Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις 44 εβδομάδες «τερμάτισαν» μόλις 48 επιχειρήσεις σε σύνολο 31.724 εταιρειών του εξωδικαστικού μηχανισμού

Στις 44 εβδομάδες «τερμάτισαν» μόλις 48 επιχειρήσεις σε σύνολο 31.724 εταιρειών του εξωδικαστικού μηχανισμού
Δηλαδή ανά μία εβδομάδα περνά τις «προϋποθέσεις» μόνο μία εταιρεία
Προσδοκίες για επιτάχυνση των ρυθμίσεων  οφειλών  από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης  οφειλών  δημιουργούν οι νέες  νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας  και Ανάπτυξης όπως είναι και η ένταξη οφειλών των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν το 2017.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει στέλεχος του υπουργείου ενώ οι έως τώρα  ρυθμίσεις  οφειλών παραμένουν  «φτωχές» και κατώτερες των προσδοκιών που είχαν διατυπωθεί αρχικά.
Στελέχη της αγοράς εκτιμά ότι οι τράπεζες  συνεχίζουν να έχουν  το πρώτο λόγο και αρκετές επιχειρήσεις επιλέγουν το σχέδιο εξυγίανσης με τη  συγκατάθεση  των τραπεζών και στη συνέχεια καταθέτουν το σχέδιο στα αρμόδια Πρωτοδικεία της χώρας.
Πάντως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μέχρι σήμερα έχει δώσει φτωχά αποτελέσματα αν κρίνουμε ότι μόνο η μία στις 660  εταιρείες  βρήκε λύση στο οικονομικό της πρόβλημα αφού οι  πιστωτές  δίνουν  τη συγκατάθεση  τους  για  κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών.
Πιο αναλυτικά μόλις 48  επιχειρήσεις  έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τις τράπεζες, την Ανεξάρτητη  Αρχή Δημοσίων Εσόδων,  των ΕΦΚΑ και προς  τους προμηθευτές. Στην εκκίνηση της διαδικασίας  και στα αρχικά  στάδια  βρίσκονται 31.724 επιχειρήσεις.
Από αυτές  πέρασαν  επιτυχώς το στάδιο  της εκλεξιμότητας  5.973 με αποτέλεσμα  περισσότερες  από 25.000 επιχειρήσεις να  δυσκολεύονται  στην συγκέντρωση  των δικαιολογητικών.  
Από  την  επόμενη  κρησάρα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών  πέρασαν 1.101 αιτήσεις  εκ των οποίων οι 339  εντάχθηκαν σε διμερή διαπραγμάτευση  και  762 σε διαπραγμάτευση  με πολλαπλούς  πιστωτές.
Η  επιλογή εμφανίζει 497 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο προτελευταίο διάστημα και για τις 297 είναι η έναρξή της διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές.
Τα γραφειοκρατικά γρανάζια άφησαν να φθάσουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα μόνο 48  επιχειρήσεις  αφού  πήραν ρύθμιση για τα χρέη τους.
Δηλαδή  ανά μα εβδομάδα  περνά  μία εταιρεία  με αποτέλεσμα  για να ολοκληρωθεί  η διαδικασία  για τις 31.724  θα απαιτηθούν χιλιάδες εβδομάδες αν δεν αλλάξουν  οι  βασικές δομές  του εξωδικαστικού Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέρχεται από την Ειδική Γραμματεία  Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και περιλαμβάνουν τη δραστηριότητα των 44 εβδομάδων από τη λειτουργία  του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών από τις 3 Αυγούστου 2017 μέχρι  τις 8 Ιουνίου 2018.
Ωστόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για τους  ελεύθερους  επαγγελματίες με οφειλές έως 50.000 ευρώ προς  την εφορία.
Το δικαίωμα για  ρύθμιση και η ένταξη  των ελεύθερων επαγγελματιών  στο εξωδικαστικό μηχανισμό  έγινε στις  5 Φεβρουαρίου και τις τελευταίες 18 εβδομάδες τα αποτελέσματα  είναι ενθαρρυντικά.
Συνολικά  έχουν υποβάλλει αίτηση 12.584 επαγγελματίες  εκ των οποίων  πέρασαν  επιτυχώς 7.416 και 1186 αιτήσεις έφθασαν  στο τελικό  στάδιο αναμένοντας την τελική ρύθμιση των οφειλών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης