Τελευταία Νέα
Διεθνή

Berkeley University: Η Ιταλία μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ και capital controls

Berkeley University: Η Ιταλία μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ και capital controls
Σε έξοδο από την Ευρωζώνη και capital controls θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, προειδοποιεί καθηγητής του Berkeley University και πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ
Σε έξοδο από την Ευρωζώνη και capital controls θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα φιλόδοξα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, προειδοποιεί καθηγητής Οικονομικών του Berkeley University και πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Η πλειοψηφία των Ιταλών θέλει δύο πράγματα: νέα πολιτική ηγεσία και το ευρώ.
Το ερώτημα είναι αν μπορούν να έχουν και τα δύο», αναφέρεται σε άρθρο του Barry Eichengreen στο «Project Syndicate».
Όπως διευκρινίζει ο Eichengreen, το θέμα της νέας ηγεσίας είναι αδιαμφισβήτητο, με δεδομένο ότι τα δύο κυβερνώντα λαϊκιστικά κόμματα της χώρας, η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), απέσπασαν μαζί το 50% των ψήφων στις γενικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Το δεύτερο σημείο είναι λιγότερο γνωστό, αλλά ακόμη λιγότερο αμφιλεγόμενο: πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60-72% των Ιταλών τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.
Ορισμένοι Ιταλοί θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα προστατεύει τις αποταμιεύσεις τους, ενώ άλλοι το θεωρούν έμβλημα του καθεστώτος της Ιταλίας ως ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βλέποντας αυτή την τάση, οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού απορρίπτουν τώρα δημόσια την ιδέα της εγκατάλειψης του ευρώ.
Έτσι, οι Ιταλοί έχουν τώρα και τη λαϊκίστικη κυβέρνησή τους και το ευρώ, αναφέρει ο Eichengreen.
Ωστόσο, το εάν θα καταφέρουν να τα κρατήσουν και τα δύο είναι ένα άλλο θέμα, προσθέτει ο καθηγητής.
Εάν τα αρχικά μέτρα της αποτύχουν να επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη, η νέα κυβέρνηση θα χάσει τη λαϊκή στήριξη.
Όπως προειδοποιεί ο Eichengreen, εν μέσω απελπισίας και θυμού, οι ηγέτες της μπορούν να καταφύγουν σε ακόμα πιο ακραίες πολιτικές.
Η στήριξη για το ευρώ θα αποδυναμωθεί, καθώς η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της θα κατηγορήσουν την ΕΕ και το ευρώ για την ανατροπή των καλύτερων σχεδίων τους.
Πράγματι, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αν ο συνασπισμός προχωρήσει με τα φιλόδοξα δημοσιονομικά του σχέδια, θεσπίζοντας τόσο έναν ενιαίο φόρο όσο και ένα καθολικό βασικό εισόδημα (UBI), θα μπορούσε να «εκτινάξει» το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Αυτό, σύμφωνα με τον Eichengreen, θα οδηγήσει σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ιταλία θα θεωρηθεί μη επιλέξιμη για οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με φυγή κεφαλαίων.
Η Ιταλία θα μπορούσε έτσι να βρεθεί γρήγορα έξω από την Ευρωζώνη και αντιμέτωπη με capital controls, ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα.
Μια οικονομία στην κατάσταση της Ιταλίας χρειάζεται «πολιτικές διπλής κατεύθυνσης»: μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, συνοδευόμενες από μέτρα τόνωσης της ζήτησης, με στόχο την αποφυγή της αβεβαιότητας γύρω από τις μεταρρυθμίσεις και του πολιτικού θορύβου γύρω από την πτώση των δαπανών, τονίζει ο Eichengreen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης