Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Blackrock, Goldman Sachs, Barclays: Η αντίδραση της αγοράς ομολόγων στο τέλος του QE

Blackrock, Goldman Sachs, Barclays: Η αντίδραση της αγοράς ομολόγων στο τέλος του QE
Το τέλος του QE κάνει λίγο περισσότερο ελκυστικά τα γερμανικά ομόλογα
Τις επόμενες κινήσεις τους προετοιμάζουν οι επενδυτές στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ για τερματισμό του QE τον Δεκέμβριο του 2018.
«Από επενδυτικής άποψης, πιστεύω ότι θα πρέπει να αναρωτηθείς σχετικά με τις περιφερειακές αποτιμήσεις και τις αποτιμήσεις των γερμανικών ομολόγων» δηλώνει στο CNBC ο Scott Thiel της Blackrock.
Η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να υποφέρει από το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα περιορίζει την παρέμβαση και τελικά τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Κι αυτό γιατί μετά το 2015, η ΕΚΤ ήταν συστηματικός αγοραστής των ομολόγων και τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επενδυτές γνώριζαν ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα αγοράζονταν ό,τι και να γίνει.
Τώρα λοιπόν που η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές assets, η αγορά θα είναι πιο ευάλωτη.
Ως αποτέλεσμα, ο Thiel επεσήμανε ότι το τέλος του QE «σαφέστατα κάνει τα γερμανικά ομόλογα να φαίνονται λίγο πιο ελκυστικά».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC «αυτό συμβαίνει γιατί τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα από ό,τι εκείνα των περιφερειακών αγορών (όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία) όπου η πολιτική αναταραχή προκαλεί συχνά ανησυχία».
Από την πλευρά του, πάντως, ο Thiel πρόσθεσε ότι παρά το τέλος του QE, τα ομόλογα αυτών των περιφερειακών χωρών παραμένουν ελκυστικά.
«Δεν θέλω να έχω γερμανικά ομόλογα στις -50 μονάδες βάσεις, προτιμώ τα πορτογαλικά στο -15» είπε.
Η αρχή φαίνεται να είναι ότι παρόλο που υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες τα γερμανικά ομόλογα να αποπληρωθούν εγκαίρως, τα πορτογαλικά έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις.
Όσον αφορά τα ιταλικά ομόλογα, η ΕΚΤ αγόρασε 3,6 δισ. ευρώ τον Μάιο.
«Το μέσο κόστος χρηματοδότησης για τα ομόλογα της ευρωζώνης τώρα είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2011 (στον απόχη της κρίσης χρέους) ενώ το μέσος χρόνος ωρίμανσης είναι υψηλότερος» αναφέρεται σε ανάλυση της Barclays.
Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση σε περιφερειακά ομόλογα είναι λιγότερο ακριβή από ό,τι ήταν στον απόηχο της κρίσης χρέους, ενώ και το ρίσκο default είναι χαμηλότερο δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές βραχυπρόθεσμα.
Παράλληλα, η Goldman Sachs Asset Management είναι θετική ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά ομολόγων τα επόμενα χρόνια.
Η ΕΚΤ ολοκληρώνει το QE τον Δεκέμβριο αλλά δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Και ακόμα κι αν αυξήσει τότε τα επιτόκια, όταν είναι πιθανό να κρατήσει μια σταδιακή προσέγγιση.
«Η σταδιακά αύξηση των επιτοκίων δεν ισοδυναμεί με νομισματική σύσφιξη» επισημαίνεται σε ανάλυση της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης