Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δημόσια προσφορά όπως η Eurobank το 2014 για Εθνική Ασφαλιστική - Eνδιαφέρον από Fairfax

Δημόσια προσφορά όπως η Eurobank το 2014 για Εθνική Ασφαλιστική - Eνδιαφέρον από Fairfax
Οι επενδυτές θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας (fit & proper) που ορίζει η ΤτΕ, ως εποπτική αρχή
Ιδιαίτερα πιθανό είναι, πλέον, το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα σε διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέσω ιδιωτικής και δημόσιας τοποθέτησης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ, που δημοσίευσε σε ανύποπτο χρόνο το Bankingnews.gr.
Η ανακοίνωση της τράπεζας μετά την υποβολή μιας μόνο δεσμευτικής προσφοράς για το τουλάχιστον 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ερμηνειών. Η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι η θέση του ομίλου ΕΤΕ και η σημασία του όσον αφορά τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, επιβάλει την εξέταση όλων των βέλτιστων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς.
Το γεγονός, δε, ότι εν συνεχεία αναφέρεται πως η Εθνική συνεργάζεται, ήδη, στενά, στο παραπάνω πλαίσιο, με τις DG Comp, Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Όπως έχει γράψει το Bankingnews, η Εθνική έχει κάνει προεργασία, από την περίοδο πριν το τυπικό «ναυάγιο» πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin, για το ενδεχόμενο διεθνούς δημόσιας προσφοράς μετοχών της θυγατρικής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξεταζόμενη δομή έχει χαρακτηριστικά αντίστοιχα με την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank του 2014.
Δηλαδή, αρχικά, θα επιλεγεί, μέσω της διαδικασίας των δεσμευτικών προσφορών, βασικός επενδυτής ή ομάδα βασικών επενδυτών, που θα δεσμευτεί ότι θα καλύψει σε μια ελάχιστη τιμή ( σ.σ η οποία θα είναι εντός του εύρους εύλογης αποτίμησης) συγκεκριμένο μέρος της διάθεσης.
Εν συνεχεία θα τρέξει διεθνή δημόσια προσφορά με τιμή διάθεσης, αυτή που έχει προσφέρει ο βασικός επενδυτής.
Δεν αποκλείεται όταν θα υλοποιηθεί το IPO για το 51% των μετοχών μεταξύ των ενδιαφερομένων να είναι και το Fairax που είναι βασικός μέτοχος της Eurobank και βασικός μέτοχος της Eurolife.
Να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής το Fairfax είχε προσεγγίσει την διοίκηση Φραγκιαδάκη εκείνη την περίοδο και είχε ζητήσει να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική.
Το σχέδιο ήταν να συγχωνευθούν η Εθνική Ασφαλιστική με την Eurolife αλλά η διοίκηση Φραγκιαδάκη αρνήθηκε τονίζοντας ότι λόγω της εμπλοκής των δύο τραπεζών - Εθνικής + Eurobank - θα ήταν λάθος η Fairfax να πάρει την Εθνική Ασφαλιστική.

Για την επιλογή του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης, όπως η εμπειρία στις ασφαλιστικές εργασίες, η φερεγγυότητα του, η δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής και το προσφερόμενο τίμημα.
Οι επενδυτές θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας (fit& proper)που ορίζει η ΤτΕ, ως εποπτική αρχή, διαδικασία που θα τρέξει πριν την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης