Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Όλα το ενδιαφέρον στο Eurogroup της Πέμπτης 21 Ιουνίου

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Όλα το ενδιαφέρον στο Eurogroup της Πέμπτης 21 Ιουνίου
Τα μέχρι τώρα δεδομένα ωστόσο είναι ότι θα αποφασιστεί το ύψος των κεφαλαίων - μαξιλάρι
Σκηνικό μεταβλητότητας με συναλλακτική υποτονικότητα επικρατεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, με εξαίρεση την ειδικών χαρακτηριστικών συνεδρίαση της Παρασκευής οπότε το rebalancing προκάλεσε τη συναλλακτική έξαρση στις δημοπρασίες.
Με το αφήγημα της επανόδου στην κανονικότητα να μην υιοθετείται πλέον από την επενδυτική κοινότητα αφήνοντας ωστόσο μια απροσδιόριστου μεγέθους πιθανότητα το Eurοgroup της Πέμπτης να οδηγηθεί σε αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και το μεταμνημονιακό οδικό χάρτη που θα εκληφθούν ως «ευχάριστη έκπληξη».
Τα μέχρι τώρα δεδομένα ωστόσο είναι ότι θα αποφασιστεί το ύψος των κεφαλαίων-μαξιλάρι που θα διασφαλίσουν την αναχρηματοδότηση των δανειακών αναγκών που μέχρι το 2022 που ξεπερνούν τα 25 δις. ευρώ, θα υπάρξει κάποια ολιγοετής επιμήκυνση ορισμένων δανείων, ενώ θα επιβεβαιωθεί η εφεξής εποπτεία της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο (επιδόσεις, πρόοδος μεταρρυθμίσεων) από ευρωπαϊκούς φορείς αλλά και το ΔΝΤ που θα συνεχίσει να έχει ρόλο συμβούλου.
Επομένως, οποιαδήποτε βελτιωτική πρόταση, προϊόν ζυμώσεων των τελευταίων ημερών ή διαπραγμάτευσης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης που μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ, θα συνιστά θετικό δεδομένο για τις αγορές.
Σαν αποτέλεσμα, ο πήχης των προσδοκιών για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πλέον χαμηλά και η υπέρβαση των 800 μονάδων απαιτεί σενάρια που κατατάσσονται πλέον στα υψηλού βαθμού αισιοδοξίας.
Από την άλλη πλευρά, η συντήρηση του ζητήματος του Folli-Follie συνεχίζει να μεταδίδει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης διαμορφώνοντας δύσκολες προϋποθέσεις σε όσους έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του ελληνικού αφηγήματος στο Road Show που ξεκινά σήμερα στη Ν. Υόρκη, απέναντι στους αυστηρούς εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Επομένως, η ρεαλιστική αποτύπωση των παρόντων δεδομένων οδηγεί στο ενδεχόμενο πιθανολόγησης ενός ακόμη κύματος ρευστοποιήσεων παρά στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για τις τράπεζες που απειλούνται με την απώλεια καταθέσεων ελέω της μεταφοράς των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ και χωρίς να προσβλέπουν στην διαδικασία συμπερίληψης ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τη ΕΚΤ που λήγει το Δεκέμβριο.
 Έτσι, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δείχνει να είναι εγκλωβισμένος σε στενό εύρος, με την περιοχή των 750 μονάδων να συνιστά την περιοχή στήριξης και εκείνη των 800-810 μονάδων περιοχή αντίστασης, στο βαθμό που τα συναλλακτικά δεδομένα δεν μεταβληθούν ουσιωδώς.
Στο διεθνές περιβάλλον, σημειώνονται εξελίξεις που λειτουργούν επιβαρυντικά.
Οι αποφάσεις των ΗΠΑ για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα επικυρώνουν τη διαδικασία συνέχισης συνθηκών εμπορικού πολέμου σε συνέχεια των δασμών για προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.  
Παράλληλα, στη Ευρώπη εμφανίστηκε άλλος «μαύρος κύκνος», με τη μορφή της δοκιμασίας της συνοχής του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία με αφορμή το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Ζήτημα που θα τεθεί και στη σύνοδο κορυφής στις 28-29 Ιούνιου.
Με τα δεδομένα να δημιουργούν προϋποθέσεις αναταραχής για τις αγορές και το σενάριο συνεννόησης για μεταρρυθμίσεις ευρύτερης αποδοχής (τραπεζική ένωση, αυξημένες επενδύσεις κοκ) να αδυνατίζει. Αναπόφευκτα, οι αγορές βιώνουν αναταράξεις ενόψει του περιβάλλοντος αυξημένων αβεβαιοτήτων…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης