Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενέκρινε την εκταμίευση της υπό-δόσης του ενός δισ. ευρώ για την Ελλάδα ο ESM

Ενέκρινε την εκταμίευση της υπό-δόσης του ενός δισ. ευρώ για την Ελλάδα ο ESM
«Πράσινο φως» από τη διοίκηση του ESM για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα
Την έγκριση του έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ESM, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/6 και στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή.
Στην επίσημη ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ESM αναφέρεται ότι «το διοικητικό συμβούλιο του ESM σήμερα ενέκρινε την εκταμίευση του ποσού του ενός δισ. ευρώ για την Ελλάδα προκειμένου να καλυφθούν οφειλές της χώρας.
Πρόκειται για το κεφάλαιο που είχε απομείνει από την τέταρτη δόση του προγράμματος στήριξης υπό τον ESM, η οποία είχε εγκριθεί στις 27 Μαρτίου 2018.
Θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να αποπληρωθούν οφειλές.
Η εκταμίευση των κεφαλαίων έγινε κατόπιν θετικών εκθέσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως αυτά αναφέρονται στο Τεχνικό Μνημόνιο Κατανόησης της 22ας Μαρτίου 2018.
«Έχω τη χαρά να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Προσέθεσε ακόμη ότι «εάν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να συνεχίσει το τρέχον momentum των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει αυτές που απομένουν, είμαι αισιόδοξος ότι θα κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM εγκαίρως και η Ελλάδα να εξέλθει επιτυχώς του προγράμματος τον Αύγουστο, όπως έχει σχεδιαστεί».
Μετά και την σημερινή εκταμίευση, η συνολική παροχή βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα έχει φθάσει στα 46,9 δισ. ευρώ, εκ των συνολικών κεφαλαίων των 86 δισ. ευρώ.
Ο ESM και ο EFSF έχουν δώσει συνολικά το ποσό των 189 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ποσού), όντας οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας.
Το τρέχον πρόγραμμα υπό τον ESM ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου 2018».

Ικανοποίηση από τον Centeno


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, εξέφρασε, μέσω Twitter, την ικανοποίησή του για την εκταμίευση.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Centeno «ένα ακόμη ορόσημο ολοκληρώθηκε στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών που επιτρέπει από τον ESM να εκταμιεύσει το ποσό του ενός δις. ευρώ.
Η σημερινή απόφαση του ESM αποτελεί έναν καλό οιωνό για τις συζητήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με την επιτυχημένη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα».

Moscovici: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της - Θετική η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

«Οι δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν και οι συμφωνίες τηρήθηκαν», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pier Moscovici σχολιάζοντας την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ολόκληρη η δήλωση του Π. Μοσκοβισί: «Σήμερα είχαμε δύο καλά νέα για την Ελλάδα: την έγκριση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση και την απόφαση του ESM να εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ, μετά από την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν και οι συμφωνίες τηρήθηκαν.
Ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το σύνθημα του Eurogroup της 21ης Ιουνίου».





 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης