Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πόσο θα διαρκέσει ακόμα η παντοκρατορία του τεχνολογικού κλάδου

tags :
Goldman Sachs: Πόσο θα διαρκέσει ακόμα η παντοκρατορία του τεχνολογικού κλάδου
Goldman Sachs: Πόσο θα διαρκέσει ακόμα η παντοκρατορία του τεχνολογικού κλάδου
Η μόνη φορά που ο τομέας της τεχνολογίας είχε τόσο υψηλή αποτίμηση ήταν στην κορυφή της φούσκας των εταιριών Dot-Com τον Μάρτιο του 2000.



Από εκεί μετά υπήρξε μια απότομη πτώση στην πραγματικότητα...



Και παρόλο που τα δεδομένα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά και παρά τα ισχυρότερα θεμελιώδη του τομέα της τεχνολογίας σήμερα σε σχέση με την περίοδο 20 χρόνια νωρίτερα, το μεγάλο βάρος του τομέα της τεχνολογίας, ιδιαίτερα σε ορισμένες αγορές, θέτει ζήτημα βιωσιμότητας.
Η Goldman Sachs ρωτά (και απαντά) - Τι μπορεί να μας πει η ιστορία για τη χρονική διάρκεια της κυριαρχίας του κλάδου;
Σε πόσο υψηλά επίπεδα μπορεί να διαμορφωθεί ένας κλάδος ή μια μετοχή;

Εξετάζοντας την ιστορία της σύνθεσης του δείκτη S&P 500 ως δείκτη αναφοράς, διαπιστώνουμε ότι η κυριαρχία του τομέα τεχνολογίας δνε είναι κάτι καινούργιο.



Μπορούμε να χωρίσουμε την ιστορία της αμερικανικής αγοράς μετοχών σε τέσσερις κύριες περιόδους ηγεσίας ενός επιχειρηματικού κλάδου.

1) Τραπεζικός κλάδος 1800 - 1850

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι τράπεζες ήταν ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κλάδος.
Ξεκινώντας με σχεδόν το 100% της αγοράς μετοχών, η χρηματιστηριακή αγορά αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε.
Μέχρι τη δεκαετία του 1850, η στάθμιση του κλάδου στο δείκτη S&P 500 ήταν πάνω από το 50%.

2) Μεταφορές 1850 - 1910

Καθώς οι τράπεζες άρχισαν να χρηματοδοτούν το εκρηκτικό σιδηροδρομικό σύστημα στις ΗΠΑ, οι μετοχές των μεταφορικών εταιριών ανέλαβαν τα ηνία στο δείκτη S&P 500.
Κατά τα έτη ανάπτυξης τους έφθασαν κοντά στο 70% της στάθμισης του δείκτη πριν ξεπεράσουν το ένα τρίτο της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης μέχρι τη έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

3) Ενέργεια 1920- 1970

Με την τεράστια ανάπτυξη της ενεργειακής βιομηχανίας, που τροφοδοτήθηκε από το πετρέλαιο έναντι του ατμού και του άνθρακα, οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών ανέλαβαν την πρωτοκαθεδρία στο δείκτη S&P 500.
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1990, αν και διασκορπίστηκε με σύντομες περιόδους ηγεσίας από τον αναδυόμενο τομέα της τεχνολογίας (στο πρώτο κύμα αυτό οδηγήθηκε από τις μετοχές εταιριών κατασκευής hardware και στη συνέχεια λογισμικού).
Στην περίπτωση της Ευρώπης, η κυριαρχία του τομέα ήταν διαφορετική (βλ. Παράρτημα 23).



Δεν έχουμε το ίδιο ιστορικό για να συγκρίνουμε με τις ΗΠΑ, αλλά εάν χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες ευρείες 10 ταξινομήσεις, βλέπουμε την κυριαρχία του βιομηχανικού κλάδου μεταξύ του 1970 και του 1983 (με μια σύντομη περίοδο από τις μετοχές εταιριών εμπορευμάτων το 1980).
Στη συνέχεια, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ανέλαβε τα ηνία μέχρι το 1999 όπου ήρθε για τα καλά στο προσκήνιο ο τεχνολογικός κλάδος.
Με την πάροδο του χρόνου διαφορετικά κύματα τεχνολογίας είχαν ως αποτέλεσμα διαφορετικές φάσεις κυριαρχίας του κλάδου.
Καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν γίνει πιο διαφοροποιημένες, ο μεγαλύτερος κλάδος τείνει να αντιπροσωπεύει μικρότερο μερίδιο της συνολικής αγοράς με την πάροδο του χρόνου... αλλά το μάθημα είναι ότι αυτή η κυριαρχία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ότι μπορείτε να φανταστείτε.
Ωστόσο, οι επενδυτές που είναι bear για τον τεχνολογικό κλάδο υπερτονίζουν τόσο τις ακραίες αποτιμήσεις σε σχέση με τις τράπεζες (παραπάνω) όσο και το γεγονός ότι αυτοί οι κυρίαρχοι χρονικοί κύκλοι τείνουν να έχουν κύκλο ζωής για 50 ή περισσότερα χρόνια και ήδη ο τεχνολογικός κλάδος κυριαρχεί στις ΗΠΑ από την αρχές της δεκαετίας του 1970.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης