Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι αποκλίνουσες παγκόσμιες νομισματικές πολιτικές ασκούν πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές

Fitch: Οι αποκλίνουσες παγκόσμιες νομισματικές πολιτικές ασκούν πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές
Η σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, οι αποκλίνουσες παγκόσμιες νομισματικές πολιτικές και η δυνητική μεταβλητότητα των αγορών παραμένουν οι βασικές προκλήσεις για τις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει η Fitch Ratings
Η σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, οι αποκλίνουσες παγκόσμιες νομισματικές πολιτικές και η δυνητική μεταβλητότητα των αγορών παραμένουν οι βασικές προκλήσεις για τις αναδυόμενες αγορές καθώς οδεύουμε στο β’ εξάμηνο του 2018, όπως αναφέρει η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με έκθεση της Fitch, η πρόσφατη πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) δείχνει ότι οι αγορές είναι λιγότερο ανεκτικές σε λάθη και ασυνέπειες πολιτικής και ότι οι απαντήσεις των αρμόδιων για τη χάραξη πολιτικής στις ΕΜ μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Οι συνεδριάσεις σημαντικών κεντρικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα έκαναν σαφέστερη την απόκλιση της νομισματικής πολιτικής.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) επιβεβαίωσε τη γλώσσα της σχετικά με την εξομάλυνση και τη σύσφιξη της πολιτικής της μέσω προσαρμογών επί του ισολογισμού της και αύξησης των επιτοκίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει «επεκτατική».
Αν και η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι τα τέλη του 2018, αυτό συνεπάγεται μια πιο αργή έναρξη της εξομάλυνσης της πολιτικής της.
Όπως αναφέρει η Fitch, τώρα αναμένεται μία αύξηση των επιτοκίων αντί για δύο από την ΕΚΤ το 2019, ενώ η πρόβλεψή της για συνολικά τέσσερις αυξήσεις από τη Fed το 2018 και τρεις το 2019 παραμένει αμετάβλητη.
Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) επιβεβαίωσε τη διευκολυντική της στάση, σε αντίθεση με τις σταδιακές προσεγγίσεις της Fed και της ΕΚΤ για την απόσυρση των μέτρων, αν και στην πράξη οι αγορές ομολόγων της BoJ έχουν επιβραδυνθεί από τη μετάβασή της στον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης από τον στόχο για τον όγκο των αγορών περιουσιακών στοιχείων το 2016.
Σύμφωνα με τη Fitch, η προκαταρκτική δέσμευση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια δεν θα αλλάξουν «τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους» φαίνεται να αποσκοπεί στην αποφυγή ενός αρνητικού ξεσπάσματος στις αγορές, όπως το «taper tantrum» του 2013.
Όμως, ο διαφορετικός ρυθμός της νομισματικής ομαλοποίησης σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη και η απόκλιση στην υποκείμενη δυναμική ανάπτυξης και πληθωρισμού δημιουργούν ανοδικές πιέσεις στο δολάριο ΗΠΑ.
Σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οδηγούμαστε σε πιο σφιχτές παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες, κάτι που καθιστά τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος και τις ροές κεφαλαίων πιο ασταθείς.
Οι πρόσφατες πιέσεις στα νομίσματα των EM αντικατοπτρίζουν πιθανώς έναν συνδυασμό ιδιοσυγκρασιακών κινδύνων, καθώς και το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο σκηνικό ρευστότητας.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τα τρωτά σημεία των ΕΜ ποικίλλουν και δεν θα επηρεαστούν οι αξιολογήσεις κρατικών ομολόγων μόνο από την αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Όμως, οι αλυσιδωτές επιδράσεις, καθώς οι διεθνείς ροές κεφαλαίων αναπροσανατολίζονται, θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στα κρατικά ομόλογα χωρών των ΕΜ, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές χρεογράφων χαρτοφυλακίου για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την αύξηση του κόστους της αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους.
Οι διατομεακές αναλύσεις της Fitch που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο υπογράμμισαν ότι η Αργεντινή, η Τουρκία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των πιο εκτεθειμένων από τις μεγαλύτερες ΕΜ.
Όπως τονίζει η Fitch, και οι τρεις έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, ενώ οι τράπεζες στην Ουκρανία και στην Τουρκία έχουν σημαντικά δάνεια σε ξένο νόμισμα.
Η Αργεντινή και η Τουρκία παραμένουν στην πρώτη γραμμή του sell-off συναλλάγματος στις EM.
Σύμφωνα με τη Fitch, το μεγάλο πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Αργεντινή μετριάζει τους κρατικούς κινδύνους χρηματοδότησης, αλλά μπορεί να τεστάρει την ικανότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση και να βελτιώσει την αξιοπιστία των νομισματικών και συναλλαγματικών πολιτικών.
Οι πιθανές επιπτώσεις της υποτίμησης του πέσο και της νομισματικής και δημοσιονομικής σύσφιξης έχουν οδηγήσει τη Fitch σε υποβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας στο 1,3% από 2,6%.
Στην Τουρκία, η αύξηση των επιτοκίων από τα τέλη Απριλίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των άμεσων κινδύνων για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ωστόσο, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό και το ασθενέστερο νόμισμα θα επιδεινώσουν την ανάπτυξη, αν και αυτό θα γίνει πιο έντονο το 2019 με την απόσυρση των μέτρων που σχετίζονται με τις εκλογές.
Η Fitch περιέκοψε τις προβλέψεις ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας για το 2019, στο 3,6% από 4,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης