Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την αντίδραση Καμμένου προκαλεί η κινητικότητα στο Σκοπιανό - Νέα επικοινωνία Zaev και Τσίπρα στις 12/6

Την αντίδραση Καμμένου προκαλεί η κινητικότητα στο Σκοπιανό - Νέα επικοινωνία Zaev και Τσίπρα στις 12/6
Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία των δύο ηγετών διήρκησε μία ώρα
(upd2) Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς πραγματοποιήθηκε τελικά η πολυαναμενόμενη επικοινωνία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Zoran Zaev, με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τηλεφώνημα διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στις 3 το μεσημέρι, ενώ το κλίμα ήταν πολύ καλό.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία αύριο το πρωί (12/6/2018).
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρέθηκε νωρίτερα σήμερα (11/6/2018) στο Μέγαρο Μαξίμου και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zoran Zaev είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα (11/6/2018) ότι εάν χρειαστεί είναι έτοιμος να ακυρώσει το ταξίδι του στο Βερολίνο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 13/6.
«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», δήλωσε ο Zoran Zaev, ενώ πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο η λύση να είναι ποιοτική κι αξιοπρεπής, τέτοια που να διατηρεί την «ταυτότητα», διότι μόνο έτσι θα γίνει αποδεκτή από τους Σκοπιανούς που θα μετέχουν στο δημοψήφισμα.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο Zaev θα έχει συνάντηση με τη Merkel, δεδομένο που σε κάθε περίπτωση σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική επί της συμφωνίας που υπάρχει ήδη στο τραπέζι μεταξύ των δύο πλευρών.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα πρέπει να πάρει άμεσα τις αποφάσεις τους, καθώς στις 25/6 συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ και στις 28/6 η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων ενώ στις 12/7 ακολουθεί και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα κρίνει αν η ΠΓΔΜ μπορεί να πάρει εισιτήριο για την ένταξή της στην βορειοατλαντική συμμαχία.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την χρήση του ονόματος erga omnes με αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να απαλειφθούν οι όποιες αλυτρωτικές βλέψεις της ΠΓΔΜ, αναφέροντας πως η Αθήνα έχει κάνει ότι έπρεπε να κάνει από την πλευρά της και ότι οι επόμενες κινήσεις βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και στη κυβέρνηση Zaev.

Η αντίδραση του Πάνου Καμμένου 

Πλέον έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.
Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι σήμερα (11/6/2018) πραγματοποιήθηκε -και μάλιστα σε καλό κλίμα- η πολυαναμενόμενη επικοινωνία του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Zoran Zaev, με τον Αλέξη Τσίπρα, οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου από τον Πάνο Καμμένο αύριο (12/6/2018) στα γραφεία του κόμματος.
«Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, στις 11:00, στα γραφεία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (Λεωφ. Συγγρού 196 & Χαροκόπου 2)» αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.
Το γεγονός πάντως ότι η συνέντευξη Τύπου δεν θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά στα γραφεία των ΑΝΕΛ, υποδηλώνει ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθούν λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων

Το πρωί, πάντως, σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το τηλεφώνημα Τσίπρα - Zaev θα γινόταν σήμερα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούταν το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων makfax, «οι πρωθυπουργοί της πΓΔΜ, Zoran Zaev, και της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σχετικά με το όνομα».
Όπως μετέδιδε το makfax, αργά το Σαββατοκύριακο και σε επίπεδο συμβούλων οι δύο πλευρές συζήτησαν κάποια ανοιχτά ζητήματα και έκαναν πρόοδο.
Η πλευρά των Σκοπίων προσέφερε δημιουργικές λύσεις που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας.
«Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει στο σημείο "take it or leave it".
Οι δύο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε ορισμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους για την επίτευξη συμφωνίας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Άμεση ενημέρωση ζητά η ΝΔ

Να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες και τα κόμματα για τις μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας κάλεσε νωρίτερα τον πρωθυπουργό η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες.
Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του» υποστήριξε η κα. Σπυράκη.

(Αρχική δημοσίευση Δευτέρα 11 Ιουνίου 2019, ώρα 12:19)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης