Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 6 σημεία της συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup 21/6: Χάσαμε το χρέος για να διατηρούμε κεφαλαιακό απόθεμα 35 δισ

Τα 6 σημεία της συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup 21/6:  Χάσαμε το χρέος για να διατηρούμε κεφαλαιακό απόθεμα 35 δισ
Η διευθέτηση του χρέους είναι στα όρια της αποτυχίας, η επιμήκυνση 5 χρόνια δεν είναι επαρκής ενώ και το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι που θα είναι το μόνο θετικό....δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλην από την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Τα 6 βασικά σημεία της συμφωνίας Ελλάδος – δανειστών στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 παρουσιάζει το bankingnews επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αφορούν δύο βασικούς πυλώνες, την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την μεταμνημονιακή φόρμουλα, το μοντέλο εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν πήρε προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά και ότι φεύγει το ΔΝΤ.
Όμως από την άλλη η διευθέτηση του χρέους είναι στα όρια της αποτυχίας, η επιμήκυνση 5 χρόνια δεν είναι επαρκής ενώ και το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι που θα είναι το μόνο θετικό....δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλην από την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι θα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας αλλά από την άλλη η χρήση του - πλην του ΔΝΤ - θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από τις αγορές.
Εάν π.χ. χρησιμοποιηθεί για επαναγορές των τελευταίων ομολόγων του PSI+ δεν θα είναι αρνητική εξέλιξη αλλά εάν χρησιμοποιηθεί για ανάγκες χρηματοδότησης του προυπολογισμού οι αγορές θα το θεωρήσουν αδυναμία.
Οι αγορές θα θέλουν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές και όχι να χρησιμοποιεί έτοιμα κεφάλαια.


Τα 6 βασικά σημεία της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδος – δανειστών είναι

1)Η προληπτική πιστωτική γραμμή έχει εγκαταλειφθεί οριστικά αν και το προτεινόμενο σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί υβριδική λύση ώστε να μην είναι προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά από την άλλη οι δανειστές να αισθάνονται ασφάλεια.
Θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να σχηματίσει με την στήριξη του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ένα μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας που θα διασφαλίζει την Ελλάδα έως το 2022 δηλαδή θα καλύπτει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος – πλην της καταβολής των τόκων -.
Με τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε ετήσια βάση να κινούνται μεταξύ 8 και 9,5 δισεκ. θα απαιτηθούν δηλαδή τουλάχιστον 32 δισεκ. ευρώ με πιθανότερο σενάριο να φθάσουν ή ξεπεράσουν τελικά τα 35 δισεκ.

2)Το τελικό κεφαλαιακό απόθεμα θα είναι μια μείξη του ελληνικού κεφαλαιακού μαξιλαριού και του κεφαλαιακού αποθέματος του ESM.
Η Ελλάδα θα συνεισφέρει 6,2 δισεκ. ευρώ και ίσως και τα ταμειακά διαθέσιμα ορισμένων φορέων του δημοσίου περίπου 5 δισεκ..
Ο ESM θα εισφέρει μεταξύ 20 με 25 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά το κεφαλαιακό απόθεμα θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 35 δισεκ. ευρώ.

3)Θα δημιουργηθούν πρακτικά 2 κεφαλαιακά αποθέματα
Α)Το ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα που θα περιλαμβάνει 10-12 δισεκ. της τελευταίας δόσης του ESM και τα 6,2 δισεκ. ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης δηλαδή 16-18 δισεκ.
Το ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα θα βρίσκεται σε λογαριασμό στην ΤτΕ.
Β)Το κεφαλαιακό απόθεμα του ESM θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα 16 με 19 δισεκ. ευρώ και θα παρακρατούνται σε λογαριασμό του ESM, θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας.

4)Από το ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα – και όχι από το απόθεμα του ESM – θα αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ με στόχο τα 10 δισεκ. του δανείου που έχει απομείνει προς την Ελλάδα να μειωθεί στα 4 δισεκ.
Θα αποπληρωθούν δηλαδή 6 δισεκ.
Με βάση την ποσόστωση – quota X 3 κάτω από 5 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ…η Ελλάδα δεν θεωρείται υπερδανεισμένη χώρα με όρους ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην μεταμνημονιακή Ελλάδα αποκλειστικά με όρο τεχνικού συμβούλου όπως στην Κύπρο.
Δεν θα έχει τόσο ενεργό ρόλο όσο έχει στην μνημονιακή περίοδο.

5)Ως προς το κεφαλαιώδες ζήτημα του χρέους η Ελλάδα δεν παίρνει ουσιώδη λύση καθώς το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την διευθέτηση του χρέους.
Με δεδομένο ότι η Γερμανία προτείνει κάτι μικρό όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο Scholz ο γερμανός ΥΠΟΙΚ η προτεινόμενη λύση για το χρέος θα είναι 5ετής επιμήκυνση των δανείων του EFSF.
H επιμήκυνση θα είναι μόνο 5 χρόνια όχι 7 χρόνια που ήθελε ως ελάχιστο η Ελλάδα ή 15 χρόνια που πρότεινε το ΔΝΤ.

6)Θα δοθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες τα ονομαζόμενα ANFA και SNP.
Τα κέρδη αυτά είναι ύψους 3,9 με 4 δισεκ. και θα δοθούν τμηματικά.

Συμπέρασμα

Από όλα αυτά τα μέτρα η επιτυχία είναι το κεφαλαιακό μαξιλάρι έως 35 δισεκ και η αποτυχία η λύση στο χρέος που σίγουρα απέχει από το μετατρέψει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
Τα 35 δισεκ. διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα έχει υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα, άρα θα έχει καλυμμένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2022.
Οι τόκοι ως γνωστό πληρώνονται από τα πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,5% σε ετήσια βάση έως το 2022.
Βάζοντας στην ζυγαριά της επίδρασης στις αγορές, η λύση του χρέους είναι μια αποτυχία.
Όμως το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι αποτελεί πλεονέκτημα.
Όμως μπορεί αυτό το πλεονέκτημα να μετατραπεί και σε μειονέκτημα.
Με εξαίρεση την αποπληρωμή του ΔΝΤ από 10 δισεκ. το δάνειο να υποχωρήσει στα 4 δισεκ. οποιαδήποτε χρήση του κεφαλαιακού αποθέματος θα αντιμετωπιστεί από τις αγορές ξεκάθαρα ως αδυναμία.
Η Ελλάδα θα αποκτήσει λοιπόν ένα μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι που με εξαίρεση την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Θα είναι όλα αυτά ικανά να επιτρέψουν στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσουν χαμηλότερα σε λογικά επίπεδα και όπως έχουμε τονίσει κάτω από 3,55% που είναι το επιτόκιο δανεισμού του ΔΝΤ προς την Ελλάδα;
Ο χρόνος θα δείξει.
Η συμφωνία έχει κέρδη και ζημίες για την Ελλάδα.
Δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικά συμπεράσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης