Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά τους δασμούς Trump - «Βουτιά» -1,70% για FTSE 100 στο Λονδίνο

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά τους δασμούς Trump - «Βουτιά» -1,70% για FTSE 100 στο Λονδίνο
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας 
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (15/6/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά το ράλι που πυροδότησαν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τους επενδυτές να ανησυχούν για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, λόγω των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,99% χαμηλότερα, στις 389,13 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,74% στις 13.010,55 μονάδες, o FTSE 100 στο Λονδίνο «βούλιαξε» κατά 1,70% στις 7.633,91 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,48% χαμηλότερα στις 5.501,88 μονάδες.




Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,32% στις 22.190,45 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 1,07% στις 9.851,00 μονάδες.


Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 50 δισ. δολ., ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.
Όπως τόνισε ο Trump, τα μέτρα θα επηρεάσουν τα κινεζικά προϊόντα «που περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες», χωρίς να κατονομάσει αυτά τα προϊόντα.
Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας να εκφράζει άμεσα την σθεναρή αντίθεσή του στα μέτρα του Trump, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει αντίμετρα παρόμοιου μεγέθους.
Νωρίτερα, εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι «εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερή και προστατευτικά μέτρα, τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα αντιδράσουμε άμεσα», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «θα προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας»
Χθες, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi, να επισημαίνει πως θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση δέχτηκε ο κλάδος πρώτων υλών, καταγράφοντας απώλειες άνω του 3%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ισχυρές απώλειες άνω του 3%.
Η μετοχή της H&M σημείωσε απώλειες άνω του 4,3%, καθώς η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων ανέφερε πωλήσεις κατώτερες των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2018.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Rolls Royce έκλεισε με κέρδη 7,6%, καθώς η βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών αύξησε την πρόβλεψή της για τις ταμειακές ροές.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης