Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μάιος ή φθινόπωρο του 2019 το βασικό σενάριο για εκλογές – Τα δίνει όλα για το come back ο Τσίπρας

Μάιος ή φθινόπωρο του 2019 το βασικό σενάριο για εκλογές – Τα δίνει όλα για το come back ο Τσίπρας
Σκοπιανό και οικονομία σηματοδούν την αντίστροφη μέτρηση για την πλέον κρίσιμη αναμέτρηση των τελευταίων ετών
Τα επόμενα 24ωρα εκτιμάται πως θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικά για την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.
Οι συνομιλίες Τσίπρα – Zaev και η στάση του Π. Καμμένου για το Σκοπιανό αλλά και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης που εκτιμάται ότι θα δώσει το πράσινο φως για μια «συμφωνία – πακέτο» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι εξαιρετικής σημασίας γεγονότα για την κυβέρνηση και για τον τόπο.
Στο μέτωπο της οικονομίας, μια συμφωνία – πακέτο την 21η Ιουνίου θα καθορίζει τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος και με τη μεταμνημονιακή περίοδο στην Ελλάδα.
Και θα προαναγγέλλει την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα και την επιστροφή της στις αγορές τον ερχόμενο Αύγουστο.
Και παράλληλα θα σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις εθνικές εκλογές.
Αν και υπάρχουν πολλές εικασίες και εκτιμήσεις, το βασικό σενάριο θέλει οι εκλογές να γίνονται είτε τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές είτε το φθινόπωρο του 2019 με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.
Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ο στόχος του είναι ξεκάθαρος.
Να καρπωθεί ότι μπορεί περισσότερο από την αναμενόμενη θετική πορεία της οικονομίας, από την έξοδο από τα προγράμματα και από την αυστηρή επιτροπεία προκειμένου να «χαλαρώσει» τη θηλιά στους πολίτες και να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά οφέλη.
Ήδη η κυβέρνηση μιλά για κινήσεις περί επαναφοράς του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ήδη η κυβέρνηση μιλά για επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων εκ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί – π.χ. περικοπή των συντάξεων από την 1ηΙανουαρίου του 2019 - εφόσον η οικονομία εξακολουθήσει να υπεραποδίδει.
Ήδη η κυβέρνηση μιλά για φοροελαφρύνσεις με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκη να προαναγγέλλει ότι το 75% του υπερπλεονάσματος του 2019 θα δοθεί αποκλειστικά για φοροελαφρύνσεις και το υπόλοιπο σε κοινωνικές παροχές.
Όλα αυτά, εφόσον επιτευχθούν, είναι ικανά να αντιστρέψουν το σημερινό αρνητικό κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης.
Όχι μόνο γιατί θα βελτιωθεί το πολιτικό προφίλ της, το οποίο αναμφίβολα από τον Αύγουστο και μετά θα πάρει τα πάνω του από τους ευρωπαϊκούς επαίνους.
Όσο κυρίως αφενός γιατί αποδομεί την όποια θετική πολιτική επιχειρηματολογία και στόχευση έχει παρουσιάσει έως σήμερα η ΝΔ (με δεσμεύσεις για μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογικών συντελεστών) και αφετέρου γιατί θα έχει πλέον κάτι «απτό» να προσφέρει στους πολίτες που θα φανεί άμεσα στην τσέπη τους.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ξεκάθαρο και σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείχνουν όμως ότι η ΝΔ έχει πιάσει «ταβάνι», όπως και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας κατά της κυβέρνησης.
Κάτι που σημαίνει πως όσο γίνονται κινήσεις και λαμβάνονται μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια αυτή υποχωρεί, τόσο περισσότερα πολιτικά κέρδη θα αποκομίζει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Η οποία, εάν τελικά φτάσει σε συμφωνία και σε λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θα έχει καταφέρει ένα ακόμα «χτύπημα» κατά της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Μια και θα είναι εκείνη που θα προσεταιριστεί την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου και που θα πάρει με το μέρος της τους σημερινούς αναποφάσιστους.
Ψηφοφόροι δηλαδή που είναι ικανοί να αλλάξουν τις σημερινές ισορροπίες και να κάνουν ακόμα και την πολιτική ανατροπή.
Όλα αυτά βέβαια υπό μια πολύ βασική προϋπόθεση.
Ότι δηλαδή ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουν προσδεμένοι στο κυβερνητικό άρμα και δεν θα βάλουν τρικλοποδιά την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση Τσίπρα
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης