Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χωρίς τουριστικές υποδομές η Ελλάδα θα γίνει Μπαλί

tags :
Χωρίς τουριστικές υποδομές η Ελλάδα θα γίνει Μπαλί
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Σαντορίνης, όπου πέρυσι επισκέφτηκαν το νησί 2 εκατομμύρια τουρίστες (σύνολο 5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις).
Η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να δεχτεί 32 εκατομμύρια τουρίστες.
Αριθμός εντυπωσιακός ακόμη και για ανεπτυγμένες τουριστικά χώρες.

Ο τουρισμός άλλωστε είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας που την βοήθησε να αποφύγει την ολοκληρωτική καταστροφή όλα τα προηγύμενα χρόνια της κρίσης.
Όμως πολύ σύντομα η Ελλάδα με τις ανεπαρκείς τουριστικές υποδομές θα θυμίζει τριτοκοσμική χώρα σαν το Μπαλί ή την Ταϊλάνδη.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Σαντορίνης, όπου πέρυσι επισκέφτηκαν το νησί 2 εκατομμύρια τουρίστες (σύνολο 5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις).
Ένας τεράστιος ανθρώπινος όγκος σε ένα νησί μόλις 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός δεν θα υπάρχουν πλέον ερημικές παραλίες και ερημικά χωριά.
Για να μπορεί μία χώρα να είναι τουριστική θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες υποδομές. Πέρυσι, ένα ζευγάρι φίλων, πήγε για διακοπές στην Αμοργό. Δεν υπήρχε κανένα δωμάτιο για να μείνουν. Τους έβαλαν στο δώμα της ταράτσας του σπιτιού της ιδιοκτήτριας.
Έμειναν μόνο ένα βράδυ και αποχαιρέτησαν το νησί (με τον όρκο να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους εκεί).
Πως όμως θα δρομολογηθούν τουριστικές επενδύσεις όταν η γραφειοκρατία αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για τις μεγάλες αναπτύξεις;  
Είναι ενδεικτική η περίπτωση της τουριστικής επένδυσης της Minoan Group στην Σητεία της Κρήτης που εδώ και 25 χρόνια δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
 Η Minoan Group άρχισε να υποβάλει αιτήσεις για άδειες οικοδόμησης ενός πολυτελούς θέρετρου το1991, αφού μίσθωσε την ακατοίκητη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο από κοινωφελές ίδρυμα της Μονής Τοπλού.
Το σχέδιο, ωστόσο, συνάντησε γρήγορα αντιστάσεις από ξενοδόχους της Κρήτης με επιρροή και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους καθώς και από περιβαλλοντικούς ομίλους, όπως υποστήριξε  η εταιρεία.
Και αυτή η περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Δεκάδες άλλα τουριστικά project παραμένουν στα χαρτιά μπλεγμένα σε προσφυγές, χαρτιά, συμφέροντα. Και θα παραμείνουν εκεί αν δεν υπάρξει σχεδιασμός από τις κυβερνήσεις αυτού του τόπου, όχι μόνο από τη σημερινή αλλά και από αυτές που θα έρθουν μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης