Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σε ακραία επίπεδα οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιριών - Ξεπερνούν το ετήσιο ΑΕΠ μεγάλων χωρών

tags :
Goldman Sachs: Σε ακραία επίπεδα οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιριών  - Ξεπερνούν το ετήσιο ΑΕΠ μεγάλων χωρών
Goldman Sachs: Σε ακραία επίπεδα οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιριών  - Ξεπερνούν το ετήσιο ΑΕΠ μεγάλων χωρών
Ενώ η Goldman Sachs, σε έκθεσή της προσπαθεί να «αποδείξει» ότι η σημερινή φούσκα των τεχνολογικών εταιριών δεν είναι καθόλου φούσκα, έχει έναν αστείο τρόπο για να το αποδείξει... επισημαίνοντας πόσο ακραίες είναι οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών.
Για παράδειγμα, Amazon, Apple και Microsoft έχουν μια συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από το ετήσιο ΑΕΠ της Αφρικής (54 χώρες).




Η τεχνολογία κυριαρχεί στις οικονομίες και στις χρηματιστηριακές αγορές.
Από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης υπήρξε μια δραματική άνοδος της κυριαρχίας των τεχνολογικών εταιριών  στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς και την επίδραση της τεχνολογίας στους τομείς των παραδοσιακών βιομηχανιών. Είναι αρκετά δύσκολο να υπερεκτιμηθεί πόσο επιτυχής και κυρίαρχη έχει γίνει.
Αλλά αυτή η κυριαρχία των τεχνολογικών εταιριών και των μετοχών τους δεν είναι χωρίς προηγούμενο και όπως θα αποδειχθεί μπορεί να είναι πολύ μακρόχρονη.
Το σημερινό μέγεθος των μεγαλύτερων ισχυρότερων εταιρειών τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζεται σε κάποια οπτική γωνία στον «χάρτη» πάνω από τον οποίο συγκρίνουν ορισμένους από τους τεχνολογικούς γίγαντες με το σημερινό ετήσιο μέγεθος του ΑΕΠ ορισμένων από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι σαν μια σύγκριση (η αξία της εταιρείας είναι η καθαρή παρούσα αξία των μελλοντικών αναμενόμενων ταμειακών ροών, ενώ το μέγεθος του ΑΕΠ αποτελεί ετήσιο στιγμιότυπο μιας οικονομίας), αλλά παρ 'όλα αυτά είναι αρκετά εντυπωσιακό ακόμα και όταν συγκρίνετε την κορυφαία τεχνολογία μεγέθη σε άλλες μεγάλες αγορές.
Αλλά όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα που διευρύνει τις συγκρίσεις ώστε να συμπεριληφθούν οι χρηματιστηριακοί δείκτες, οι πέντε κορυφαίες αμερικανικές μετοχές τεχνολογικών εταιριών έχουν μια συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από το σύνολο των εισηγμένων εταιριών του δείκτη EuroStoxx 50.
Οι 20 κορυφαίες μετοχές τεχνολογικών εταιριών στην παγκόσμια αγορά έχουν μια συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη μεγαλύτερη από το σύνολο των εισηγμένων εταιριών του δείκτη STOXX 600 της Ευρώπης.



Αλλά ενώ ο τεχνολογικός κλάδος κυριαρχεί στις αγορές των ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα επιχειρηματικών κλάδων που έχουν καταγράψει πολύ ισχυρή ανάπτυξη, η οποία, όπως και η τεχνολογία, οδηγείται από τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία.
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι ο ευρωπαϊκός τομέας πολυτελείας.
Οι ομοιότητες δεν είναι άμεσα εμφανείς αλλά, όπως και η τεχνολογία, τα πολυτελή αγαθά είναι ένας παγκόσμιος τομέας με μεγάλη διάρκεια και έτσι αποκομίζουν οφέλη από τη σχετικά αναιμική ανάπτυξη.



Επίσης, αυτός είναι ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους η Ευρώπη «κυριαρχεί» σε μια βιομηχανία.
Είναι επίσης γεγονός ότι, όπως και στον τομέα της τεχνολογίας, μεγάλο μέρος της επιτυχίας των τελευταίων ετών προήλθε από την πραγματική αύξηση των κερδών.
Σε αντίθεση με τον τομέα της τεχνολογίας, ωστόσο, ο τομέας των ειδών πολυτελείας έχει περιορισμένη παγκόσμια αγορά και οι αντίστοιχες εταιρίες έχουν αρκετά χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και αντίκτυπό στην ευρύτερη αγορά.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης