Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δόση μεγαλύτερη των 11,7 δισ. εξετάζουν για την Ελλάδα οι θεσμοί - Επιβεβαίωση BN

Δόση μεγαλύτερη των 11,7 δισ. εξετάζουν για την Ελλάδα οι θεσμοί - Επιβεβαίωση BN
Δόση μεγαλύτερη των 11,7 δισ. εξετάζουν για την Ελλάδα οι θεσμοί – «Μήνυμα» για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να καλυφθούν οι απώλειες της κρίσης
Ανοικτά είναι όλα σενάρια με τo μέγεθος της τελευταίας δόσης που θα λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο για μία συνολική συμφωνία  που θα επιδιωχθεί στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστεί και η έκθεση με τη νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τα ευρωπαϊκά όργανα.
Πρόσωπα – κλειδιά στην βελγική πρωτεύουσα με τα οποία συνομιλεί η ελληνική πλευρά έχουν αρχίσει και αναθεωρούν μετά την ιταλική κρίση με το ύψος της τελευταίας δανειακής δόσης της Αθήνας θεωρώντας ότι τα κονδύλια αυτής θα πρέπει να πολύ υψηλότερα του ποσού των 11,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του bankingnews.gr στις 31/5 "Δόση μεγαλύτερη των 11,7 δισ. εξετάζουν για την Ελλάδα ESM - θεσμοί – Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις απέναντι στην κρίση" .
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή μόνο με ένα ενισχυμένο «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων που δεν θα φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ζητήματα ρευστότητας έως τους τελευταίους μήνες του 2019/αρχές του 2020, όπου ξεκινούν οι ανάγκες για νέο δανεισμό με σκοπό την ανανέωση δανείων που ωριμάζουν εκείνη την περίοδο.
Έτσι το μέγεθος της τελευταίας δόσης θα είναι με βάση τις υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας τους επόμενους 18 με 20 μήνες «συν» ακόμη ένα ποσό το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα μας να μείνει μέσα στο λιμάνι και να μην βγει στην τρικυμία των αγορών που επικρατεί έξω αυτή την στιγμή.
Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που θα μείνουν αδιάθετα από το 3ο Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ανέρχονται σε 27,4 δισ. ευρώ ενώ ανοικτή είναι η κουβέντα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πέραν της πρότασης για την εξόφληση των ακριβών δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Η τελική εισήγηση για το ύψος των κονδυλίων που θα αναφέρει το «τσεκ» της επιταγής  θα γίνει από τον επικεφαλής του ESM K. Regling, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους αξιωματούχους θα βρεθεί στη συζήτηση που θα γίνει για το ελληνικό θέμα στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίστλερ του Καναδά (από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου).
Οι αποφάσεις του Καναδά θα αποτυπωθούν στο επόμενο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο όπου οι θεσμοί θα παρουσιάσουν τη νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
Στην σύνοδο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας που θα ενσωματώνει τις νέες δεσμεύσεις της Αθήνας ως το 2022.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν είναι το βασικό μότο των ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι θεωρούν ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών για να πιάσει υψηλές ταχύτητες στην ανάπτυξη που θα τις επιτρέψει να καλύψει μέρος των απωλειών από την οικονομική κρίση.
«Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι βασικό συστατικό αυτής της επιτυχίας» επαναλαμβάνουν ευρωπαϊκές πηγές δίνοντας το παράδειγμα των τεσσάρων χωρών (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) που όχι μόνο ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα βοήθειας αλλά οι οικονομίες τους συνέχισαν στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης