Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά την ήττα που υπέστη στο Σκοπιανό ο Τσίπρας θέλει να πάρει ρεβάνς στη σκακιέρα του χρέους αλλά ματαίως

Μετά την ήττα που υπέστη στο Σκοπιανό ο Τσίπρας θέλει να πάρει ρεβάνς στη σκακιέρα του χρέους αλλά ματαίως
Η  κυβέρνηση επιμένει να διαψεύδει τις τελευταίες ημέρες τον Δημήτρη Καμμένο
Μόλις μια ημέρα  πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου όπου θα κριθεί η 4η αξιολόγηση, η μεταμνημονιακή εποπτεία και τα μέτρα για το χρέος, οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο είναι πυρετώδεις.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Λουξεμβούργο, η κυβέρνηση επιμένει να διαψεύδει τις τελευταίες ημέρες τον πρόσφατα διεγραμμένο από τους ΑΝΕΛ, αντιπρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Καμμένο που έκανε λόγο για ανταλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας με την ελάφρυνση του χρέους ενώ τα σενάρια αναπαράχθηκαν και στο διεθνή τύπο με το Reuters να συνδυάζει ακριβώς αυτά τα δύο θέματα.  
Νερό στο μύλο αυτών των σεναρίων είχε ρίξει και ο προ ημερών ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα ότι παίζει σκάκι σε δύο σκακιέρες, εννοώντας τις ταυτόχρονες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό και τη ρύθμιση του χρέους.
Και με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα στο Σκοπιανό, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εντύπωση της κοινής γνώμης όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις, δεν ήταν αυτά που ανέμενε η κυβέρνηση, το Μαξίμου τα δίνει τώρα όλα για να αποκομίσει κέρδη στη σκακιέρα του χρέους.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι, καθώς βλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθούν μέχρι την Πέμπτη τα 88 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απαιτούν κι επιπλέον δεσμεύσεις και δη ότι δεν θα αλλάξουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη προνομοθετηθεί.
Ωστόσο, η γερμανική πλευρά, φέρεται να τηρεί ακόμη σκληρή στάση καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Όλαφ Σολτς επιμένει σε τριετή επιμήκυνση πληρωμών ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μπορεί, τελικά, να γίνει συμβιβασμός, στα επτά χρόνια.
Την ίδια στιγμή, εκπέμπεται κλίμα αισιοδοξίας από τις Βρυξέλλες, καθώς κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος,  εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το Eurogroup της Πέμπτης, κατά 70% με 80%, θα προκύψει συμφωνία - πακέτο.
Αν όντως επιβεβαιωθεί η εν λόγω εκτίμηση, σημαίνει ότι θα υπάρχει ολοκληρωμένη αξιολόγηση - οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τρίτη είχαν ολοκληρωθεί τα 82 από τα 88 προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα θα ολοκληρωθούν μέχρι την Πέμπτη - ελάφρυνση του χρέους και μεταμνημονιακή εποπτεία.
Το μόνο που θεωρείται σίγουρο, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται εκτός χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση αλλά θα έχει παρουσία στην επιτήρηση.
Επιπροσθέτως, θα καταθέσει μια έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς όμως να καθορίζεται ο ακριβής χρόνος παράδοσης.
Εκεί, το ΔΝΤ θα αναφέρει, κατά πόσον ή όχι, είναι το χρέος βιώσιμο στέλνοντας παράλληλα κι ένα σήμα στις αγορές.
Αναφορικά με το θέμα του χρέους, όπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή, το ζήτημα που τίθεται είναι «αν και κατά πόσο θα φτάσουμε σε μια συμφωνία για την επέκταση των βασικών δανείων που έχει η χώρα και πως θα γίνει η αποπληρωμή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ο ίδιος μίλησε για επτά χρόνια, η Γερμανία κάνει λόγο για τρία χρόνια ενώ τα Ταμείο ζητά δεκαπέντε.
«Οπότε είναι εφικτός ένας συμβιβασμός στα επτά χρόνια», καταλήγει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πάντως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες προετοιμάζει το έδαφος για ενδιαφέρουσες εξελίξεις την Πέμπτη όπου αναμένεται ένα μαραθώνιο Eurogroup το οποίο, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, θα περιγράφει τρόπον τινά, τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης