Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μειώνει τις τιμές στόχους για Πειραιώς, Εθνική, αυξάνει για Eurobank η Alpha Finance - Παραμένει neutral

Μειώνει τις τιμές στόχους για Πειραιώς, Εθνική, αυξάνει για Eurobank η Alpha Finance - Παραμένει neutral
Οι χαμηλότερες τιμές στόχοι αντανακλούν τις υψηλότερες αποδόσεις των 10 ετών ελληνικών ομολόγων και τη χαμηλότερη πορεία ανάκτησης κερδών
Σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, πλην της Eurobank, προχώρησε η Alpha Finance, διατηρώντας τη σύσταση neutral (ουδετερότητα), καθώς αναμένει ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνουν υπό πίεση, επηρεάζοντας αρνητικά τους δείκτες RoE.
Οι χαμηλότερες τιμές στόχοι αντανακλούν τις υψηλότερες αποδόσεις των 10 ετών ελληνικών ομολόγων και τη χαμηλότερη πορεία ανάκτησης κερδών.
Ειδικότερα, στην τελευταία 26σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "A Long Upward Slope" (μια μακρά ανοδική κλίση) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Alpha Finance διαπιστώνει ότι από τότε που ήρε την προτίμησή της προς την Εθνική Τράπεζα (18 Ιανουαρίου), έχει υποαποδόσει κατά 5%.
Διατηρεί τη στάση της, καθώς τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Εθνικής Τράπεζας αντανακλόνται ήδη στην αποτίμησή της, καθώς διαπραγματεύεται με 0,46x σε όρους TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2019, έναντι 0,40x της Eurobank και 0,20x της Πειραιώς.
 


Ενώ η Πειραιώς μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα λόγω της αναδιάρθρωσης, οι κίνδυνοι εκτέλεσης είναι υψηλοί, οι αναμενόμενοι RoEs είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και η επιβάρυνση των CoCos εξακολουθεί να υπάρχει, επομένως μπορεί να δικαιολογηθεί το discount στην αποτίμηση.
Στην Eurobank, ενώ η Alpha Finance πιστεύει ότι από επιχειρησιακή άποψη έχει επιδείξει καλύτερες επιδόσεις από ό, τι οι άλλες τράπεζες, η αποτίμηση αυτή δεν προσφέρει σήμερα ένα συγκρίσιμο πλεονέκτημα.
Υπό αυτό το πρίσμα, μειώνει στα 0,34 ευρώ την τιμή στόχο της Εθνικής, από 0,40 ευρώ προηγουμένως, στα 3,50 ευρώ για την Πειραιώς, από 4,38 ευρώ προηγουμένως, ενώ αυξάνει την τιμή στόχο της Eurobank στα 1,05 ευρώ, από 1,01 ευρώ προηγουμένως.
 

Stress Tests

Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τις δοκιμασίες προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ τον Μάιο, χωρίς να απαιτείται από τον κλάδο να προχωρήσει σε άμεσο σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίου.
Ο δείκτης CET 1 για το αρνητικό σενάριο κυμάνθηκε μεταξύ 5,9% και 9,7%.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε ότι θα διεκπεραιώσει μια έκδοση ομολογιακού δανείου Κατηγορίας ΙΙ εν ευθέτω χρόνω.

Η κερδοφορία θα παραμείνει υποτονική

Το μείγμα χρηματοδότησης βελτιώθηκε στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με τη χαμηλότερη χρήση του μηχανισμού ELA, την υψηλότερη δραστηριότητα αποπληρωμής και την επιστροφή καταθέσεων.
Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο δεν σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPEs, παρά το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους που έθεσε η SSM και ο κίνδυνος να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υψηλές προβλέψεις για τη βελτίωση της κάλυψης και τη διευκόλυνση των πωλήσεων ενδέχεται να επιβαρύνουν τα μεγέθη κατά την επόμενη περίοδο.
Η πορεία ανάκτησης κερδών έχει γίνει λιγότερο απότομη λόγω των πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού, της απομόχλευσης, των χαμηλότερων αποδόσεων σταθερού εισοδήματος και του ενδεχόμενου αυξητικού κόστους διαχείρισης που σχετίζεται με τις επαναπώλησεις εξασφαλίσεων.
 


Παρά την χαμηλότερη προσαρμογή των κερδών ανά μετοχή το 2018 και το 2019, η Alpha Finance εξακολουθεί να είναι αρκετά κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών (Reuters), -38% / - 28% για το 2018 / 2019.
Οι εκτιμήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις χαμηλότερες προσδοκίες για το NII, 7% / 10% κάτω για το 2018 / 2019.
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης