Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα θα βγει καθαρά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής

Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα θα βγει καθαρά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής
"Η ουσία των μέτρων για το χρέος δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα", αναφέρει η Ε. Αχτσιόγλου
«Η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων οδηγεί στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και αυτή η έξοδος είναι που θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να υλοποιήσει με μεγαλύτερη ελευθερία τις πολιτικές της για τη βελτίωση της ζωής των πολλών», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ε. Αχτσιόγλου.
Προσθέτει πως από την άλλη «δεν περιμένουμε την έξοδο από τα μνημόνια για να λάβουμε μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας και των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων».
Η ίδια αναφέρει ότι η έξοδος από τα Μνημόνια «συνιστά αναμφίβολα μια κομβική στιγμή στην ιστορία της χώρας», αλλά και πως «η  Ελλάδα θα βγει καθαρά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Αναφορικά με τα μέτρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει πως «μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, μετά τον Αύγουστο δηλαδή, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί, μεταξύ των οποίων και τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης και ανακούφισης της κοινωνικής πλειονότητας. Έχουμε νομίζω αποδείξει έμπρακτα πως εξαντλούμε όλα τα περιθώρια και όλο το δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται κάθε φορά για την ενίσχυση μισθωτών και συνταξιούχων».
Ακόμη, σημειώνει πως «η ουσία των μέτρων για το χρέος λοιπόν δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται.
Το τι θα κάνει τελικά το ΔΝΤ είναι δική του απόφαση.
Τυχόν μη συμμετοχή του πάντως δεν μπορεί πια στη φάση αυτή να επηρεάσει την πορεία της εξόδου μας από το πρόγραμμα ούτε τη μεταμνημονιακή κατάσταση της χώρας».
Σύμφωνα με την υπουργό, «αυτή τη στιγμή η σειρά των πραγμάτων έχει ως εξής: ολοκληρώνουμε και τυπικά την τέταρτη αξιολόγηση, αποσαφηνίζουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούν για τη ρύθμιση του χρέους, όπως προανέφερα, και σφραγίζουμε την οριστική έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο.
Αυτή είναι η σειρά των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης τούτη τη στιγμή και θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμο η σειρά αυτή να τηρηθεί».
Περαιτέρω, η υπουργός αναφέρεται στα ανοιχτά θέματα του χαρτοφυλακίου της και πρώτα, για τη νέα αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, που, όπως επισημαίνει, θα συμβάλει σταδιακά στη συνολική αλλαγή της εικόνας της αγοράς εργασίας.
«Η επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση της αδήλωτης εργασίας. Ωστόσο, το σημερινό καθεστώς έχει το μειονέκτημα ότι δεν αποδίδει δικαιοσύνη στον εργαζόμενο.
Με την αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου που προωθούμε θα αποδίδεται δικαιοσύνη στον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος», αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου.
Επιπλέον, κάνει αναφορά στην Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή και η ενεργοποιεί τη ρύθμιση για την υποχρεωτική, εκ των προτέρων, ηλεκτρονική δήλωση της υπερεργασίας και των υπερωριών, ενώ σημειώνει  ότι με τη διάταξη που φέρνει το αρμόδιο Υπουργείο προς ψήφιση στη Βουλή, τίθενται για πρώτη φορά κανόνες στις εργολαβίες.
Συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστούν για την παρούσα κυβέρνηση "αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν σταδιακά μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης", υπογραμμίζει η ίδια.
Για το ονοματολογικό η κ. Αχτσιόγλου διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με ιστορική ευθύνη στο ζήτημα αυτό» και πως «το βασικό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ότι η εθνική γραμμή, την οποία ακολουθούμε στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, είναι διαμορφωμένη ήδη από το 2008 και βασίζεται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ύπαρξη συμφωνίας: στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, άρα και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, και συνδυάζεται με συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα.
Η θέση αυτή, όπως και η ίδια η επίλυση του προβλήματος, υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, αλλά και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των δύο χωρών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης