Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανάβει ο πόλεμος για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Έκρηξη τιμών και ισχυρός ανταγωνισμός

Ανάβει ο πόλεμος για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Έκρηξη τιμών και ισχυρός ανταγωνισμός
Αύξηση 16% σημείωσαν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη από την αρχή του 2018
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 16% (από 40,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2016 σε 47,4 δισεκατομμύρια το 2017).
Η επανεμφάνιση της Ευρώπης ως μείζονος αγοράς LNG προήλθε μετά από χρόνια μείωσης της χρήσης του άνθρακα και των πυρηνικών σταθμών.
Στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, η Ευρώπη μοιάζει με ένα λαμπρό αστέρι όσον αφορά τις εμπορικές ευκαιρίες που θα υπάρξουν εντός των επόμενων ετών, καθώς η αύξηση της ζήτησης άρα και των εισαγωγών, συμπίπτει με την αύξηση των τιμών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τέσσερα νέα projects LNG υπό κατασκευή, είναι σε εξαιρετική θέση να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ως προμηθευτής σε αυτήν τη δυναμική αγορά και να διακηρύξουν τον στρατηγικό τους ρόλο, καθώς αμφισβητούν την κυριαρχία της Ρωσίας ως τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της περιοχής.
Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας υφίσταται διαρθρωτικές αλλαγές που επέτρεψαν στο φυσικό αέριο να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στο συνολικό ενεργειακό μείγμα τα τελευταία δύο χρόνια.
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία ανεπαρκούς ζήτησης, οι προσδοκίες της αγοράς για φυσικό αέριο μετριάστηκαν.
Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτή τη μέτρια προοπτική, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 52 δισ. εκατοστά (11%) μεταξύ 2014 και 2016 και ονομάστηκε «μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις» από την Venture Global LNG.
Ο κινητήριος παράγοντας πίσω από την ανάκαμψη ήταν η μείωση της χρήσης άνθρακα.
Οι εθνικές δημόσιες πολιτικές και η αγορά έχουν δεσμευθεί ότι θα μειώσουν ή θα εξαλείψουν πλήρως τη χρήση άνθρακα έως το 2030.
Καθώς η ευρωπαϊκή ανάγκη για φυσικό αέριο αυξήθηκε, η παραγωγή από τον τομέα της Βόρειας Θάλασσας και στο Groningen στις Κάτω Χώρες μειώνεται σταθερά.
Η παραγωγή του Groningen, ειδικότερα, μειώθηκε από 45 δισεκατομμύρια εκατοστά το 2015 σε 12 εκατομμύρια εκατοστά το 2017.
Οι ολλανδικές ρυθμιστικές αρχές αναμένουν να κλείσουν πλήρως την παραγωγή του Groningen έως το 2030.
Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό στην προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε το 2017, αυτό ευνόησε κυρίως τη Ρωσία.
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τη ρωσική κυριαρχία στην προσφορά, η εξαγωγή του «μπλε καυσίμου» στην Ευρώπη έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 193,9 Bcf το 2017 - οκτώ τοις εκατό υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί το 2016. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία πλημμυρίζει την Ευρώπη μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου για να υπάρξει μείωση των τιμών του LNG.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία για πόλεμο τιμών.
Μέχρι στιγμής φέτος οι τιμές στους δύο μεγαλύτερους κόμβους της Ευρώπης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Κάτω Χώρες αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στα σύνορα της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 12%.
 Η Gazprom, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της και όχι να εκμεταλλευθεί την αγορά.
 Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η χωρητικότητα των αγωγών μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού διαδρόμου φυσικού αερίου (140 bcm / έτος) και του Nord Stream 1 (60 bcm / έτος) από το 2015, αρχίζει να φθάνει στα όριά της. Εάν η Gazprom αποφασίσει να μην ανανεώσει τις συμβάσεις διαμετακόμισης φυσικού αερίου με το Νατουγκόα της Ουκρανίας το χειμώνα του 2019 (ένα απίθανο σενάριο), μια σημαντική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου μπορεί να είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/1528914726-lng1306a.jpg?itok=jwnrBr9D

North Asia Spot LNG εναντίον Dutch TTF Hub (2017 - 2018)

Χάρη στο ράλι των τιμών, μεγαλύτερες ποσότητες LNG από τη λεκάνη του Ατλαντικού «βρήκαν τον δρόμο τους» προς την Ευρώπη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. (καθαρή αύξηση είκοσι επτά τοις εκατό από 37,51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2013 σε 47,4 δις κυβικά μέτρα από το 2017).
Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, οι έμποροι LNG προτιμούν την Ευρώπη ως πρωτογενή αγορά.
Υπό τη σημερινή δυναμική των τιμών, υπάρχει ελάχιστο ή και κανένα κίνητρο για την επαναφόρτωση φορτίων από την Ευρώπη στην Ασία.
Αν και οι εξαγωγές LNG στην ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2017, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ο βασικός προορισμός για τους παραγωγούς των ΗΠΑ.
Αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα καθώς οι τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων αποκλίνουν περαιτέρω από τον Henry Hub. μια αλλαγή που ήδη δημιουργεί μια ισχυρή εμπορική υπόθεση για το LNG των ΗΠΑ.
Η διαφορά μεταξύ των ημερήσιων μπροστά στο κέντρο φυσικού αερίου της Γαλλικής Περιφέρειας Νότιας (TRS) και του Henry Hub στη Λουιζιάνα, για παράδειγμα, ξεπέρασε ήδη τα 10 δολάρια ανά MMbtu το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η εταιρεία Wood Mackenzie εκτιμά ότι σχεδόν το 60% του LNG των ΗΠΑ θα πάει στην Ευρώπη, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τη Ρωσία τους κύριους προμηθευτές έως το 2025.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/1528914769-lng1306b.png?itok=9khqrUV_

Παγκόσμιες ροές LNG και εξαγωγές LNG (2016 - 2017)

Μετά από χρόνια παρακμής, η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται και πάλι, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του καυσίμου για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης. Σε τρέχοντα επίπεδα παραγωγής αερίου των 74 Bcf / d, οι παραγωγοί LNG με ανταγωνιστικές τιμές από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το αυξανόμενο χάσμα στην ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου και να καταστούν αναντικατάστατο εμπορικό εταίρο στη διαδικασία.
Η Ευρώπη προσφέρει ρευστότητα στην αγορά, αξιόπιστους ομολόγους της και φυσική ζήτηση που θα την καταστήσει μια κορυφαία αγορά τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου και των τιμολογίων, το LNG των ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί ότι αποτελεί οδηγό για καλύτερες διατλαντικές εμπορικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης