Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας - Δασμούς 50 δισ. δολ. ανακοίνωσε ο Trump, με αντίμετρα απειλεί το Πεκίνο

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας - Δασμούς 50 δισ. δολ. ανακοίνωσε ο Trump, με αντίμετρα απειλεί το Πεκίνο
Φόβοι για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου
Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να ανακοινώνει σήμερα την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ύψους 50 δισ. δολ., και το Πεκίνο να απειλεί άμεσα με αντίμετα, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει νέους φόβους για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.
Όπως τόνισε ο Trump, τα μέτρα θα επηρεάσουν τα κινεζικά προϊόντα «που περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες», χωρίς να κατονομάσει αυτά τα προϊόντα.
Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ένα πρώτο σετ δασμών σε 818 προϊόντα, αξίας περίπου 34 δισ. δολ., στις 6 Ιουλίου 2018.
Ξεχωριστά μέτρα, που θα επηρεάσουν 284 προϊόντα αξίας περίπου 16 δισ. δολ., θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μετά από μια ανασκόπηση και μια δημόσια διαδικασία σχολίων, όπως τόνισε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος.
Οι δύο πλευρές δείχνουν να βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν τις διαφορές τους, καθώς η Ουάσιγκτον διαμαρτύρεται για τις πολιτικές του Πεκίνου στη βιομηχανία, στην πρόσβαση στην αγορά και στο εμπορικό έλλειμμα.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσιγκτον έχει συμπληρώσει και μία δεύτερη λίστα με πιθανούς επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε περίπτωση που η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα απέναντι στους αρχικούς δασμούς.

Αναμένεται «απάντηση» από την Κίνα

Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.
Εξάλλου, σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε την σθεναρή αντίθεσή του στα μέτρα του Trump, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει αντίμετρα παρόμοιου μεγέθους.
Το κινεζικό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι όλα τα αποτελέσματα των προηγούμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων ακυρώνονται.
Από τις αρχές Μαΐου, Πεκίνο και Ουάσιγκτον έχουν διεξάγει τρεις γύρους συνομιλιών υψηλού επιπέδου, χωρίς να έχουν ακόμη επιτύχει συμβιβασμό.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Reuters», ο Trump δεν «συγκινήθηκε» από την κινεζική προσφορά για την επιπλέον αγορά γεωργικών και ενεργειακών προϊόντων, καθώς και άλλων αγαθών, αξίας 70 δισ. δολ.
Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, εν μέσω δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν στην επιβολή δασμών.
Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινώσει το κινεζικό υπουργείο, «εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερή και προστατευτικά μέτρα, τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα αντιδράσουμε άμεσα», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «θα προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».
Χθες, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του απέναντι στην πορεία των εμπορικών σχέσων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τονίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή δασμών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες θα χαθεί.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Geng Shuang, επαναδιατύπωσε τη θέση που διατηρεί το Πεκίνο, τονίζοντας ότι «η πρόοδος των εμπορικών συνομιλιών θα χαθεί εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τους δασμούς».
Παράλληλα, η ίδια πρόσθεσε ότι «οι υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες θα είναι άκυρες εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς σε κινεζικά αγαθά».
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η πιο σωστή προσέγγιση για την επίλυση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών παραμένει ο διάλογος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης