Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράξη αλληλεγγύης από την Ισπανία - Θα υποδεχθεί το πλοίο με τους μετανάστες που δεν δέχονται Μάλτα και Ιταλία

Πράξη αλληλεγγύης από την Ισπανία - Θα υποδεχθεί το πλοίο με τους μετανάστες που δεν δέχονται Μάλτα και Ιταλία
H Κομισιόν, το Βερολίνο και ο ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση στην Ιταλία και τη Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος
(upd) Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί μετά την άρνηση Μάλτας - Ιταλίας να ελλιμενίσουν το πλοίο Aquarius που μεταφέρει 629 μετανάστες, δίνει η Ισπανία.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, η χώρα του θα δεχθεί το πλοίο που μεταφέρει τους διασωθέντες για ανθρωπιστικούς λόγους.
«Οι άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους και η Ισπανία θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις για ζητήματα ανθρωπιστικών κρίσεων», αναφέρει το γραφείο του Sanchez στην ανακοίνωσή του.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρέτισε την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στους απελπισμένους και ευάλωτους ανθρώπους, αλλά και απέναντι στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.
Νωρίτερα,η Κομισιόν, το Βερολίνο και ο ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση στην Ιταλία και τη Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέοςαπέναντι στους 629 μετανάστες που βρίσκονται επί του πλοίου Aquarius στην Μεσόγειο.

Κλείνει τα λιμάνια ο Salvini

Η Ιταλία δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της ούτε σε άλλα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες, επανέλαβε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini.
Εκτός από το πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει στην κεντρική Μεσόγειο περιμένοντας να του ανακοινωθεί αν πρέπει να κατευθυνθεί προς λιμάνι της Ιταλίας ή της Μάλτας, ο Salvini με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3.
«Σήμερα και το πλοίο See Watch 3, μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας, βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία.
Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι.
Κλείνουμε τα λιμάνια», έγραψε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.



Έκκληση από Κομισιόν, ΟΗΕ και Βερολίνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να παράσχουν φροντίδα σε περισσότερους από 600 μετανάστες που επιβαίνουν σε πλοίο στη Μεσόγειο το οποίο καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει να δεχθεί στα λιμάνια της.
Η Ιταλία αρνήθηκε να επιτρέψει σε ένα πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης, στο οποίο επιβαίνουν περισσότεροι από 600 μετανάστες να αγκυροβολήσει στα λιμάνια της, και ζήτησε από τη Μάλτα να ανοίξει τις πόρτες της στο πλοίο. Η Μάλτα δήλωσε πως δεν πρόκειται να δεχθεί το πλοίο.
«Μιλάμε για ανθρώπους... Η προτεραιότητα τόσο των ιταλικών όσο και των μαλτέζικων αρχών πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.
«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια γρήγορη επίλυση έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius να μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κάλεσε επίσης τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να επιτρέψουν σε 629 μετανάστες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 100 παιδιών, που επιβαίνουν σε πλοίο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία τους διέσωσε στη θάλασσα, να αποβιβαστούν επειγόντως.
Το πλοίο Aquarius παραμένει σήμερα σε διεθνή ύδατα μετά την απόφαση του νέου υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας να απαγορεύσει στο πλοίο να αγκυροβολήσει σε ιταλικό λιμάνι.
«Άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», ανέφερε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κεντρική Μεσόγειο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.
Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα την Ιταλία και την Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος απέναντι στους 629 μετανάστες που βρίσκονται επί του πλοίου Aquarius στην Μεσόγειο.
«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων επί του πλοίου αυτού, του Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Stephen Seibert κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης