Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Goldman Sachs: Τι απασχολεί τους Έλληνες τραπεζίτες – NPLs, μεταμνημονιακή εποχή

Goldman Sachs: Τι απασχολεί τους Έλληνες τραπεζίτες – NPLs, μεταμνημονιακή εποχή
Τι δήλωσαν Κυριακόπουλος (ΕΤΕ), Χριστόπουλος (Πειραιώς), Ψάλτης (Alpha Bank), Κοκολογιάννης (Eurobank) στο συνέδριο της Goldman Sachs
Τα 5 βασικά ζητήματα που έθιξαν οι Έλληνες τραπεζίτες, κατά το European Financial Conference που διοργάνωσε η Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη, την Παρασκευή 8 Ιουνίου.
Στο συνέδριο μίλησαν ο Ιωάννης Κυριακόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας), ο Γιώργος Χριστόπουλος (Ανώτερος Σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς), ο Βασίλειος Ψάλτης (CFO της Alpha Bank) και ο Χάρης Κοκολογιάννης (CFO της Eurobank).
Σύμφωνα με τη στοιχειοθέτηση της Goldman Sachs, οι Έλληνες τραπεζίτες αναφέρθηκαν στα ακόλουθα ζητήματα:

1. Βασικά ορόσημα τους τελευταίους 12 μήνες

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τα ορόσημα των τελευταίων 12 μηνών περιλαμβάνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των NPL.
Επιπλέον, όλες οι τράπεζες έχουν δει μια σταθερή βελτίωση στις θέσεις ρευστότητας και σε ορισμένες τράπεζες πρόσβαση σε αγορές δημόσιων χρηματοδοτήσεων για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

2. Η θετική οικονομική ορμή και το πλαίσιο NPL θα πρέπει να επιτρέψουν περισσότερες πωλήσεις NPL

Η ελληνική τραπεζική αγορά είναι σε θέση να προωθήσει περισσότερες πωλήσεις NPL, ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες τόνισαν ότι η συνέχιση της θετικής οικονομικής ορμής καθώς και η χρήση του υφιστάμενου πλαισίου NPL είναι καθοριστικής σημασίας.
Στην περίπτωση της πρόσφατης πώλησης χαρτοφυλακίου από την Πειραιώς, ο ομιλητής σχολίασε ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων, όπως και η εστίαση στην αναδιάρθρωση των ανοιγμάτων, ήταν το πιο σημαντικό μέρος για την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης.

3. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλέον πλήρως λειτουργικοί, ενώ εντός του έτους αναμένεται καλύτερη λειτουργικότητα

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που είναι πλήρως λειτουργικές από τις αρχές του 2018 αναμένεται να αυξήσουν τη συμβολή των ρευστοποιήσεων NPEs.
Εκτός από την άμεση επίδραση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, οι ομιλητές τόνισαν ότι είναι επίσης σημαντικό για το σκοπό της ανταλλαγής μηνυμάτων
και τη σηματοδότηση, ειδικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ ελπίζουν να δημιουργήσουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών συνολικά.

4. Οι συζητήσεις για τη μείωση των NPEs μετά το 2019 θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2018

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις για τους επίσημους στόχους των NPEs μετά το 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν με τον SSM το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Παρόλο που δεν δόθηκε καμία καθοδήγηση για το πιθανό επίπεδο νέων στόχων, οι ομιλητές σημείωσαν ότι οι στόχοι είναι πιθανόν να είναι σταδιακά αυξημένοι ώστε να προσεγγίσουν πιο κοντά τα ευρωπαϊκά μέσα επίπεδα.
Επίσης, οι ενέργειες θα υποστηριχθούν από τα διάφορα εργαλεία που διαθέτει κάθε τράπεζα (συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών, εξωδικαστικών διακανονισμών, κλπ).

5. Εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την περίοδο μετά το πρόγραμμα

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές ήταν της άποψης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα σχετικά με τη δυνητική θέση της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο.
Όσον αφορά τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ανέφεραν ότι ενώ αυτό παραμένει ένα βασικό θέμα υπό συζήτηση, κάθε συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των μερών είναι πιθανό να συνδεθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να μετριάσει τον κίνδυνο ανατροπής των πρόσφατων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης