέα (που είναι σημαντικά) δεν θα μετατραπούν εκ νέου και τα κέρδη, που θα αφορούν τα "μεσαία και ανώτερα στρώματα” του πληθυσμού, δεν θα φορολογηθούν.
Αλλά οι πραγματικοί μισθοί θα πρέπει να μειωθούν.
Εν κατακλείδι, το CEPS σχολιάζει ότι το Σχέδιο αυτό φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους της Γερμανίας: η έξοδος θα συνοδευτεί από μια μαζική στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος, συμπεριλαμβανομένου και του επισήμου χρέους στους ξένους, όπως τα υπόλοιπα του Target2.
Αλλά οι πλούσιοι Ιταλοί οι οποίοι κατέχουν σημαντικά assets στο εξωτερικό θα είναι σε θέση να κρατήσουν τα ευρώ τους (και χωρίς φορολογία).
Αυτή η επιμονή στη στάση πληρωμών είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή, δεδομένου ότι η καθαρή διεθνής θέση του ενεργητικού της Ιταλίας είναι σχεδόν ισοσκελισμένη (καθαρή θέση μείον μόλις 8% του ΑΕΠ).
Επομένως, δεν υπάρχει επομένως αντικειμενικός λόγος για τον οποίο η Ιταλία θα πρέπει να μειώσει το εξωτερικό της χρέος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατούνταν στο εξωτερικό.
Μια μείωση του χρέους θα ήταν ως εκ τούτου αναπόφευκτη.
Αλλά ούτε και ο Βαρουφάκης πέτυχε τη στάση πληρωμών του επισήμου χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Daniel Gros, το εκπληκτικό σχετικά με το Σχέδιο δεν είναι η ιδέα ότι η Ιταλία θα μπορούσε να χρειαστεί μια υποτίμηση, αλλά μάλλον η ανοιχτή πρόθεση να το τηρήσει για τον υπόλοιπο κόσμο -ιδιαίτερα τους εταίρους της Ιταλίας στην ευρωζώνη- προς όφελος των εύπορων Ιταλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης